Novosti 31.7.2021
Turizam

OPG Micak pobjednik 12. Štruklijade

U subotu,31. srpnja 2021. godine je na Bedekovčanskim jezerima u u Bedekovčini održana 12. Štruklijada - jedinstvena manifestacija Krapinsko–zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog specijaliteta koji ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra.

Klijet Zagorski dvori – OPG Micak pobjednik je ovogodišnje Štruklijade, druge mjesto pripalo je Vuglec bregu, dok su treće najbolje štrukle na svijetu pripremili kuhari Srednje škole Zabok. „Nagrađen je slani šturkelj napravljen sa našom recepturom sa domaćim sirom. Moram priznati da smo mi danas u prodaji imali samo 200 – 300 štrukli, zato što se oni moraju razvući i odmah peći, one igre sa smrzavanjem, to jednostavno ne ide. Pobjedničke štrukle su napravile kumice Katica i Štefica, ali siguran sam da svaka moja susjeda u Humu Bistričkom može napraviti tako dobre štrukle –  samo treba biti domaći sir i razvučeno tijesto“ – naglasio je Mladen Micak, vlasnik OPG-a Micak.

ŠTRUKLIJADA ODUŠEVILA NA BAJERIMA

Nagrade i priznanja za najbolje štrukle uručili su župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban. Župan Željko Kolar čestitao je svim sudionicima ovogodišnje Štruklijade te još jednom istaknuo kako se najbolji štrukli rade u Zagorju. „Zagorski štrukli jedan su od naših zaštićenih proizvoda. Tko god me pita za Zagorske štrukle, ja im kažem da je recept vrlo jednostavan – moraju doći u Zagorje. Ovdje je danas bilo osam tisuća pečenih štrukli, okupio se jedan prekrasan broj ljudi na Bajerima, a uz sav popratni program koji smo pripremili za naše posjetitelje, mislim da možemo biti zadovoljni. Bio je to malo drugačiji koncept manifestacija od prijašnjih godina, ali smo donijeli odluku da ćemo sljedeće godine to ponoviti, da ćemo napraviti jedan produženi vikend naših županijskih manifestacija i sljedećih godinu – dvije Štruklijadu ćemo stacionirati ovdje na Bajere i promovirati ovaj prekrasan projekt koji je pripremila Općina Bedekovčina, vezan uz revitalizaciju Bedekovčanskih jezera. Time bismo Bajerima dali jednu novu turističku i gospodarsku dimenziju, što oni i zaslužuju – biti čvrsta točka na karti kontinentalnog turizma u Republici Hrvatskoj“ – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban osvrnuo se na bogat programa ovog vikenda na Bedekovčanskim jezerima. „Potrudili smo se u ova tri dana organizirati bogat i raznovrstan program za djecu, za mlade, za obitelji. Doista imamo za svakog ponešto i zadovoljni smo velikim brojem posjetitelja. Najbolja vina i najbolji štrukelj Zagorja savršena su kombinacija, a mi smo nastojali, što smo i ostvarili, pružiti i mališanima priliku da ovdje u prekrasnoj prirodi provedu ugodan i zabavan vikend. Vjerujem da nitko tko je došao k nama na Bedekovčanska jezera nije požalio, a pozivam sve da nam dođu i sutra na festival „Igrajte nam mužikaši” – poručio je načelnik Ban.

ODLUČIVALE NIJANSE

Ove su se godine za titulu najboljih u izradi zagorskih štruklji natjecali Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Villa Zelenjak – Ventek, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, Srednja škola Zabok, OPG Micak – Klet Zagorski dvori, Agroturizam Kos, Vuglec breg, ZMH Horvat d.o.o i Slastice „Tri užitka”. Oni su za brojne posjetitelje, uz štrukle sa sirom, pripremili i štrukle s jabukama višnjama, repom, raznim umacima, lopare, strepu, klipiće i kiflice.

Predsjednik ocjenjivačkog suda Branko Čukelj naglasio je kako su i ovaj put na Štruklijadi zapravo odlučivale nijanse. „Okrećemo štrukle da vidimo jesu li ispod pečeni, kakvi su slojevi u sredini, kakvo je tijesto i na kraju, kakav je okus. Mi dobijemo štrukle na stol pod brojem i ne znamo tko se iza broja krije, pa prvo pogledamo kako štrukli izgledaju. Micakovi štrukli su na prvu izgledali dobro, nisu bili kiseli, imali su dobru koricu i sve je to presudilo“ – rekao je predsjednik ocjenjivačkog suda Branko Čukelj.

U ocjenjivačkom sudu bila je i glavna urednica internetskog portala Oblizeki Božica Brkan te  Dražen Đurišević, Podravkin promotor kulinarstva

BOGATI POPRATNI PROGRAM

Na Bajerima u Bedekovčini u ponudi su bili i razni domaći proizvodi, u glazbenom programu nastupili su Magdalenići, Črleni lajbeki i Cure iz centra. Kraj Plavog jezera je kazalište Mala scena uprizorilo predstavu za djecu Sunce djever i Neva Nevičica, dok je dodatna atrakcija bio velik balon s logom Krapinsko-zagorske županije – Bajke na dlanu.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 31.7.2021 | Prikazano 1914 puta