Novosti 17.6.2020
Ostalo

Župan Kolar obišao radove obnove zvonika Bazilike MBB

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je u srijedu, 17. lipnja 2020. godine posjetio Mariju Bistricu te obišao 5 milijuna kuna vrijedne radove na zvoniku Bazilike Majke Božje Bistričke

Krapinsko-zagorska županija je  radove na zvoniku Bazilike Majke Božje Bistričke u protekle dvije godine sufinancirala sa ukupno 550.000 kuna te je župan Željko Kolar nakon obilaska istaknuo kako je to uključivanje u obnovu jednostavno bilo logično s obzirom na značaj Marije Bistrice kao najvećeg hrvatskog nacionalnog marijanskog svetišta .“Tih 550.000 kuna je zapravo jedna simbolika, s obzirom na sve one radove koje se i inače odvijaju u Svetištu - ogromnom kompleksu koji je pod zaštitom kao spomenik kulture i gdje svaka obnova košta sigurno dvostruko više na bilo koju drugu klasičnu gradnju. Oko milijun hodočasnika svake godine posjeti našu Mariju Bistricu i svaki u svojem srcu odavde iz našeg Zagorja ponese jedan poseban doživljaj. Mi naravno i dalje pratimo tijek radova, a budući da je potres nanio veće štete nego što se to moglo isprva procijeniti, ako će biti potrebno mi ćemo sigurno kroz proračun osigurati i dodatna sredstva za sanaciju i tih oštećenja“ – proučio je župan Kolar. 

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki istaknula je da je u tradiciji Hrvata da bar jednom na godinu svatko dođe na Mariju Bistrici da se Majci Božjoj preporuči za budućnost i zahvali za sve ono što je izmolio i u prošlosti zaslužio načinom života. „Bazilika Majke Božje Bistričke čekat će obnovljena  u punom sjaju. Pozivam sve hodočasnike da dođu u Mariju Bistricu, da dakako obave svoje vjerske dužnosti, oslade se medenjacima, popiju čašu gvirca i kupe licitarsko srce i da nam se opet vrate u Mariju Bistricu“ – poručila je predsjednica Skupštine Vlasta Hubicki.

Rektor Svetišta Majke Božje Bistričke i župnik u Mariji Bistrici Domagoj Matošević podsjetio je kako je krovište zvonika postavljeno davne 1880. godine te je prije dvije godine primijećeno kako je drvena građa na određenim dijelovima trula i mora se potpuno promijeniti. „Budući da je iznajmljivanje skele jako skupo, odlučili smo napraviti temeljitu obnovu čitavog krova – promjenu krovišta, obnovu fasade i restauratorsko-kamenarskih dijelova. Tako smo  zapravo u veljači krenuli u kompletnu obnovu koja se sada bliži kraju te vjerujemo da ćemo do Majke Božje Bistričke, 13. srpnja, sve završiti“ – rekao je rektor Matošević te naglasio kako je ukupna cijena obnove kompletnog tornja i krovišta oko 5 milijuna kuna.  „Krapinsko-zagorska županija nam je u ove dvije godine donirala 550.000 kuna za obnovu tornja, Ministarstvo kulture 2.000.000 kuna, a također smo se prijavili na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te vjerujemo da ćemo i tu dobiti potrebna sredstva. Kako  crkva i crkvene zajednice nisu u sustavu PDV-a to znači da će ove donacije praktički pokriti PDV na ukupni iznos, a sva ostala sredstva su zapravo dobivena od naših dragih župljana, hodočasnika i donatora kojim se i ovim putem zahvaljujemo. Na projektu rade četiri hrvatske tvrtke te su sve redovito plaćene“ – istaknuo je rektor Matošević te poručio kako smatra da crkva i crkvene zajednice svojim velikim projektima potiču razvoj gospodarstva te kao dobar investitor zaslužuju potporu i od županije i od različitih ministarstava.

U obilasku radova na zvoniku bazilike bio je i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički: „S radošću smo dočekali ovu obnovu i drago mi je da su pomogli i Županija i nadležna ministarstva te dakako očekujem pomoć i u sljedećim projektima. Mogu reći da sam sretan što je Marija Bistrica danas veliko gradilište, osim ovih projekata koje radi općina koji su u visokom udjelu sufinancirani iz europskih fondova, obnavljamo naše Svetište za ljepšu i bolju Bistricu“ – kazao je načelnik Milički.

VIDEO SNIMKE ZA OBILASKA MOŽETE POGLEDATI NA INSTAGRAM KANALU KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE: https://www.instagram.com/p/CBiXyK9l0g7/

Fotogalerija


Zadnja promjena: 17.6.2020 | Prikazano 1745 puta