Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 1.4.2022
Zdravstvo, socijalna politika, branitelji, civilno društvo, udruge i mladi

Okrugli stol povodom Dana svjesnosti o autizmu

U petak, 01. travnja 2022. godine Krapinsko – zagorska županija je u suradnji sa Centrom za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i Udrugom edukacijskih rehabilitatora KZŽ organizirala u Krapini okrugli stol “Autizam“, uoči Dana svjesnosti o autizmu, koji se obilježava 2. travnja.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je okrugli stol bio namijenjen informiranju i senzibiliziranju javnosti o potrebama koje osobe i djeca koja imaju poremećaj spektra autizma imaju te o njihovim velikim potencijalima. „Velika posjećenost govori u prilog tome da je to interesantno područje koje otvara mnoga pitanja, ali i koje je izuzetno izazovno. Valja naglasiti da je u redu biti drugačiji, imati posebne potrebe, ali isto tako da je na društvu, zajednici i institucijama velika odgovornost da se te potrebe prepoznaju i da se na njih odgovori, jer sve osobe i djeca s teškoćama i unutar njih skupina s poremećajem iz spektra autizma ima osim svojih poteškoća i velike potencijale. U cijelom tom moru poteškoća i potencijala treba naći put na koji način se zapravo dijete ili osoba može u potpunosti realizirati. To je cilj skupa i nadam se da će na neka pitanja odgovori sigurno biti dobiveni, a pred nama je organiziranje još takvih skupova i radionica, prvenstveno za roditelje, da se odgovori na što više pitanja i izazova koje predstavlja rad i život s djecom odnosno osobama koje imaju poremećaj iz spektra autizma“, rekla je zamjenica Petek te dodala kako je potrebno osnovati specijaliziranu udrugu koja bi se bavila pitanjima rane intervencije, ali isto tako i pitanjima i problemima i izazovima u životu i radu s djecom i osobama koje imaju poremećaj iz spektra autizma. „To je novi prostor koji se može otvoriti i kroz koji se mogu realizirati brojni projekti i aktivnosti, a koji će doprinositi kvalitetnijem životu takvih osoba. Županija je još 2016. godine prepoznala veliku važnost rane intervencije predškolskog odgoja i obrazovanja za djecu s teškoćama, pa financira jednog edukacijskog rehabilitatora u Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, a u proteklih nekolikog godina je preko milijun kuna izdvojila za opremanje kabineta za ranu intervenciju. Svjesni smo da su te potrebe velike i upravo je u tijeku zapošljavanje još jednog edukacijskog rehabilitatora koji će raditi u kabinetu na puno radno vrijeme“, istaknula je Petek.

Ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i predsjednik Udruge edukacijskih rehabilitatora KZŽ Antun Zupanc rekao je da su na skupu iznesene informacije vezane uz poremećaj iz spektra autizma, fokusirane na komunikaciju i nepoželjna ponašanja. „Imali smo priliku predstaviti se ispred Centra u kojeg se u jednom dijelu upisuju učenici s teškoćama iz spektra autizma, i naš kabinet za ranu intervenciju, tako da pokušavamo na taj način dati čim raniju potporu roditeljima odnosno obiteljima i djeci koja imaju te teškoće“, rekao je Zupanc.

Djelatnica Centra i kabineta za ranu intervenciju Zvjezdana Novina Repovečki zahvalila je Županiji na podršci oko organizacije aktivnosti koje će se tijekom cijelog travnja, Mjeseca svjesnosti o autizmu, provoditi u Centru. „To nam je važno jer smo u zadnjih godinu i pol koliko djeluje Kabinet rane intervencije pri Centru uvidjeli da je potreba za podrškom roditeljima i djeci od najranije dobi izrazito bitna i važna. Veliki postotak djece koja se javljaju ulazi u spektar autizma odnosno pokazuje simptome koji nam pokazuju da su djeca u spektru autizma“, zaključila je Novina Repovečki.

Cilj okruglog stola bio je skrenuti pozornost na sve veću pojavnost ovoga složenog poremećaja s kojim se susreće sve veći broj roditelja i stručnjaka.

Okruglom stolu prisustvovalo je stotinjak stručnjaka/inja, ravnatelja/ica, ali i odgajatelja/ica, učitelja i roditelja.

Stručno predavanje ispred Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice održale su edukacijske rehabilitatorice Valentina Cerovečki, Tihana Bešenić i Martina Sonički.

Poremećaji iz spektra autizma su razvojni poremećaji, još uvijek nedovoljno istraženi i nedovoljno objašnjeni. Razvijaju se najčešće u prve tri godine života i uglavnom traju do kraja života. Kvalitetu života osoba oboljelih od autizma mogu znatno poboljšati rana dijagnoza i intervencija. Ono na što je potrebno je osigurati prije svega mrežu podrške svima koji se bilo u svojim obiteljima ili svom radu susreću s djecom i odraslima s poremećajima iz spektra autizma. Ovim putem koristimo priliku da se iznova stavi naglasak na sve neprepoznate i neiskorištene potencijale koje imaju osobe s poremećajem iz spektra autizma. Podsjetimo se, brojne značajne osobe  (Alberta Einsteina, Mozarta, Charlesa Darwina, Michelangela) su bolovale od poremećaja iz spektra autizma.

Tijekom okruglog stola sudionici su mogli aktivno sudjelovati, postaviti pitanja i iznijeti s kojim se sve izazovima se susreću u svom radu.

Zaključci okruglog stola su u smjeru da ne postoje 2 jednaka djeteta s poremećajima iz spektra autizma, rano utvrđivanje problema komunikacije-smanjivanje vremena lutanja, razmišljati što nepoželjno ponašanje predstavlja osobi i najvažnije, da promjena kreće od okoline.

Na okruglom stolu najavljena su i 2 predavanja na ovu tematiku, 7. i  28. travnja 2022. na temu važnosti vizualne podrške u svakodnevnom životu.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 1.4.2022 | Prikazano 815 puta
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
srpanj 2022
poutsrčepesune
27282930
1
 • Okrugli stol „Žene i politika“
 • 39 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • 198 tisuća kuna za tradicijske obrte
 • 2
  40 novozaraženih osoba na području KZŽ
  3
  24 novozaražene osobe na području KZŽ
  4
 • Elektroničko glasovanje – Participativni proračun za mlade
 • Registar sportskih djelatnosti
 • Postupak jednostavne nabave računala i računalne opreme
 • 3 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • 5
 • Bodren šampion 54. Sajma i izložbe zagorskih vina!
 • Savjetovanje - donošenje Pravilnika o načinu korištenja nenamjenskih donacija
 • Kleti Zagorski Dvori - OPG Micak pobjednik 13. Štruklijade!
 • Pravilnik o korištenju nenamjenskih donacija i vlastitih prihoda PK
 • SPAR otvoren i u Pregradi
 • 68 novih osoba pozitivno na koroanvirus
 • 678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
  1234567
  Gradovi / općine
  visitzagorje.hr EU projekti Fond solidarnosti EU Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Igračka Snježna Kraljica, Snowqueentoy, Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Projekt Generacija Now 2021, iot, robotika