Novosti 24.4.2021
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša

Ronioci i ove godine čistili Bajere u Bedekovčini

U subotu, 24. travnja 2021. godine, je u sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlje održana tradicionalna ekološka akcija čišćenja Bedekovčanskih jezera u organizaciji Ronilačkog kluba Zaron.

Župan Željko Kolar je podsjetio kako je ovo već tradicionalna akcija koja se organizira zajedno sa ronilačkim klubom Zaronom iz Krapinskih Toplica i Općina Bedekovčinu. „Ronilačkom klubu Zaron su se i ovaj put pridružili  njihovi prijatelji iz Kostrene i Lučkog te smo svi zajedno poslali poruku kako treba štititi prirodu i naše zeleno Zagorje“ – rekao je župan Kolar i naglasio kako voda čini čak 71 posto našeg planeta, no samo 3,5% voda čine slatke vode čijoj zaštiti treba posvetiti posebnu pažnju. „Naravnoveliku podršku dajemo našem članu kluba Zaron, našem Zagorcu koji se sada penje na Mount Everest i koji je negdje na 6 tisuća metara visine i svi se nadamo, svi mu držimo fige, svi mu dajemo podršku da uspije i da se popne na Mount Everest kao drugi Hrvat, ali prvi pod hrvatskom zastavom i da amblem Krapinsko-zagorske županije, bajke na dlanu, vijori na najvišem vrhu svijeta „– kazao je župan Kolar.

MALI KLUB VELIKOG SRCA

Predsjednik Ronilačkog kluba Zaron Bogdan Celinić istaknuo je kako su članice i članovi Kluba aktivni na brojnim ekološkim akcijama diljem Hrvatske i u susjednim zemljama. „Mi smo mali klub mladih s velikim idejama i velikim srcem. Da imamo velike ideje govori činjenica da sudjelujemo na svim ekološkim akcijama po Jadranu, ali i da imamo čovjeka, Marija Celinića, koji nam sada ide na Mount Everest i to je prva akcija Iz dubine u visine. Dakle, on zaroni na 40 m pa izroni i krene gore prema vrhu na 6000 metar“ – rekao je predsjednik Ronilačkog kluba Zaron.

RAZVOJ BEDEKOVČANSKIH JEZERA

Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban istaknuo je kako se područje Bedekovčanskih jezera redovito čisti, no da se neke akcije mogu izvršiti samo uz pomoć ronioca. „Želja nam je da mladim naraštajima koji dolaze ostavimo čiste Bajere, čiste vode i danas se trudimo da to i napravimo, da sve očitimo i da Bajeri zablistaju svojim pravim sjajem“ – rekao je načelnik Ban te naglasio kako Općina na području Bedekovčanskih jezera planira razvoj sportsko-rekreacijskog i turističkog centra. „Imamo spremna idejna rješenja za staze za bicikliste, šetače, restoran u stečaju smo otkupili, imamo spremne projekte za otvaranje tog restorana, ali spremni su i ostali sadržaji, kao što su dječja igrališta te igrališta za odbojku. Sredstva su osigurana u ovogodišnjem proračunu, tako da smo spremni i čekamo još državu da se odluči da nam koncesiju za upravljanje na barem 50 godina i s pravom gradnje, da možemo razvijati sport i turizam u Bedekovčini – rekao je načelnik Ban.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 25.4.2021 | Prikazano 1453 puta

Najnovije iz područja