Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 9.3.2022
TurizamPoljoprivreda i šumarstvo

EUROPSKA ZAŠTITA: Nakon purice i mlinaca zaštićeni i štrukli i bagremov med

Konferencija za medije na temu europske zaštite zagorskih štrukli / štruklji i zagorskog bagremovog meda održana je u utorak, 8. ožujka 2022. godine, u Villi Zelanjak - Ventek u Risvici.

Europska komisija je u Službenom listu Europske unije 7. ožujka objavila da je “Zagorski bagremov med” dobio europsku zaštićenu oznaku izvornosti, a “Zagorski štrukli”/“Zagorski štruklji” europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Time su ova dva naziva proizvoda upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije. 

Župan Željko Kolar istaknuo je da Republika Hrvatska sada ima 35 zaštićenih proizvoda, od čega s područja Krapinsko-zagorske županije dolaze 4. „Zagorje ima 11,5 % zaštićenih proizvoda u Hrvatskoj i to je nevjerojatan uspjeh. Zbog toga velika čestitka i zahvala Udruzi Tradicija Zagorja i našem Savezu pčelarskih udruga koji su odradili ključni stručni dio uz podršku našeg Upravnog odjela“ – kazao je župan Kolar, napomenuvši da se sada zaista može reći da smo jedina europska regija koja ima zaštićeni kompletan meni - glavno jelo - puricu s mlincima, desert - štruke i zagorski med.  „Nama je bitno da su se u postupku zaštite zagorskih štrukli dva proizvođača odlučila prijeći na nacionalnu oznaku – radi se o tvrtki ZMH Horvat iz Konjščine i Villi Zelenjak – Ventek, a oni od ponedjeljka mogu koristiti i europsku oznaku zaštite zemljopisnog podrijetla za svoje štruklje. Što se tiče zagorskog bagremovog meda, na svima je nama da na certifikaciju potaknemo pčelare koji će se odlučiti da po određenoj specifikaciji na tržište stavljaju bagremov med. Naravno, oni puno ovise i o vremenskim uvjetima koji im u posljednje vrijeme nisu bili naklonjeni, ali vjerujemo da će ove godine na tržištu biti više zagorskog bagremovog meda nego zadnjih godina“ – rekla je pročelnica županijskog upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić.

ŽUPANIJA ĆE JOŠ IZDAŠNIJE SUFINANCIRATI PROGRAME I PROJEKTE VEZANE ZA ZAŠTIĆENE PROIZVODE

„Ovu zaštitu ćemo sigurno znati to iskoristiti u turističkoj ponudi, a Županija će još izdašnije sufinancirati sve programe i projekte koji su vezani za ova 4 zaštićena proizvoda. Već smo pripremali za 2020. godinu u Bruxellesu u EU komisiji raditi prezentaciju tih naših zaštićenih proizvoda. Korona nas je u tome spriječila, no vjerujem da će nam vrijeme pred nama omogućiti još jednu takvu promotivnu aktivnost, sa ciljem da ova naša četiri proizvoda ne samo da imaju EU zaštitu, nego da uistinu postanu i europski poznati i priznati“ – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, dok se resorna županijska pročelnica osvrnula na dosadašnje potpore već zaštićenim proizvodima. „Podupiremo naše OPG-ovce da idu u uzgoj purana. Prošle godine imali smo 9.500 purica koje su stavljene na tržište, a upravo je u tijeku natječaj za uzgoj zagorskog purana pa pozivam uzgajivače da se prijave za potpore koje iznose 50 kuna po novoizvaljenom puriću. A kada govorimo o proizvođačima zagorskih mlinaca, imamo šest certificiranih proizvođača na našem području te smo također otvorili natječaj kojim podupiremo da svoju proizvodnju obogate. U protekle dvije godine osigurali smo 660 tisuća kuna koje su dodijeljene tim proizvođačima kako bi bili što prisutniji na tržištu. Svima njima zahvaljujemo što su se certificirali, pozivamo i ostale da to učine“ – zaključila je pročelnica Mihovilić.

ZAGORSKI BAGREMOV MED

Ispred Saveza pčelarskih udruga KZŽ, okupljenima se obratio donedavni predsjednik i sadašnji potpredsjednik Zdravko Bedeniković koji je i vodio cijeli proces. Istaknuo je kako se uložen trud nakon pet godina itekako isplatio čemu je dokaz europska oznaka.  „Sve je to krenulo i puno ranije, s prvim ocjenjivanjima i izložbama meda u KZŽ 2002. godine, kada se ustanovilo kroz godine da je bagremov zagorski med drugačijih karakteristika od ostalih bagremovih medova koji se proizvode na teritoriju Hrvatske. To možemo zahvaliti obilju bagremovih šuma i klimatskim prilikama koje su u to doba bile povoljnije nego sada. Mogao se postići veći udio peludnih zrnaca bagrema u samom medu. Kroz nekoliko godina odlučilo se da se ide na zaštitu robne marke med Bagrem zagorskih brega, 2013. godine, to je bila prva stepenica. Vidjelo se da pčelari prihvaćaju korištenje te robne marke, a i naši potrošači su prepoznali tu razliku u medu. Kasnije je priprema dokumentacije trajala 2 godine te je 2018. predan zahtjev u Ministarstvo poljoprivrede za nacionalnu zaštitu, 2019. u proljeće je dobivena prijelazna nacionalna zaštita za Zagorski bagremov med, nakon toga je opet trebalo doraditi određene aktivnosti i u proljeće 2020. podnesen je zahtjev za zaštitu na razini EU. Sama zaštita dobivena je u studenom prošle godine, ali smo morali čekati 3 mjeseca period u slučaju da bude uvažena kakva žalba na to rješenje. Nadam se da će nam vremenske prilike biti puno bolje u budućnosti i dati ozbiljnije količine meda. Svima će nam trebati podrška u promociji, ovo priznanje je tek prvi korak. Predstoji nam edukacija, obrada tržišta i slično“ – pojasnio je potpredsjednik Bedeniković te dodao da se u proizvodnju tog zaštićenog meda mogu uključiti i pčelari s rubnih područja općina Varaždinske županije i Zagrebačke županije.

ZAGORSKI ŠTRUKLI / ZAGORSKI ŠTRUKLJI

Postupak zaštite zagorskih štrukli/zagorskih štruklji pokrenula je Udruga za zaštitu i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda Tradicija Zagorja ispred koje se prisutnima obratio njen predsjednik Matija Gulija. „Ovo je jedini način na koji možemo zaštiti naše zagorske proizvode, ostaviti ih u naslijeđe novim generacijama, omogućiti im da imaju proizvod kojeg mogu unapređivati i plasirati na tržište te biti sigurni da im to ne može oteti nelojalna konkurencija ili netko tko proizvodi plagijate. Temelje smo udarili 2012. kada smo osnovali udrugu i počeli raditi na zaštiti tih proizvoda. Drago mi je da već sada imamo proizvođače koji su u stanju proizvesti proizvod po specifikaciji, koji su ga u stanju plasirati na hrvatsko tržište, ali ga i izvoziti. To su proizvodi koji imaju svoju snagu i prepoznatljivost, ostaje nam ulaganje u marketing pogotovo u ovim izazovnim vremenima kada su ručno dobiveni proizvodi sve više na cijeni“ – rekao je predsjednik Udruge tradicija Zagorja Gulija.

CERTIFICIRANI PROIZVOĐAČI ZAGORSKIH ŠTRUKLI / ŠTRUKLJI

Okupljenima su se obratili i predstavnici certificiranih proizvođača zagorskih štrukli – domaćini u Vili Zelenjak Ventek Dora Greblički Kos te Ivana Horvat ispred tvrtke ZMH Horvat. „Ponosni smo što su i zagorski štrukli stekli status zaštićenog proizvoda te napominjem kako je tvrtka ZMH Horvat prvi i za sada jedini certificirani proizvođač smrznutih zagorskih štruklji. Nadamo se da će ova zaštita doprinijeti da se proizvod proširi i na police drugih zemalja, da će ga prepoznati i uživati u tom proizvodu te da će ga i restorani i hoteli staviti na svoj jelovnik“ – rekla je Ivana Horvat, dok je Dora Greblički Kos napomenula da je Villa Zelenjak Ventek certificirani proizvođač i za zagorske mlince i za zagorske štrukle koje plasiraju kroz svoj restoran. „U postupku smo izrade vizuala pakiranja za mlince i smrznute štruklje za van, ta akođer smo prepoznali turistički značaj zaštite autohtonih proizvoda te smo u samom objektu uredili i mali show cooking room zvan Štruklionica za prezentacije izrade zagorskih štrukli i mlinaca te također za radionice za sve koji žele naučiti raditi štrukle i mlince. Sada nam je zadatak da što bolje prezentiramo zaštićene proizvode i brendiramo Zagorje kao gastrodestinaciju“ – poručila  je Dora Greblički Kos.

Konferenciji za medije prisustvovalu si i voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar i potpredsjednik Udruge Tradicija Zagorja Ivan Đurkin Benkotić.

Prije same konferencije za medije Josipa Antolić iz Restorana Zelenjak – Ventek održala je prezentaciju izrade zagorskih štrukli/štruklji.

 

 

Službenu specifikaciju zagorskog bagremovog meda možete pronaći ovdje, a zagorskih štrukli / štruklji ovdje.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 9.3.2022 | Prikazano 5583 puta

Najnovije iz područja

Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
lipanj 2023
poutsrčepesune
293031
1
 • Međunarodni dan djeteta
 • NAJAVA: Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja
 • Na 18. Sajmu udruga KZŽ predstavilo se tridesetak udruga
 • NAJAVA: 11. Sjednica Savjeta mladih KZŽ
 • 2
 • Ocjena o potrebi procjene utjecaja na okoliš - potok Kosteljina
 • Obilježen Svjetski dan nepušenja i borbe protiv zlouporabe droga
 • Dan Grada Donje Stubice
 • Prekratićev traminac iz 2018. – šampion Sajma i izložbe vina Bedekovčina 2023.
 • Održana sjednica Županijskog savjeta mladih
 • Župan Kolar sudjelovao na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija
 • Fond solidarnosti EU - održana koordinacija gradonačelnika i načelnika
 • 3
 • ŽUPANOVA PORUKA: Drage Zagorke i Zagorci, stanovnici Krapinsko-zagorske županije…
 • Župan Kolar otvorio 14. Zlatnu lipu Tuhlja
 • Pruži mi ruku - Cesarska gora
 • Tisuće ljudi na Štruklijadi u Bedekovčini – najbolji štrukli Srednje škole Zabok
 • 4
  5
 • Tie Fly – jedinstven turističko-gastronomski projekt ovaj četvrtak u Zagorju
 • Humanitarni obrtnički lonec ponovno okupio obrtnike iz čitave Hrvatske
 • Proglašena prirodna nepogoda u općinama Tuhelj i Hrašćina
 • Mladi inovatori iz SŠ Zlatar osvojili prvo mjesto na Izložbi inovacija u Ivanić gradu
 • 6
 • OŠ Lijepa naša Tuhelj domaćin ovogodišnjeg državnog natjecanja iz geografije
 • Javni poziv - iskazivanje interesa za sudjelovanje na sajamskoj izložbi u Rijeci
 • Poništenje Javnog poziva za udruge u području skrbi za umirovljenike
 • Pripreme za Zagorski gospodarski zbor
 • Leon i Matija iz SŠ Krapina sva 4 razreda srednje škole završili s uspjehom 5,0
 • Velika vježba Zavoda za hitnu medicinu KZŽ
 • Održana 5. Konferencija Žene i poduzetništvo u KZŽ
 • 7
 • Javni poziv za prijavu prijedloga za Participativni proračun za mlade 2023.
 • DZS: U Krapinsko-zagorskoj županiji prosječno najveća kućanstva
 • Završetak velike investicije tvrtke BMD STIL
 • Obilježen Dan općine Kraljevec na Sutli
 • 8
 • 53.000 eura za rad Matice umirovljenika – 27 udruga i 7.000 članova
 • Melitino proljeće: pristiglo 1077 likovnih i 272 literarna rada
 • 9
  Poziv na 18. natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije
  1011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293012
  3456789
  Gradovi / općine
  Županijske institucije - zadnje objave
  visitzagorje.hr EU projekti Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. Fond solidarnosti EU Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Igračka Snježna Kraljica, Snowqueentoy, Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Projekt Generacija Now 2021, iot, robotika