Novosti 22.9.2016
Gospodarsko-socijalno vijećeGospodarstvo

Gospodarsko-socijalno vijeće o kretanjima na tržištu rada

Gospodarsko-socijalno vijeće u Krapinsko-zagorskoj županiji je u srijedu, 21. rujna 2016. godine, u Krapini održalo 5. sjednicu na kojoj se raspravljalo o kretanjima na tržištu rada u Krapinsko-zagorskoj županiji u razdoblju I-VII. 2016. godine te o Prijedlogu odluke o donošenju Strategije razvoja KZŽ do 2020. godine.

Predsjednik Vijeća Damir Gorup izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se stopa nezaposlenosti na području Krapinsko-zagorske županije kontinuirano smanjuje već treću godinu. „Očito je da se gospodarstvo oporavlja te da mjere aktivne politike zapošljavanja daju rezultata. Naša stopa nezaposlenosti manja je od državnog prosjeka, ali time se naravno ne smijemo zadovoljiti nego moramo i dalje inzistirati na daljnjem smanjenju“ naglasio je predsjednik GSV-a KZŽ i kao gorući problem gospodarstva još jednom istaknuo nerazmjer ponude i potražnje na tržištu rada kao rezultat neusklađenosti školstva sa potrebama gospodarstva. Zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek ovom su prilikom istaknuli napore koje Županija i zagorske škole zajedno sa Obrtničkom komorom KZŽ i Hrvatskom gospodarskom komorom, ŽK Krapina čine na ublažavanju ovog problema koji se cjelovito može riješiti samo pravom reformom kompletnog obrazovnog sustava.

Kretanja na tržištu rada u Krapinsko-zagorskoj županiji u razdoblju I-VIII. mjesec 2016. godine članovima Vijeća detaljno je analizirao vršitelj dužnosti predsjednika Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina Goran Vukmanić.  Na području Krapinsko-zagorske županije krajem kolovoza bilo je evidentirano 4932 nezaposlenih što je za 1488, odnosno 23,2% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Pad stope nezaposlenosti bilježi se od 2014. godine kao posljedice istovremenog povećanja broja osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i pada broja nezaposlenih. U posljednje tri godine iz evidencije nezaposlenih zbog zapošljavanja izašlo je preko 6.000 osoba pa je tako primjetan trend manjeg broja raspoložive radne snage, a sve veće potrebe za zaposlenicima kojih se u prvih osam mjeseci ove godine tražilo 23,6% više nego u istom razdoblju prošle godine. Dvije trećine osoba koje iz evidencije nezaposlenih izlaze radi zasnivanja radnog odnosa zapošljavaju se na području Krapinsko-zagorske županije. Na području poticanja zapošljavanja je u 2016. godini, kao jedan od rijetkih promjena trendova, zabilježeno smanjenje broja novouključenih korisnika u popularne mjere Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa i Potpora za samozapošljavanje za gotovo 60%.

Gospodarsko-socijalno vijeće raspravljalo je i o prijedlogu Strategije razvoja Krapinsko-zagorske županije do 2020. godine koju je ocijenilo kao kvalitetan i studiozan dokument koji nudi prava rješenja za našu županiju. Na sjednici GSV-a su uz njegov članove sudjelovali i predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina Josip Grilec i tajnica Obrtničke komore KZŽ Renata Vranić. Više o radu Gospodarsko-socijalnog vijeća u Krapinsko-zagorskoj županiji saznajte na http://kzz.hr/gsv


Zadnja promjena: 22.9.2016 | Prikazano 7395 puta