Novosti 22.1.2021
Poljoprivreda i šumarstvo

Vincekovo – početak nove vinogradarske godine


ARHIVSKA FOTOGRAFIJA - KZŽ
22. siječnja, na Vincekovo, obilježava se početak sezonskih radova u vinogradima.

Na Vincekovo, vinogradari već tradicionalno, prvi put u novoj vinogradarskoj godini pohode vinograde i simboličnim orezivanjem trsova objavljuju početak radova u vinogradima. Orezani se trs potom obredno poškropi - "krsti" starim vinom te se izvjese kobasice, koje znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

 

Svog zaštitnika, Sv. Vinka, vinogradari mole za još bolji urod u ovoj godini i da im čuva vinograd od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svega drugog što vinogradu može naštetiti. Odrezane grančice vinove loze vinogradari odnose doma, gdje na toplom propupaju i pojave se sitni ˝grozdići˝ prema kojima vinogradari predviđaju kakva će biti ovogodišnja berba.

 

„Neizostavan dio naše bogate, višestoljetne tradicije vinarstva svakako čini i obilježavanje Vincekovog, kad se ljubitelji dobre vinske kapljice okupljaju u vinogradima, kako bi obilježili početak nove vinogradarske godine. S obzirom da se još uvijek nalazimo u uvjetima „novog normalnog“, pozivamo vinogradare i vinare, kao i sve ostale koji planiraju proslaviti Vincekovo, da i ove godine ostanu vjerni tradiciji, ali da to učine pridržavajući se svih mjera  i preporuka.


Ovo je i prilika da zahvalimo zagorskim vinogradarima i vinarima na njihovom trudu i na konstantnom ulaganju u vlastito znanje, zahvaljujući čemu Krapinsko – zagorska županija danas zauzima važno i prepoznatljivo mjesto na hrvatskoj i međunarodnoj vinskoj karti. Svemu tome u prilog govore i brojne osvojene medalje i priznanja na svjetskim natjecanjima i ocjenjivanjima vina, među kojima je svakako i ono najprestižnije – Decanter, koje se svake godine održava u Londonu.


Njegujmo tradiciju, i budimo odgovorni!“

 

ŽUPAN

Željko Kolar


Zadnja promjena: 22.1.2021 | Prikazano 1511 puta