Novosti 16.4.2021
Poljoprivreda i šumarstvo

„Uspjeli smo vratiti zagorskog purana na zagorske brege“

U petak, 16. travnja 2021. godine u Komoru Začretskom u Sv. Križu Začretju na OPG-u Hercigonja Ivica održana je dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu Krapinsko – zagorske županije za uzgoj zagorskog purana.

Na natječaj je pristiglo 36 zahtjeva a odobreno ih je 35, u ukupnom iznosu od 477.100 kuna. S obzirom na epidemiološke mjere, dodjela ugovora imala je simboličan karakter, tako da je ugovore preuzelo 6 korisnika. Župan Željko Kolar rekao je nakon dodjele: „Od 2017. godine kroz potpore smo plasirali 2,8 milijuna kuna bespovratnih potpora proizvođačima a po zagorskim pašnjacima protrčalo je 36.600 kljunova te su mjeru koristila 163 proizvođača. Kad napravimo analizu potpora za zagorske purane koju imamo od 2017. godine, i kad dođemo na ovakav OPG poput ovog danas ovdje, zahvaljujući ljudima koji su ovdje s nama, usudio bih se reći da smo vratili zagorskog purana na zagorske brege. Zagorski puran ima europsku zaštitu, skočila mu je cijena na tržištu a vanjska inovativna tržišta su zainteresirana za meso zagorskog purana. No, još uvijek imamo premale količine i trebamo povećati proizvodnju. Ovakva moderna farmica, purani na ispaši i klaonica u sklopu, najbolja su pozivnica za potrošače da koriste naš sjajan zagorski proizvod“, rekao je župan Kolar.

 

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić rekla je da je Županiji izuzetno bitno da se na tržištu pojavi meso zagorskog purana koje je uzgojeno na kvalitetan način, a to znači da purani imaju određenu kvadraturu na kojoj se uzgajaju, konkretno 25 metara kvadratnih zemljišta. „Maksimalna potpora za uzgajivače je 25 kuna po puriću a ove smo godine slijedom potrebe izrađene prošle godine dodali u natječaj da certificirani proizvođači, kojih imamo četiri, imaju mogućnost prijaviti se i osigurati do 1000 komada purića. Slijedom toga očekujemo da će se kroz naš sustav ove godine proći 9,5 tisuća novouzgojenih zagorskih purana“, rekla je Mihovilić.

 

Domaćin, Ivica Hercigonja, jedan od 4 certificirana proizvođača rekao je da ove godine ima 5 jata i 60 pura za proizvodnju jaja. „Idem na 1000 purića, 600 komada već imam rezervirano za prodaju jednom renomiranom restoranu i da nema Županije ne bi bilo šanse da sve to realiziramo. Dobivena sredstva 80 posto će se iskoristiti za hranu“, rekao je Hercigonja.

 

Načelnik Općine Sv. Križ Začretje Marko Kos rekao je da ovaj kraj ima savršene uvjete za uzgoj zagorskog purana. „I sam sam poljoprivrednik i znam koliko znače ovakve potpore poljoprivrednicima. I mi sa strane Općine pokušavamo napraviti programe sukladno programima ministarstva da ih dopunjujemo s malim potporama. Potpore od strane Općine i Županije su brza i efektivna sredstva koja našim poljoprivrednicima daju vjetar u leđa da bi bili uspješniji i konkurentniji i mogli se natjecati s trgovačkim lancima. Vjerujem da poljoprivreda je naša budućnost, jer nam konfiguracija terena omogućava ovakvu malu poljoprivredu, da jednostavno sa specifičnim proizvodima budemo prepoznatljivi na tržištu“, rekao je Kos.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 16.4.2021 | Prikazano 1479 puta