Novosti 4.4.2015
Ostalo

Župan Željko Kolar priredio tradicionalni uskrsni prijem za povijesne postrojbe

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar priredio je u Krapini, u subotu, 04. travnja 2015. godine tradicionalni uskrsni prijem za povijesne postrojbe iz raznih krajeva Hrvatske.

Prijem je priređen u čast posjeta povijesnih postrojbi Krapinsko-zagorskoj županiji, koje će sudjelovati na tradicionalnoj manifestaciji „Kostelska Uskrsna pištola“ u Pregradi, koja u izvornom obliku traje već gotovo 500 godina. Prethodno prijemu u Uredu župana povijesne postrojbe Dubrovački trombunjeri, Građanska straža Bakar, Požeška Gradska straža i Gradska straža iz Svete Nedelje, predvođene domaćom Keglevićevom stražom prošli su u svečanoj povorci kroz Krapinu te nakon toga izvršili svečano postrojavanje pred zgradom Krapinsko-zagorske županije. Osim župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, koji je na prijemu zapovjednike povijesnih postrojbi darivao prigodnim poklonima, nazočni su bili i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krapine Željko Pavić i zamjenik gradonačelnika Krapine Dragutin Kozina.

Župan Željko Kolar prisustvovao je i otvorenju manifestacije Kostelska uskrsna pištola, koje je održano na igralištu Područne škole Kostel u Pregradi. Inače, navedena tradicija koja je stara 500-tinjak godina počela je sa Stražom Grofa Keglevića, vlasnika Kostelgrada, koja je u noći sa Velike Subote na Uskrs čuvala Kristov grob, a pri izlasku iz Crkve u zoru, pucnjevima iz kubura slavila uskrsnuće Isusa Krista. Navedeni običaj danas ima status zaštićenog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske te se proširio diljem Hrvatske, a i šire.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 7.4.2015 | Prikazano 3555 puta