Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 9.3.2022
TurizamPoljoprivreda i šumarstvo

EUROPSKA ZAŠTITA: Nakon purice i mlinaca zaštićeni i štrukli i bagremov med

Konferencija za medije na temu europske zaštite zagorskih štrukli / štruklji i zagorskog bagremovog meda održana je u utorak, 8. ožujka 2022. godine, u Villi Zelanjak - Ventek u Risvici.

Europska komisija je u Službenom listu Europske unije 7. ožujka objavila da je “Zagorski bagremov med” dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti, a “Zagorski štrukli”/“Zagorski štruklji” europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Time su ova dva naziva proizvoda upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije. 

Župan Željko Kolar istaknuo je da Republika Hrvatska sada ima 35 zaštićenih proizvoda, od čega s područja Krapinsko-zagorske županije dolaze 4. „Zagorje ima 11,5 % zaštićenih proizvoda u Hrvatskoj i to je nevjerojatan uspjeh. Zbog toga velika čestitka i zahvala Udruzi Tradicija Zagorja i našem Savezu pčelarskih udruga koji su odradili ključni stručni dio uz podršku našeg Upravnog odjela“ – kazao je župan Kolar, napomenuvši da se sada zaista može reći da smo jedina europska regija koja ima zaštićeni kompletan meni - glavno jelo - puricu s mlincima, desert - štruke i zagorski med.  „Nama je bitno da su se u postupku zaštite zagorskih štrukli dva proizvođača odlučila prijeći na nacionalnu oznaku – radi se o tvrtki ZMH Horvat iz Konjščine i Villi Zelenjak – Ventek, a oni od ponedjeljka mogu koristiti i europsku oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla za svoje štruklje. Što se tiče zagorskog bagremovog meda, na svima je nama da na certifikaciju potaknemo pčelare koji će se odlučiti da po određenoj specifikaciji na tržište stavljaju bagremov med. Naravno, oni puno ovise i o vremenskim uvjetima koji im u posljednje vrijeme nisu bili naklonjeni, ali vjerujemo da će ove godine na tržištu biti više zagorskog bagremovog meda nego zadnjih godina“ – rekla je pročelnica županijskog upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić.

ŽUPANIJA ĆE JOŠ IZDAŠNIJE SUFINANCIRATI PROGRAME I PROJEKTE VEZANE ZA ZAŠTIĆENE PROIZVODE

„Ovu zaštitu ćemo sigurno znati to iskoristiti u turističkoj ponudi, a Županija će još izdašnije sufinancirati sve programe i projekte koji su vezani za ova 4 zaštićena proizvoda. Već smo pripremali za 2020. godinu u Bruxellesu u EU komisiji raditi prezentaciju tih naših zaštićenih proizvoda. Korona nas je u tome spriječila, no vjerujem da će nam vrijeme pred nama omogućiti još jednu takvu promotivnu aktivnost, sa ciljem da ova naša četiri proizvoda ne samo da imaju EU zaštitu, nego da uistinu postanu i europski poznati i priznati“ – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, dok se resorna županijska pročelnica osvrnula na dosadašnje potpore već zaštićenim proizvodima. „Podupiremo naše OPG-ovce da idu u uzgoj purana. Prošle godine imali smo 9.500 purica koje su stavljene na tržište, a upravo je u tijeku natječaj za uzgoj zagorskog purana pa pozivam uzgajivače da se prijave za potpore koje iznose 50 kuna po novoizvaljenom puriću. A kada govorimo o proizvođačima zagorskih mlinaca, imamo šest certificiranih proizvođača na našem području te smo također otvorili natječaj kojim podupiremo da svoju proizvodnju obogate. U protekle dvije godine osigurali smo 660 tisuća kuna koje su dodijeljene tim proizvođačima kako bi bili što prisutniji na tržištu. Svima njima zahvaljujemo što su se certificirali, pozivamo i ostale da to učine“ – zaključila je pročelnica Mihovilić.

ZAGORSKI BAGREMOV MED

Ispred Saveza pčelarskih udruga KZŽ, okupljenima se obratio donedavni predsjednik i sadašnji potpredsjednik Zdravko Bedeniković koji je i vodio cijeli proces. Istaknuo je kako se uložen trud nakon pet godina itekako isplatio čemu je dokaz europska oznaka.  „Sve je to krenulo i puno ranije, s prvim ocjenjivanjima i izložbama meda u KZŽ 2002. godine, kada se ustanovilo kroz godine da je bagremov zagorski med drugačijih karakteristika od ostalih bagremovih medova koji se proizvode na teritoriju Hrvatske. To možemo zahvaliti obilju bagremovih šuma i klimatskim prilikama koje su u to doba bile povoljnije nego sada. Mogao se postići veći udio peludnih zrnaca bagrema u samom medu. Kroz nekoliko godina odlučilo se da se ide na zaštitu robne marke med Bagrem zagorskih brega, 2013. godine, to je bila prva stepenica. Vidjelo se da pčelari prihvaćaju korištenje te robne marke, a i naši potrošači su prepoznali tu razliku u medu. Kasnije je priprema dokumentacije trajala 2 godine te je 2018. predan zahtjev u Ministarstvo poljoprivrede za nacionalnu zaštitu, 2019. u proljeće je dobivena prijelazna nacionalna zaštita za Zagorski bagremov med, nakon toga je opet trebalo doraditi određene aktivnosti i u proljeće 2020. podnesen je zahtjev za zaštitu na razini EU. Sama zaštita dobivena je u studenom prošle godine, ali smo morali čekati 3 mjeseca period u slučaju da bude uvažena kakva žalba na to rješenje. Nadam se da će nam vremenske prilike biti puno bolje u budućnosti i dati ozbiljnije količine meda. Svima će nam trebati podrška u promociji, ovo priznanje je tek prvi korak. Predstoji nam edukacija, obrada tržišta i slično“ – pojasnio je potpredsjednik Bedeniković te dodao da se u proizvodnju tog zaštićenog meda mogu uključiti i pčelari s rubnih područja općina Varaždinske županije i Zagrebačke županije.

ZAGORSKI ŠTRUKLI / ZAGORSKI ŠTRUKLJI

Postupak zaštite zagorskih štrukli/zagorskih štruklji pokrenula je Udruga za zaštitu i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda Tradicija Zagorja ispred koje se prisutnima obratio njen predsjednik Matija Gulija. „Ovo je jedini način na koji možemo zaštiti naše zagorske proizvode, ostaviti ih u naslijeđe novim generacijama, omogućiti im da imaju proizvod kojeg mogu unapređivati i plasirati na tržište te biti sigurni da im to ne može oteti nelojalna konkurencija ili netko tko proizvodi plagijate. Temelje smo udarili 2012. kada smo osnovali udrugu i počeli raditi na zaštiti tih proizvoda. Drago mi je da već sada imamo proizvođače koji su u stanju proizvesti proizvod po specifikaciji, koji su ga u stanju plasirati na hrvatsko tržište, ali ga i izvoziti. To su proizvodi koji imaju svoju snagu i prepoznatljivost, ostaje nam ulaganje u marketing pogotovo u ovim izazovnim vremenima kada su ručno dobiveni proizvodi sve više na cijeni“ – rekao je predsjednik Udruge tradicija Zagorja Gulija.

CERTIFICIRANI PROIZVOĐAČI ZAGORSKIH ŠTRUKLI / ŠTRUKLJI

Okupljenima su se obratili i predstavnici certificiranih proizvođača zagorskih štrukli – domaćini u Vili Zelenjak Ventek Dora Greblički Kos te Ivana Horvat ispred tvrtke ZMH Horvat. „Ponosni smo što su i zagorski štrukli stekli status zaštićenog proizvoda te napominjem kako je tvrtka ZMH Horvat prvi i za sada jedini certificirani proizvođač smrznutih zagorskih štruklji. Nadamo se da će ova zaštita doprinijeti da se proizvod proširi i na police drugih zemalja, da će ga prepoznati i uživati u tom proizvodu te da će ga i restorani i hoteli staviti na svoj jelovnik“ – rekla je Ivana Horvat, dok je Dora Greblički Kos napomenula da je Villa Zelenjak Ventek certificirani proizvođač i za zagorske mlince i za zagorske štrukle koje plasiraju kroz svoj restoran. „U postupku smo izrade vizuala pakiranja za mlince i smrznute štruklje za van, ta akođer smo prepoznali turistički značaj zaštite autohtonih proizvoda te smo u samom objektu uredili i mali show cooking room zvan Štruklionica za prezentacije izrade zagorskih štrukli i mlinaca te također za radionice za sve koji žele naučiti raditi štrukle i mlince. Sada nam je zadatak da što bolje prezentiramo zaštićene proizvode i brendiramo Zagorje kao gastrodestinaciju“ – poručila  je Dora Greblički Kos.

Konferenciji za medije prisustvovalu si i voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar i potpredsjednik Udruge Tradicija Zagorja Ivan Đurkin Benkotić.

Prije same konferencije za medije Josipa Antolić iz Restorana Zelenjak – Ventek održala je prezentaciju izrade zagorskih štrukli/štruklji.

 

 

Službenu specifikaciju zagorskog bagremovog meda možete pronaći ovdje, a zagorskih štrukli / štruklji ovdje.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 9.3.2022 | Prikazano 1716 puta
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
svibanj 2022
poutsrčepesune
252627282930
1
 • Praznik rada
 • 12 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • 2
 • Prvomajsko druženje branitelja i njihovih obitelji
 • Akcija čišćenja Sutle
 • Obilježen Svjetski tjedan cijepljenja
 • Natječaj za dodjelu potpora tradicionalnim i umjetničkim obrtima
 • Ministar Malenica u radnom posjetu Pregradi
 • Dan Grada Zlatara
 • Nacionalni dan hitne medicine
 • U Budinščini na Danu Općine i predsjednik Milanović
 • Rudolf Perešin – 27 godina od herojske smrti
 • Antikorupcijsko povjerenstvo o planiranim aktivnostima za 2022. godinu
 • Javni natječaj za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga u 2022. g.
 • Besplatna osposobljavanja za mlade
 • Izvješće o nesukladnim rezultatima za vodu (Sveti Matej, područna osnovna škola)
 • Savjetovanje - donošenje Akcijskog plana EnU KZŽ za 2022.-2024.
 • 1 nova osoba pozitivna na koronavirus
 • 3
 • KOMferencija: Žene u politici o drugoj strani medalje
 • Svjetski dan slobode medija
 • 71 nova osoba pozitivna na koronavirus
 • 4
 • Javna nabava poštanskih usluga
 • Poziv za dodjelu trogodišnje financijske potpore za program centra za mlade KZŽ 2022.
 • 04. svibnja – Međunarodni dan vatrogasaca
 • 43 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • 5
 • 42 godine od smrti Josipa Broza Tita
 • Dan grada Klanjca
 • 45 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • 300.000 kuna za program Centra za mlade
 • 6
 • Natječaj - prevencija zdravlja, skrb o mladima i ranjivim skupinama 2022.
 • 48 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • Dodijeljene potpore poljoprivrednim udrugama
 • 7
 • 60 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • Poljoprivreda u Zagorju – izazovi trenutka
 • 8
  9 novih osoba pozitivnih na koronavirus
  9
 • Obilježen Dan oslobođenja Zagreba
 • 5. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda
 • Majčin dan
 • URUČENI UGOVORI: 638.000 kuna za 60 udruga
 • Bez novih pozitivnih osoba
 • Postupak jednostavne nabave telekomunikacijskih usluga i usluga interneta
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (HEP ODS Zabok)
 • 10
 • Školski sportski savez KZŽ osigurao lopte za 32 osnovne i 9 srednjih škola
 • 55 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • 11
 • Kontakt
 • Prijam u službu - vježbenik - matičar u Ispostavi Donja Stubica
 • Prijam u službu na neodređeno vrijeme višeg stručnog suradnika za socijalnu skrb
 • Javni natječaj za prijam u službu vježbenika u Upravni odjel za financije i proračun
 • 22 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • 12
 • Okrugli stol na temu konfliktnih razvoda
 • Sestrinstvo jučer, danas, sutra - Izložba u OB Zabok
 • Održan sastanak Koordinacije
 • Javni poziv – projekt "Baltazar 5" za šk. g. 2021/2022. - dopune prijava
 • Promet nije šala, ni opasnost mala
 • Međunarodni dan sestrinstva - okrugli stol glavnih sestara i nova vozila za patronažu
 • 28 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • 13
 • Upravni odjel za opće i zajedničke poslove
 • 15. svibnja - Međunarodni dan obitelji
 • Zagorska vina rame uz rame sa najboljim svjetskim vinima!
 • 29 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • U ZABOKU ODRŽAN 18. MALI GASTRO
 • 14
  35 novih osoba pozitivno na koronavirus
  15
  7 novih osoba pozitivno na koronavirus
  16
 • Okrugli stol Konfliktni razvodi: “U središte je važno staviti dijete i njegove potreb
 • 7. sjednica Županijske skupštine
 • 13 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • Upitnik o potrebama i problemima mladih s područja Krapinsko-zagorske županije /2022.
 • Zagorske tvrtke predvodnici kružnog gospodarstva
 • 17
 • Zagorke i Zagorci odlični na državnom natjecanju strukovnih škola
 • Dan Općine Veliko Trgovišće u znaku sporta i 100. godina rođenja Franje Tuđmana
 • Dan Općine Mače – svečana sjednica i otvorenje vrtića
 • 160 godina školstva u Oroslavju
 • U Stubičkim Toplicama održan 15. Robokup
 • U Konjščini održan 13. Sajam pri Starom gradu
 • 43 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • 18
 • Predstavljanje SŠ Zabok – piknik u prekrasnom ambijentu Dvorca Bračak
 • 26 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu
 • Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade
 • 19202122
  23242526272829
  303112345
  Gradovi / općine
  visitzagorje.hr EU projekti Fond solidarnosti EU Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Igračka Snježna Kraljica, Snowqueentoy, Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Projekt Generacija Now 2021, iot, robotika