Novosti 25.8.2015
Zdravstvo, socijalna politika, branitelji, civilno društvo, udruge i mladi

U Termama Jezerčica otvoren „Grad labirinata“

U utorak, 25. kolovoza 2015. godine u Termama Jezerčica predstavljen je projekt "Community voices for sustainable inclusion", koji za glavni cilj ima poticanje socijalne inkluzije osoba s intelektualnim i tjelesnim oštećenjima kroz razvoj i širenje usluga u zajednici, kojeg provodi Centar za rehabilitaciju Varaždin.

Voditeljica projekta Leonarda Tarandek istaknula je na uvodnom dijelu konferencije da su  ciljevi projekta povećati zapošljivost i smanjiti institucionalizaciju osoba s intelektualnim teškoćama u sjevernoj Hrvatskoj kroz pružanje tailor-made obrazovanja i inovativnih socijalnih i rehabilitacijskih aktivnosti. Tarandek je dodala da je centar za rehabilitaciju Varaždin prijavio projekt na natječaj IPA IV, Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici (Faza II) te da je ukupna vrijednost projekta 279 tisuća eura, od čega  EU financiranje iznosi 70,52%, odnosno  197 tisuća eura. Na konferenciji je također istaknuto da će projekt na području Krapinsko-zagorske županije biti provođen 18 mjeseci, tijekom kojih je u planu formiranje dva interdisciplinarna mobilna tima za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama. Baza za provođenje projekta je podružnica Centra za rehabilitaciju Varaždin u Pustodolu, uz podršku Termi Jezerčica, koje su ustupile svoju infrastrukturu za provođenje dijela aktivnosti u sklopu projekta.

Župan Željko Kolar istaknuo je da je Krapinsko-zagorska županija, koja je također partner na projektu, napravila svoju strategiju za osobe s invaliditetom još 2008. godine te da osim toga, redovito pomaže i rad udruga koje se brinu za potrebe ove populacije. „Najbitnije je zapravo da budemo socijalna država i da stvorimo sustav koji će funkcionirati, koji će brinuti o našim sugrađanima koji imaju poteškoća te da projekti poput ovog budu samo jedna dodana vrijednost, odnosno dodatni sadržaj koji će im omogućiti da im olakšamo njihov svakodnevni život. Posebno bih želio zahvaliti Centru za rehabilitaciju Varaždin što je izabrao da se ovaj projekt provodi na području Krapinsko-zagorske županije. Isto tako, nadam se da će „Grad Labirinata“ zaživjeti te da će poslužiti i u turističke svrhe i da će biti prepoznatljiv na području čitave Hrvatske. „Grad labirinata“ sastoji se od ukupno 9 labirinata, koje je razgledala zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek. Događaju u Termama Jezerčica nazočio je i gradonačelnik Donje Stubice Juraj Srebačić

Fotogalerija


Zadnja promjena: 25.8.2015 | Prikazano 6797 puta