Novosti 28.8.2017
Ostalo

U Loboru održano treće hodočašće hrvatskih branitelja

U nedjelju, 27. kolovoza 2017. godine u Loboru je održano treće hodočašće hrvatskih branitelja Majci Božjoj Gorskoj u Loboru.

Okupljanje je započelo u 10 sati ispred crkve sv. Ane u Loboru, a zatim je procesija prošla križnim putem kroz Zazidje, sve do Svetišta Majke Božje Gorske, gdje je svetu misu predvodio loborski župnik, vlč. Vladimir Drnetić. Hodočašće Majci Božjoj Gorskoj od 2015. godine organiziraju hrvatski branitelji, invalidi i dragovoljci Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije, na inicijativu loborskog župnika Vladimira Drnetića. Ideju su u samom početku podržali i nekadašnji predsjednik hrvatske Vlade Franjo Gregorić i bivši pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Adanić, kao i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar.

Na hodočašću je bio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji se i sam prisjetio važne uloge koju je u životu hrvatskih vojnika imala Blažena Djevica Marija. „S punim povjerenjem mi hrvatski branitelji stavljali smo svoje misli i svoje živote u ruke Majke Božje, vjerujući u njezin zagovor, u njenu pomoć, uzdajući se da će nam ona pokazati ispravni put i biti tješiteljica na trnovitom putu očuvanja hrvatske suverenosti. I kao što smo u Domovinskom ratu svi bili ujedinjeni istim ciljem i vođeni istom željom za stvaranje slobodne i demokratske države, tako i danas, kada izgrađujemo domovinu za buduće generacije, moramo pokazati da je Hrvatska zemlja ponosnih pobjednika, da njegujemo istinske ljudske vrijednosti – mir i slogu, čast i dostojanstvo, zajedništvo i ljubav“, rekao je ministar Medved.

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar istaknuo je kako je upravo ovo hodočašće  prilika i trenutak da svoje misli posvetimo onima koji su dali najviše za stvaranje samostalne Republike Hrvatske. „To su naši poginuli hrvatski branitelji, nestali hrvatski branitelji, njihove obitelji, i uvijek se moramo sjetiti našeg prvog hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga za vrijeme Domovinskog rata, doktora Franje Tuđmana. Jedanaest i pol tisuća hrvatskih branitelja prošlo je kroz sve postrojbe, kroz sva ratišta, dali su veliki doprinos u stvaranju samostalne hrvatske. Danas su pred nama novi izazovi, poput izazova otvaranja novih radnih mjesta, da nam djeca ne odlaze u strane zemlje, da ovdje za njih stvaramo dobru budućnost, a s druge strane nikada ne smijemo zaboraviti vrijednosti Domovinskog rata“, rekao je župan Kolar. Prisutnima se nakon mise obratio i nekadašnji predsjednik hrvatske Vlade Franjo Gregorić. „Radujem se što je ovo treće hodočašće masovnije nego ikad prije, radujem se i obećanju koje je dao župan, da će zajedno s Ministarstvom podržati ovu manifestaciju, ovo hodočašće, koje mora postati tradicionalno. Naime, pomalo se zaboravlja trud naših ratnika, koji je ugrađen u našu domovinu“, rekao je Gregurić. Po završetku svečanog misnog slavlja, održano je i prigodno druženje.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 28.8.2017 | Prikazano 5942 puta