Novosti 6.9.2021
Ostalo

Počeo 56. Tjedan kajkavske kulture u Krapini

U nedjelju, 05. rujna 2021. godine počeo je 56. Tjedan kajkavske kulture u Krapini.

Tjedan kajkavske kulture otvorila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. “Bogat Tjedan kajkavske kulture objedinjuje sve ono što ovaj kraj može pokazati, od stvaralaštva najmanjih i najmlađih, do nešto starijih koji se uvijek vesele novim izdanjima. Ponosna sam što se ovaj Festival tako lijepo razvio, da sve više umjetnika, ne samo onih koji su ponikli iz kajkavskog narječja, već i onih drugih, dolaze ovdje zajedno s vama kroz različite programe podijeliti kajkavsku riječ i sudjelovati u njegovanju ove vrijedne tradicije“, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

 

Župan Željko Kolar rekao je da lijepo vrijeme nije baš običaj u Krapini za vrijeme Tjedna. „To je zapravo nagrada organizatorima, koji su napravili veliki napor da imamo takav prekrasan program. Krapinski Festival nije samo festival od važnosti za Krapinsko – zagorsku županiju, već je od važnosti za čitavu Hrvatsku. Želim svima da se ugodno osjećate u Krapini, i posjetite nas, a mi ćemo biti, kao i uvijek, sjajni domaćini“, rekao je župan Kolar.

 

Dobrodošlicu u Krapinu poželio je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. „Svugdje se vrijeme mjeri od Nove do Stare godine, jedino se u Krapini mjeri od Festivala do Festivala. Nakon što smo iz godine u godinu dizali ovaj Tjedan s novim sadržajima, nakon što je bilo sve više posjetitelja, prošle godine kada se dogodila epidemija morali smo to organizirati puno skromnije. I ove godine bili smo u procjepu između onoga što nam nalažu epidemiološke mjere i naših želja za organizacijom, no vjerujem da smo našli jednu sredinu, dobar program koji će ipak zadovoljiti sve. Hvala što ste došli, posjetite ovih dana Krapinu, osjetite dušu kaja“, rekao je Gregurović.

 

Posjetiteljima je prezentiran i novi krapinski suvenir, Festivalski štrukelj, projekt učenika ŠUDIGO – a i SŠ Pregrada, podržan od strane Ministarstva turizma i TZ grada Krapine. Riječ je o gastro suveniru koji uključuje jednu od najpoznatijih zagorskih delicija, zagorski štrukelj i glinenu posudu s otisnutim logom u koji se štrukelj pakira. Uoči otvorenja manifestacije, ispred Festivalske dvorane župan Željko Kolar otvorio je izložbu dječjih radova, na koju je ove godine pristigao zavidan broj radova, a odobrani su oni najbolji, njih 314 iz 78 osnovnih škola iz 10 županija, među kojima čak iz Šibensko – kninske i Osječko – baranjske županije te Grada Zagreba.

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 6.9.2021 | Prikazano 1611 puta