Novosti 11.1.2021
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura

Šteta od potresa na OŠ Krapinske Toplice procijenjena na 2 milijuna kuna

Konferencija za medije na temu obnove Osnovne škole Krapinske Toplice održana je u ponedjeljak, 11. siječnja 2020. godine u samim prostorima Škole.

Župan Željko Kolar je izvijestio kako je zbog velikih šteta od potresa proglasio prirodnu nepogodu za područje Općine Krapinske Toplice. „Kako se povećavala šteta na zgradi škole, zgradi Specijalne bolnice i na osobnim objektima, bio sam u kontaktu sa načelnikom Svažićem te sam nakon primljenog zahtjeva s današnjim danom proglasio elementarnu nepogodu za Općinu Krapinske Toplice. Na zgradi škole statički je narušen dio spoja vanjskog krova s gornjim katom i zidovima i trebat će se napraviti pojačanja. Pomaci su i na spojnim zidovima i na podovima, to ćemo morati dodatnom projektnom dokumentacijom definirati i nakon toga krenuti u cijelu obnovu“ - rekao je župan Kolar te naglasio kako će se nastava u matičnoj školi u Krapinskim Toplicama morati nastaviti prema modelu C, odnosno online. „Krenut ćemo prvo s unutarnjim radovima, a onda se prebaciti na vanjske, ali osnovno je da će nastava po modelu A započeti tek kada statičari potvrde da su obavljeni svi radovi kako bi zgrada bila sigurna za djecu i nastavnike. Radovi na vanjskom dijelu će se odrađivati kontinuirano, ovisno o vremenskim prilikama. Moram reći i da smo za ovu godinu imali u planu napraviti fasadu na ovoj školi odnosno fasadnu ovojnicu, tako da je ova cijelobuhvatna obnova koju ćemo raditi samo na neki način ubrzala te naše planove. U svakom slučaju, ova je zgrada rađena 1968. godine i štete su stvarno velike i trebat će nam malo i strpljenja. Za sutra je sazvan školski odbor koji će analizirati postojeću situaciju i poslati obavijest nastavnicima i roditeljima kako će se dalje odvijati nastava i plan obnove škole.“ – istaknuo je župan Kolar.

Pročelnica upravnog odjela Krapinsko-zagorske županije nadležnog za javnu nabavu Vlatka Mlakar istaknula je kako je pokrenut postupak žurne nabave na cjelovitoj obnovi škole u Krapinskim Toplicama. „Nakon što smo zaprimili elaborat o procjeni štete, pokrenuli smo postupak žurne nabave radova na cjelovitoj obnovi škole, a sve dakako u skladu sa Zakonom o obnovi i prvim objavljenim programom mjera. Naravno da sve radimo i prema dostupnim podacima o prihvatljivim aktivnostima za  Fond solidarnosti kako bi mogli zatražiti povrat utrošenih sredstava. Ovo je iznimno veliki zahvat, radi se o cjelovitoj obnovi i prilično je visok iznos štete, uspjeli smo pripremiti natječajnu dokumentaciju i planiramo u utorak ili srijedu objaviti javnu nabavu za ovaj predmet nabave“ – poručila je pročelnica Mlakar.

Osnovna škola Krapinske Toplice je nakon pregleda statičara zbog sigurnosnih razloga zatvorena već 29. prosinca 2020. godine u popodnevnim satima. „Ono što je bilo dobro u cijeloj ovoj situaciji je da je ovo vrijeme zimskih praznika te da u zgradi naše škole u trenucima potresa nije bilo djece. Jednostavno je nezamislivo što se sve moglo dogoditi da se u to vrijeme odvijao nastavni proces“ – naglasio je ravnatelj Osnovne škole Krapinske Toplice Samson Štibohar.

Načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić rekao je kako je na području Općine odmah nakon potresa organiziran sustav Civilne zaštite sa ciljem sprečavanja daljnje štete. „Velikim dijelom pregledali smo dimnjake na području naše općine i hitnom intervencijom spriječili daljnja urušavanja. Prema prvim izvidima nije se činilo da je šteta u tim razmjerima da bi se morala proglasiti elementarna nepogoda, međutim kada su u petak pristigli i završni podaci vezani uz materijalnu štetu na osnovnoj školi, bilo je jasno da treba uputiti zahtjev županu da se proglasi elementarna nepogoda za područje općine Krapinske Toplice“ - rekao je načelnik Svažić te, uz zahvalu svima koji su pomogli u sanaciji,  napomenuo kako procjena štete na području Općine Krapinske Toplice iznosi 4,2 milijuna kuna.

Župan Željko Kolar je ovom prilikom također naglasio kako je štetu od potresa prijavilo 27 škola Krapinsko-zagorske županije, od toga 23 osnovne i 4 srednje škole na ukupno 33 objekta. „Područna škola Putkovec pretrpjela je takve štete da smo dobili od statičara elaborat u kojem stoji da ona nije sigurna i u njoj se ne može održavati nastava te će djeca nastavu imati u matičnoj školi u Đurmancu. Isto tako ozbiljna je šteta i na PŠ Hromec. Vatrogasci su sada na terenu, a treba ukloniti dimnjake. Neki su već ukolonjeni na nekim školama, a još su nam ostale za danas četiri škole, jer smo imali četiri patforme i ljestve na Banovini, troje su jučer vraćene u Zagorje, jedna ekipa je još samo ostala na terenu i oni su danas, nakon što naprave čišćenje, podmazivanje i sve što je potrebno iz tog tehničkog dijela, ukloniti s preostalih škola dimnjake koje ćemo sazidati i pripremiti kako bi u ponedjeljak djeca mogla krenuti na nastavu. Sjećate se kad smo bili pred nekoliko dana u Krapinskim Toplicama rekao sam da je ovdje procijenjena šteta oko pola milijuna kuna plus PDV. Nažalost, nakon dodatnih nalaza i dodatna dva potresa šteta je preko dva milijuna kuna. Vjerojatno nije to i zadnja šteta, sada se mora raditi dokumentacija, elaborati s obzirom da su popucali neki vodovodi, vjerojatno će biti i veća šteta međutim najbitnije od svega je što za vrijeme potresa djeca nisu bila u učionicama. Moram čestitati ravnatelju koji je promptno reagirao i u najkraćem mogućem roku smo počistili onaj prvi dio štete koji je nastao od prvog potresa, no ono što se dogodilo u petak i subotu nažalost ostavlja drugu sliku. Ja sam na putu prema ovamo razgovarao s ministrom Horvatom vezano za sam postupak s obzirom na Zakon kako bi mi kroz Fond solidarnosti pokušali djelomično isfinancirati i ove štete koje su nastale sad u ovim potresima. Sada kad se vratim s ovom cjelovitom analizom koju smo dobili s terena obavijestit ću i ministra Fuchsa, a tijekom dana ću razgovarati i s premijerom Plenkovićem da vidim koje ćemo mjere poduzeti što se tiče i šteta koje su nastale na području Krapinsko – zagorske županije“ – rekao je župan Željko Kolar.

U obilasku Osnovne škole Krapinske Toplice bila je i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek.

Video možete pogledati ovdje: https://www.instagram.com/p/CJ5sa_8lgGV/?utm_source=ig_web_copy_link

Fotogalerija


Zadnja promjena: 11.1.2021 | Prikazano 2022 puta