Novosti 15.6.2020
Financije i proračun

Krapinsko-zagorska županija jedna od 5 najtransparentnijih županija u RH

Prema najnovijem istraživanju Instituta za javne financije o transparentnosti proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj, Krapinsko-zagorska županija je jedna od pet najtransparentnijih županija u RH

Istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni 17. lipnja 2015. godine, po prvi puta je obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Hrvatskoj. Županije ocijenjene najvišom ocjenom su Brodsko-posavska, Krapinsko-zagorska, Šibensko-kninska, Varaždinska i Zadarska. Gradovi s najvišom ocjenom su Buzet, Crikvenica, Čakovec, Dubrovnik, Koprivnica, Opatija, Osijek, Pazin, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Vodice i Zagreb. Jedina od 428 općina koja je objavila sve tražene proračunske dokumente je Viškovo.

Otvorenost (transparentnost) proračuna podrazumijeva mogućnost građana da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građanima omogućuje da se informiraju i utječu na odluke o prikupljanju i trošenju javnog novca, te tako utječu na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju. To je vrlo značajna tema s obzirom na moguće koristi od otvorenosti proračuna, no osobito zbog teške fiskalne krize u kojoj se RH nalazi.

U ovom se ciklusu istraživanja otvorenost mjerila brojem objavljenih proračunskih dokumenata u promatranom razdoblju od studenog 2014. do ožujka 2015, a to su: godišnje izvršenje proračuna za 2013., polugodišnje izvršenje proračuna za 2014., prijedlog proračuna, izglasani proračun i proračun za građane za 2015. Budući da se promatrala dostupnost pet proračunskih dokumenata, razina se otvorenosti mogla kretati od 0 do 5.

Detaljnije informacije i rezultati istraživanja nalaze se na sljedećem linku: TRANSPARENTNOST PRORAČUNA - REZULTATI


Zadnja promjena: 23.6.2015 | Prikazano 9646 puta