Novosti 14.9.2021
Ostalo

Projekt Baltazar u konkurenciji za nagradu Europske komisije /GLASAJTE I VI

Ispred Osnovne škole Sveti Križ Začretje je u utorak, 14. rujna 2021. godine, održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen izbor za nagradu Europske komisije REGIOSTARS 2021. za koju je nominiran i projekt Krapinsko-zagorske županije Baltazar.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako se Baltazar nalazi među projektima na čiju je provedbu najviše ponosan od kada obavlja dužnost župana Krapinsko-zagorske županije.  „To je naša najveća pobjeda i zbog takvih projekata i takvog našeg odnosa prema djeci, mi jesmo Županija – prijatelj djece, uz Primorsko-goransku županiju, jedina u Hrvatskoj. To je prestižna titula koju morate zaslužiti. Mi smo ju zaslužili radom, doprinosom i odnosom prema našoj djeci i zbog toga me posebno veseli što je ovaj projekt prepoznat i na europskoj razini. Naravno je da je velika čast, u krajnjoj liniji priznanje da smo od 76 europskih projekata ušli u finale natječaja Europske komisije ušli u finale. Što se mene tiče, samim time što smo ga proveli u djelo smo već pobijedili.  Kad sam postao župan bilo je trinaestoro djece s posebnim potrebama kojima je bila osigurana stručna pomoć pomoćnika u nastavi, a danas ih je više od  deset puta više.  Najbitnije od svega je da su djeca i njihovi roditelji zadovoljni“ – poručio je župan Željko Kolar te pozvao na glasanje na web stranici  https://regiostarsawards.eu/

 

BALTAZAR ODABRAN KAO JEDINI PROJEKT IZ HRVATSKE

Zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša pojasnila je kako se projekt Baltazar natječe za najbolji  projekt po izboru javnosti, zajedno s projektima koji su prijavljivani iz regija poput Finske, Švedske, Norveške, Poljske, Njemačke i Nizozemske. „Moguće je glasati putem Regionstars Awards EU stranice na način da se klikne na srce kod predstavljanja našeg projekta. Glasanje je otvoreno do 15. studenoga. Pozivamo da glasate za projekt Baltazar, a pobjednici će se objaviti na svečanoj dodjeli koja će biti organizirana u prosincu ove godine“ – rekla je zamjenica ravnateljice Matuša te podsjetila kako je poziv za prijavu projekata raspisan još u ožujku. Prvo su se podnosili sažeci. Krapinsko-zagorska županija je prijavila projekt Baltazar u kategoriji Pravedna Europa. Stručni žiri tada je selektirao sve prijave i odabrao one koji se pozivaju da podnesu cjelokupnu prijavu u sljedećem krugu. Tako je projekt Baltazar pozvan na kompletiranje prijave koja je podnesena u svibnju ove godine. Ukupno je zaprimljeno u svim kategorijama 214 prijava na razini EU, a u kategoriji u kojoj se kandidirao projekt Baltazar ukupno 76 projekata. Od tih 76, uz Baltazar iz KZŽ, prijavljeni su i projekti iz Vukovarsko – srijemske županije, Osijeka i Čakovca. Potom je stručni žiri odabrao 5 finalista, od kojih je iz Hrvatske odabran samo projekt Baltazar.

 

PROJEKT SE PROVODI OD 2014. GODINE

Zamjenica župana Jasna Petek naglasila je da se projekt Baltazar provodi od školske godine 2014./2015. te se pokazao kao izuzetno dobra praksa aktivnog uključivanja djece s teškoćama u razvoju u redovne uvjete školovanja u osnovnim i srednjim školama. „Projekt Baltazar poboljšava obrazovne mogućnosti djece s teškoćama u razvoju, njihovo emocionalno i socijalno funkcioniranje. Potiče inkluziju, socijalnu uključenost sve djece se teškoćama u razvoju te poštujući načela različitosti i tolerancije predstavlja veliku  dobrobit za cijelu društvenu zajednicu“ – poručila je je zamjenica župana te podsjetila kako su u 7 godina provedena 4 projekta Baltazar, budući da je posljednji trajao četiri godine. „Ukupna vrijednost svih projekata je 21,5 milijuna kuna, od toga je iz Europskog socijalnog fonda bilo 19,7 milijuna kuna, a sredstva Županije 1,8 milijuna kuna. Ove smo godine osigurali najveći broj pomoćnika u nastavi, 132 pomoćnika za 140 učenika s teškoćama u razvoju“ – rekla je zamjenica Petek te istaknula kako je u evaluaciji projekta Baltazar sudjelovalo 1.720 ispitanika i 6 ciljanih skupina – djeca s teškoćama u razvoju, njihovi vršnjaci, pomoćnici u nastavi, koordinatori, roditelji i učitelji koji su radili s djecom s teškoćama u razvoju u redovnim uvjetima. „Pokazala se vrlo visoka razina zadovoljstva na svim česticama koje smo ispitivali, i vrlo visoka razina zadovoljstva u svim ciljanim skupinama. Pomoćnici u nastavi koji su bili u razredu s djecom s teškoćama u razvoju pozitivno su utjecali na postignuća djece s teškoćama u razvoju, na njihovo ponašanje, odnosi i prihvaćanje od strane vršnjaka, na zadovoljstvo njihovo i na pozitivno okruženje u razrednom kolektivu i sve učenike u razredu“ – naglasila je zamjenica župana Jasna Petek te zahvalila svima koji su sudjelovali u provedbi ovog projekta.


Zadnja promjena: 14.9.2021 | Prikazano 807 puta