Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 18.8.2021
OstaloProstorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša

Održana završna konferencija projekta Zagorje ABECEDA prirode

U Radoboju je u srijedu, 18. kolovoza 2021. godine održana završna konferencija projekta Zagorje ABECEDA prirode te je ujedno predstavljena i provedena investicija uređenja i opremanja Centra za prirodu Zagorje.

Vrijednost projekta Zagorje ABECEDA prirode, koji se provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020“, prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“, specifičnog cilja 6c2 „Povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine“ je 4,58 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva 3,72 milijuna kuna. Projekt provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno, u partnerstvu sa Zagorskom razvojnom agencijom i Krapinsko – zagorskom županijom.

 

Cilj projekta je proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine u svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi svekoliki razvoj. To uključuje razvoj infrastrukture za posjetitelje, turističkih sadržaja ali i edukativnih programa i materijala te plana upravljanja posjetiteljima kako bi se osiguralo održivo korištenje, ali i povećao broj posjetitelja, povećale gospodarske aktivnosti u okolini i aktivirala lokalna zajednica.

 

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno Dijana Hršak zahvalila je svima koji su doprinijeli da projekt bude uspješan te je istaknula da je realizacija projekta trajala 4 godine. „U srpnju 2018. godine potpisan je ugovor na iznos od 4,5 milijuna kuna između Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekta EU, Ministarstva regionalnog razvoja i Javne ustanove. Iznos je bio raspoređen u 5 elemenata, od čega 68% na infrastrukturu za posjetitelje. Promicanje zaštite prirode važna je zadaća i jedan od strateških ciljeva u radu Javne ustanove, a ona se očituje prije svega u interpretaciji zaštićenih područja i njihove biološke raznolikosti. Interpretacijom komuniciramo svoju viziju, upoznajemo javnost s najvažnijim i najvrednijim odrednicama zaštićenih dijelova Krapinsko – zagorske županije te ukazujemo na važnost njezinog očuvanja. Izgradnjom jedinstvene staze kroz krošnje Zelenjak, 3 zelene učionice, multimedijskim uređenjem Centra za prirodu Zagorje, napravljeni su veliki iskoraci u interpretaciji i promociji, a edukacija sada ima novu razinu. Iz ovog projekta proizašla je nova knjiga o prirodi Krapinsko – zagorske županije, naši prvi suveniri, brošura o centru i o stazi kroz krošnje, snimili smo 3 videa, izradili novu web stranicu i novi vizualni identitet ustanove“, rekla je Hršak te dodala da je veliki naglasak bio na prilagođenosti sadržaja osobama s posebnim potrebama.

 

Župan Željko Kolar istaknuo je da je ovo sjajan projekt bitan za općinu Radoboj i čitavu Krapinsko – zagorsku županiju i da upravo ovakvim projektima mijenjamo kompletnu sliku Zagorja. „Spremni smo i za nove projekte. Želimo biti lider u projektima očuvanja prirode na području Republike Hrvatske, baš kao što smo lider kontinentalnog turizma. Ako želimo živjeti u čistom i zaštićenom okolišu i zraku, onda moramo raditi infrastrukturi i stvarati uvjete za zelenu ekonomiju i sljubiti se s prirodom. Županija će i dalje ovakvim projektima pružati visoku razinu podrške i praćenja u projektima. Moderno je danas govoriti o održivom razvoju i očuvanju prirode, moderno je obući markirane tenisice, dres i naočale da vas netko vidi da se ste se otišli prošetati, no bitnije od toga je da je šetnja zdrava i da promoviramo zdrav način život a to jer najbolje kroz edukaciju od najranije dobi, dakle djece. Edukacija djece je najvažnija, da ih se uči takav način razmišljanja i educira u prirodi“, rekao je župan Kolar.

 

Predstavljena je i 1,7 mil. kn. vrijedna investicija uređenja i multimedijskog opremanja Centra za prirodu Zagorje – uređeno je prizemlje Centra, zamijenjena su unutarnja i vanjska vrata, izrađen je prezentacijski zid u dvorani u prizemlju te adaptirano potkrovlje s multimedijskom interpretacijom te izgrađeno prilazno stepenište s podiznom platformom kako bi dostupnost bila jednaka za sve. Prostor potkrovlja se sastoji od 3 cjeline u kojima je zastupljena prezentacija zaštićenih područja s biljnim i životinjskim vrstama, prikaz pada Hrašćinskog meteorit te se može zaviriti u židovske jame Natura 2000 područja, špilje koja je zatvorena za javnost. Može se zaviriti i u gnijezdo ptica te uz hologram uživati u ljepoti orhideje i noćnog leptira. „Još jedan, najveći projekt je iza nas, bogatiji smo za veliko iskustvo, a ovim projektom priča tek počinje, stvorili smo novu priliku za rast i razvoj. Projekt je različit, bogat i zanimljiv baš kao i naše zeleno Zagorje“, rekla je Hršak. Načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec zahvalio je svima koji su radili na ovom vrijednom projektu, kako za Općinu Radoboj, tako i za cijelu Krapinsko – zagorsku županiju te je dodao da je sada potrebno projekt promovirati kako bi dobili što više posjetitelja.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 18.8.2021 | Prikazano 6990 puta
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
lipanj 2023
poutsrčepesune
293031
1
 • Međunarodni dan djeteta
 • NAJAVA: Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja
 • Na 18. Sajmu udruga KZŽ predstavilo se tridesetak udruga
 • NAJAVA: 11. Sjednica Savjeta mladih KZŽ
 • 2
 • Ocjena o potrebi procjene utjecaja na okoliš - potok Kosteljina
 • Obilježen Svjetski dan nepušenja i borbe protiv zlouporabe droga
 • Prekratićev traminac iz 2018. – šampion Sajma i izložbe vina Bedekovčina 2023.
 • Održana sjednica Županijskog savjeta mladih
 • Župan Kolar sudjelovao na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija
 • Fond solidarnosti EU - održana koordinacija gradonačelnika i načelnika
 • 34
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293012
  3456789
  Gradovi / općine
  Županijske institucije - zadnje objave
  visitzagorje.hr EU projekti Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. Fond solidarnosti EU Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Igračka Snježna Kraljica, Snowqueentoy, Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Projekt Generacija Now 2021, iot, robotika