Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 27.2.2023
Poljoprivreda i šumarstvo

Potpore u poljoprivredi: Predstavljeno 6 natječaja vrijednih 185.000 eura


Foto: zagorje.com
U Uredu župana u Krapini je u ponedjeljak, 27. veljače 2023. godine, održana konferencija za medije na kojoj je predstavljeno 185.000 eura vrijednih šest natječaja Krapinsko-zagorske županije iz područja mjera ruralnog razvoja.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako će Krapinsko-zagorska županija u 2023. godini imati 11 mjera ruralnog razvoja ukupne vrijednosti 349.500 eura te da je već objavljeno šest natječaja, dok će se preostalih pet mjera raspisati u ožujku, travnju i svibnju. „Najavili smo da ćemo svake godine sredstva za poljoprivredu dizati za 10 posto, to i ostvarujemo. Pozivam sve poljoprivredne proizvođače da se jave na natječaje, a ako će biti više zainteresiranih mi smo uvijek spremni još povisiti odobrena sredstva kako bi što veći broj poljoprivrednih proizvođača dobio potporu“ -poručio je župan Željko Kolar.

Početkom veljače je već objavljen natječaj za ostvarenje potpore poljoprivrednim udrugama, dok je 27. veljače objavljeno još pet natječaja ukupne vrijednosti 172.000 eura. O detaljima samih natječaja detaljnije je govorila pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić. „Prvi natječaj je već objavljen 8. veljače te traje do 10. ožujka, te je namijenjen poljoprivrednim udrugama. Vrijednost natječaja je 13.500 eura te je namijenjen članovima poljoprivrednih udruga za njihovo osposobljavanje i edukacije, nastup i posjet sajmovima te posjet oglednim proizvođačima kako bi stekli bolje znanje i to primijenili na svojim poljoprivrednim gospodarstvima. Iznos potpore iznosi 1.991 euro po prihvatljivom korisniku-rekla je pročelnica Mihovilić te naglasila kako su prijave za ovaj natječaj predaju online.

Natječaj za potporu za povećanje poljoprivredne proizvodnje na području Krapinsko-zagorske županije otvoren je do 29. ožujka. Osigurano je 65.000 eura. Visina potpore po korisniku iznosi do 6.636,00 eura, a maksimalno do 60% od ukupno prihvatljivih  aktivnosti. Vrijednost ulaganja za koje se traži potpora mora iznositi minimalno 1.991,00 eura. Cilj mjere je povećanje kapaciteta poljoprivredne proizvodnje na poljoprivrednim gospodarstvima Krapinsko-zagorske županije kako bi se povećala njihova produktivnost i očuvala poljoprivredna proizvodnja.

Prihvatljive aktivnosti odnose se na:

a)     kupnju rasplodnih domaćih životinja i/ili matičnih jata peradi, sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja,  

b)     građenje i/ili opremanje zatvorenih/zaštićenih prostora za uzgoj voća, povrća, cvijeća i gljiva,

c)     kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta,

d)     podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada,

e)     stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje proizvoda

 

Natječaj za potporu za uzgoj zagorskog purana na području KZŽ otvoren je do 29. ožujka. Osigurano je 50.000 eura, a prihvatljive aktivnosti odnose se na potporu po kljunu novo izvaljanih purića upisanih u JRDŽ. Cilj mjere je povećanje broja zagorskih purana kao autohtone pasmine peradi na području Krapinsko-zagorske županije, s time da korisnik mora posjedovati temeljem vlasništva ili zakupa minimalno 25m²/kljunu površine zemljišta za držanje i ispašu novo izvaljenih purića upisanih u JRDŽ.

Iznos i udio potpora:

 • Visina potpore po kljunu novo izvaljenih purića upisanih u JRDŽ iznosi 7,00 eura/52,74 kuna.
 • Visina potpore po kljunu novo izvaljenih purića upisanih u JRDŽ za certificirane uzgajatelje iznosi 10,00 eura/75,34 kuna.
 • Za dodjelu potpore po kljunu minimalan broj novo izvaljenih purića upisanih u JRDŽ na poljoprivrednom gospodarstvu mora biti 100 kljunova.
 • Maksimalna visina potpore koju korisnik može ostvariti za uzgoj zagorskog purana na području Krapinsko-zagorske županije, temeljem ovog Pravilnika, iznosi 3,500,00 eura/26.370,00 kuna.
 • Maksimalna visina potpore koju certificirani uzgajatelj može ostvariti za uzgoj zagorskog purana na području Krapinsko-zagorske županije, temeljem ovog Pravilnika, iznosi 10.000,00 eura/75.345,00 kuna.

Natječaj za potporu za kupnju loznih cijepova autohtonih sorata vinove loze za podizanje nasada autohtonih sorata vinove loze otvoren je do 29. ožujka. Osigurano je 30.000 eura, a visina potpore po korisniku iznosi maksimalno 6.636,00 eura. Cilj mjere je podići što veći broj vinograda s tehnološki najistaknutijim  autohtonim sortama vinove loze na području Krapinsko-zagorske županije koje su rezultat provedbe Znanstveno – stručnog projekta „Zaštita i revitalizacija autohtonih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.) Hrvatskog zagorja”. Prihvatljive aktivnosti odnose se na kupnju deklariranih loznih cijepova autohtonih sorata vinove loze, s time da korisnik mora kupiti i posaditi minimalno 500 takvih sadnica


Natječaj za potporu za pripremu projektne dokumentacije otvoren je do 1. prosinca ili utroška osiguranih sredstava. Osigurano je 13.500 eura, a visina potpore po korisniku iznosi do 1.327,00 eura i maksimalno do 60% od ukupno prihvatljivih aktivnosti. Prihvatljive aktivnosti odnose se na troškove pripreme projektne dokumentacije za prijavu projekata na natječaje za dodjelu potpore kroz mjere iz Programskog dokumenta za Republiku Hrvatsku za razdoblje 2021.-2027. godine i Nacionalnih programa. Cilj je povećati broj korisnika koji će ostvariti potporu kroz mjere iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. do 2020. godine, Programskog dokumenta za Republiku Hrvatsku koji će se donijeti za razdoblje 2021.-2027. godine i Nacionalnih programa.

 

Natječaj za potporu za razvoj poljoprivredne proizvodnje i promociju poljoprivrednih proizvoda na području KZŽ otvoren je do 1. prosinca ili utroška osiguranih sredstava. Osigurano je 13.500 eura, a visina potpore po korisniku iznosi do 1.327,00 eura i maksimalno do 60% od ukupno provedenih prihvatljivih aktivnosti. Cilj mjere je omogućiti poljoprivrednim gospodarstvima promociju njihovih poljoprivrednih proizvoda, povećanje prihoda te otvaranje novih kanala prodaje.

Prihvatljive aktivnosti:

Nastup na tržištu koji obuhvaća sljedeće troškove:

a)     trošak kotizacije za sajam/izložbu,

b)     trošak promocije u sajmenom katalogu,

c)     trošak najma i uređenja izložbeno-prodajnog prostora,

d)     trošak kotizacije i trošak slanja uzorka na međunarodna i svjetska ocjenjivanja,

e)     trošak pripreme i tiskanja etiketi, vizitki, promotivnih materijala, promotivnih letaka i brošura,

f)      trošak pripreme i izrade bannera,

g)     trošak izrade web-stranice,

h)     trošak oglašavanja na društvenim mrežama, TV-u i radiostanicama,

i)      trošak kupnje nacionalne staklenke za med.

 

ZAŠTITA OD TUČE

Jedna od mjera ruralnog razvoja Krapinsko-zagorske županije je potpora za zaštitu višegodišnjih nasada od padalina (14.000 eura) te potpori za očuvanje pčelinjeg fonda. „Želja je da nas ove godine zaobiđu elementarne nepogode, a onda vjerujem da će i naši poljoprivrednici uz mjere ruralnog razvoja KZŽ, kroz bespovratna sredstva EU fondova i natječaje resornih ministarstava biti zadovoljni, jer se bave najtežim mogućim poslom, tvornicom na otvorenom, gdje možete sve napraviti savršeno, ali dođe elementarna nepogoda i sav vaš trud u roku nekoliko minuta otiđe u vjetar. Toplo se nadamo da se ove godine to neće dogoditi na našem području“ – istaknuo je župan Kolar te se osvrnuo i na problematiku obrane od tuče. „Spremni smo financirati svaku raketu koja će biti ispaljena na području KZŽ za obranu od tuče, bez obzira koliko to koštalo, ali želimo znati koliko ih je potrošeno i koliko to košta. Dobili smo prošli tjedan jedan upit od Ministarstva i DHMZ – a i tako smo im i odgovorili“ – naglasio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

 

 


Zadnja promjena: 27.2.2023 | Prikazano 818 puta

Najnovije iz područja

Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
ožujak 2023
poutsrčepesune
2728
1
 • Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu županijskih priznanja
 • Savjetovanje s javnošću - Godišnji plan - sprečavanje šteta od divljači
 • 2
  Javni poziv za uvid u spis predmeta Gorjak, Grad Krapina
  345
  6
  Javni poziv za projekte i programe udruga branitelja 2023.
  789
  10
  Javni natječaj za financiranje programa i projekata poljoprivrednih udruga u 2023. g.
  11
 • Procjena utjecaja na okoliš izgradnje građevine za uzgoj peradi
 • Uzgoj peradi na k.č. 6935, 6936/1-dio i 6940-dio, k.o. Selnica
 • 12
  13
  Natječaj - prevencija zdravlja, skrb o mladima i ranjivim skupinama 2023.
  14
  15
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta - rekonstrukcija propusta Selnica
 • Javni poziv "Volonter/ka godine" i "Volonterska akcija godine" za 2021. i 2022. god
 • 16
  Javni natječaj za imenovanje pročelnika Upravnog odjela za financije i proračun
  17
  Poziv za sudjelovanje na 15. manifestaciji "Babičini kolači"
  1819
  20
  Javni poziv za uvid u spis predmeta (Ivana Modrić)
  21
  Javni poziv za uvid u spis predmeta (Elektra Zabok)
  22
  23
  Javni poziv za uvid u spis predmeta (Općina Đurmanec)
  242526
  2728
  29
 • Natječaj za potporu za uzgoj zagorskog purana
 • Natječaj za potporu za kupnju loznih cijepova autohtonih sorata 2023.
 • Natječaj za potporu za povećanje poljoprivredne proizvodnje 2023.
 • 303112
  3456789
  Gradovi / općine
  Županijske institucije - zadnje objave
  visitzagorje.hr EU projekti Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. Fond solidarnosti EU Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Igračka Snježna Kraljica, Snowqueentoy, Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Projekt Generacija Now 2021, iot, robotika