Novosti 25.5.2022
EU fondovi, europske integracije, međunarodna i regionalna suradnja

216.000 eura za projekt Hypokrat

U Zagrebu je u utorak, 24. svibnja 2022. godine, održana dodjela 35 ugovora u sklopu programa "Energija i klimatske promjene".

Ukupno je uručeno 35 ugovora za projekte povećanja kapaciteta solarne i geotermalne energije, među kojima je i projekt Krapinsko-zagorske županije Hidrotermalni potencijal Krapinskih Toplica (HyPoKraT) ukupne vrijednosti 254.373,43 eura. Župan Željko Kolar istaknuo je kako je ovaj projekt namijenjen za istraživanje i izradu projektne dokumentacije za iskorištavanje geotermalne energije na području Krapinskih Toplica. „Želimo napraviti iskorak u iskorištavanju geotermalnih izvora, kojih je u Zagorju zaista puno. Dva ključna elementa u istraživanju su temperatura i dubina vode, budući da upravo oni određuju kapacitet geotermalne energije u grijanju. Vjerujemo da tu ima potencijala i da bi kroz geotermalne izvore mogli grijati sve županijske objekte u Krapinskim Toplicama, ali i dobar dio mjesta“ – poručio je župan Kolar te napomenuo da je ugovorom odobreno sufinanciranje projekta u i 216.217,42 eura.

"Projekti koji su danas ugovoreni i potpisani usmjereni su ka povećanju kapaciteta solarne energije, proizvodnih kapaciteta geotermalne energije u toplinarske svrhe te pripremi dokumentacije za buduće projekte",- navela je ministrica regionalnog razvoja i fondova Eu Nataša Tramišak

Ovi su ugovori financirani iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma za razdoblje 2014.-2020.. Doprinijet će energetskoj učinkovitosti i smanjenju emisija stakleničkih plinova, proizvodnji potpuno obnovljivih izvora energije i u konačnici energetskoj neovisnosti Republike Hrvatske.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 25.5.2022 | Prikazano 3047 puta