Novosti 24.2.2021
Ostalo

Sastanak – obnova zgrada oštećenih u potresu

U srijedu, 24. veljače 2021. godine u Donjoj Stubici održan je sastanak na temu aktivnosti oko obnove zgrada oštećenih potresom na području Krapinsko - zagorske županije.

Sastanku su nazočili župan Željko Kolar i njegov zamjenik Anđelko Ferek – Jambrek, ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske županije i Zagrebačke županije Damir Vanđelić, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički. Župan Željko Kolar istaknuo je da je na prošlom sastanku donesena odluka o početku rada dislociranog ureda Fonda u Donjoj Stubici te da su u protekla tri tjedna 193 osobe od ukupno njih 409, koliko ih je prijavilo štetu kontaktiralo ured, što potvrđuje da je postojala potreba za formiranjem ureda. Župan Kolar osvrnuo se i na „petrinjski“ potres. „On je napravio dosta štete na području Krapinsko – zagorske županije. Danas je proglašena elementarna nepogoda za općinu Marija Bistrica, gdje je prijavljeno 3,7 milijuna kuna po prvoj procjeni štete, i Mače gdje je prijavljeno 6,1 milijuna kuna. To znači 9,9 milijuna kuna novih šteta, što je sada preko 40 milijuna, a na onih 75 milijuna procjene koje smo imali od prvog potresa, mi smo na 115 milijuna kuna štete“, rekao je župan Kolar te podsjetio da je prirodna nepogoda, vezano za petrinjski potres, proglašena za Krapinske Toplice, Kumrovec, Tuhelj, Sveti Križ Začretje, Klanjec, Bedekovčinu, Desinić, Lobor, ponovno Mariju Bistricu te Mače. „Imamo i pojedinačno objekata u Krapinskim Toplicama i Humu na Sutli koji su stradali i prema prvim pregledima su dobili crvenu naljepnicu. I kod njih će trebati ići i zahtjev za rušenje objekta i nakon toga zahtjev za cjelovitu obnovu“, rekao je župan Kolar.

 

Na sastanku je dogovoreno da angažiranje statičara koji će napraviti brzi pregled za uporabljivost objekata i upis u bazu koju će predati samom Fondu, s obzirom da će neki objekti, koji su do sada imali zelenu markicu, nakon zadnjeg potresa preći u žutu. Razgovaralo se i o problemima na terenu. Naime, neke obitelji se sukladno postojećem zakonu ne mogu prijaviti za naknadu štete za obnovu, iz razloga jer nemaju legalizirane objekte. U većini slučajeva radi se o obiteljima lošijeg imovinskog stanja te je potrebno pronaći model kako i tim ljudima pomoći da dobiju krov nad glavom, bilo preko sustava donacija, uključivanje jedinica lokalne i regionalne samouprave preko njihovih proračuna. „Ova koordinacija će se održavati jednom mjesečno, a sljedeća je već dogovorena za 23. ožujka u Gornjoj Stubici, s obzirom da je 22. ožujka već prva godišnjica od prvog potresa. U međuvremenu ćemo kontaktirati apsolutno sve ljude koji su stradali u potresu na stubičkom području i oni će biti upoznati s kompletnom procedurom. Prema informacijama koje imamo, petero ljudi ima kompletno spremnu dokumentaciju koja već je ili će do kraja tjedna biti predana u Ministarstvo graditeljstva sa zahtjevom za obnovu“, zaključio je župan Kolar.

 

 

Ravnatelj Fonda za obnovu grada Zagreba, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije Damir Vanđelić rekao je: Samim izmjenama i dopunama zakona proširena je djelatnost Fonda i zemljopisno i u smislu dodatnih zadataka poglavito članak 91A, dakle privremeni smještaj. Također, i u ovoj županiji ima zahtjeva za privremeni smještaj i u roku od 15 dana ćemo početi te zahtjeve i rješavati na terenu, a u međuvremenu se bavimo procesima javne nabave da bi osigurali taj privremeni smještaj i sve potrebne instalacije, građevinske radove i pripremne radnje, transport, utovar i istovar za isto. Što se tiče broja zahtjeva, s jučerašnjim danom resorno ministarstvo je imalo 763, a do Fonda nije došao ni jedan. U međuvremenu, Fond se bavi s dvije ključne stvari, jedno je isplata novčanih naknada i na našim stranicama se vidi kada mi zaprimimo zahtjev i kada ga isplatimo. Dosad smo 242 novčane naknade isplatili i vidi se točno koje adrese su dobile koliko novca, kad je zaprimljeno u Fond i kad je isplaćeno. Za novčane isplate ciljamo ukupno pet dana od zaprimanja u Fond do isplate i drugi posao s kojim se bavimo je privremeni smještaj jer u nekoliko županija postoje deseci i deseci obitelji koji očekuju još uvijek privremeni smještaj. S izmjenama i dopunama zakona to je također postao naš posao i mi se također bavimo i s tim“, rekao je Vanđelić.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 24.2.2021 | Prikazano 784 puta