Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 16.5.2022
Zdravstvo, socijalna politika, branitelji, civilno društvo, udruge i mladi

Okrugli stol Konfliktni razvodi: “U središte je važno staviti dijete i njegove potreb

Okrugli stol “Konfliktni razvodi” održan je 13. svibnja 2022. godine povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji, u Velikoj dvorani Grada Klanjca, a s ciljem informiranja stručnjaka o obilježjima konfliktnih razvoda, utjecaju sukoba roditelja na djecu te pružanja konkretnih smjernica za savjetodavni rad s roditeljima i djecom u konfliktnom razvodu.

Tijekom okruglog stola, 50-ak stručnih suradnika centara za socijalnu skrb i domova socijalne skrbi, stručnih suradnika u odgojnim i obrazovnim ustanovama, zdravstvenim ustanovama te organizacijama civilnog društva imali su prilike raspravljati o tome kako postupati u slučajevima konfliktnih razvoda.

 

Na samom početku, Martina Gregurović Šanjug, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade ujedno i voditeljica Projekta Novi početak, pozdravila je sve prisutne i predstavila projektne aktivnosti. Istaknula je kako se u sklopu projekta planira izgradnja, odnosno uspostava savjetovališta u novom, povećanom opsegu od 12 do 15 korisnika, kao i radovi koji se odnose na uređenje savjetovališta žene žrtve nasilja u obitelji. Najavila je i prvi ciklus edukacija za razvoj vještina stručnjaka koji će započeti početkom lipnja te pozvala sve prisutne da se uključe u edukacije koje će doprinijeti usvajanjem novih kompetencija stručnjaka i poboljšanju usluga u zajednici za žrtve nasilja u obitelji. Osim toga, napomenula je kako se projekt bavi i senzibilizacijom te podizanjem svijesti javnosti o važnosti prevencije nasilja u obitelji I odgovornosti cjelokupne zajednice.

 

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je važnost ovog projekta, kao i teme okruglog stola. “Drago nam je što kroz projekt možemo omogućiti ovakve prilike da stručnjaci dobiju relevantne informacije i znanja, a posebice o ovoj važnoj temi konfliktnih razvoda.”, napomenula je. Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Grada Klanjca, Zlatko Brlek, koji je svim prisutnima zaželio uspješan okrugli stol i dobrodošlicu u Grad Klanjec.

 

Nakon uvodnih govora, Tamara Gojković iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba upoznala je prisutne s obilježjima konfliktnih razvoda. Kroz niz praktičnih primjera, gospođa Gojković je prisutnima približila temu konflikntih razvoda te mogućih situacija u kojima se stručnjaci mogu susreti. “U Hrvatskoj je, sukladno statističkim podacima iz 2020. godine razvedeno 33.91% brakova”, napomenula je Gojković. Istaknula je kako dijete može biti u posrednom ili neposrednom utjecaju u konfliktnom razvodu, što znači da dijete može svjedočiti sukobu ili je uključeno u sukob roditelja (neposredni utejcaj) te konflikt može djelovati na dijete preko mehanizama koji utječu na cjelokupno obiteljsko funkcioniranje (posredni utjecaj). “Kod rada s roditeljima, možemo ponuditi razne oblike podrške, poput medijacije, psihoedukacije, procjene djeteta, ali i posredovanjem, te poduzimanjem određenih mjera ako je dijete ugorženo”, napominje Gojković. Napominje kako je važno da u “dobrom” razvodu je važno djeteu objasniti što se događa, naglasiti da dijete nije uzrok razvoda, ohrabriti dijete na izražavanje osjećaja te ne tražiti dijete da bira strane.

 

Nakon održanog predavanja o konfliktnim razvodima, uslijedila je i kratka panel rasprava na kojoj su sudjelovali relevantni dionici iz institucija. U panel raspravi, na kojoj su sudjelovali Dragica Slakoper-Lisica (Centar za socijalnu skrb Krapina, Podružnica Obiteljski centar), Ana Ricijaš (Dječji vrtić Potočić Tuheljski), Laura Rancinger i Matija Petanjek (Centar za socijalnu skrb Donja Stubica) i Tamara Gojković (Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba), govorilo se o praktičnim primjerima podrške djeci u konfliktnim razvodima. Sudionici su podijelili koje oblike potpore nude roditeljima i djeci tijekom i nakon konfliktnih razvoda. Sudionici su podijelili svoja iskustva kako reagiraju u situacijama konfliktnih razvoda, kao i što odgojno - obrazovne institucije čine kada imaju dijete čiji roditelji prolaze kroz razvod. Nakon održane rasprave i pitanja iz publike, najvaljen je i sljedeći Okrugli stol koji će se održati na jesen pod nazivom “Posljedice obiteljskog nasilja po mentalno zdravlje odraslih i djece”.

 

Ovaj okrugli stol organiziran je u sklopu projekta “Novi početak”, a koji je prijavljen na Poziv UP.02.2.11 “Osiguravanje sustava podrške za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji” kojeg financira Europska unija kroz Europski socijalni fond u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Nositelj Projekta je Krapinsko - zagorska županija, dok su partneri na Projektu Dom za žrtve nasilja u obitelji NOVI POČETAK I Centar za socijalnu skrb Krapina. Cilj projekta “Novi početak” je uspostava skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji u Krapinsko - zagorskoj županiji. Osim same uspostave skloništa, žrtvama nasilja će se pružati i sustav podrške, savjetovanja i pomoći za vrijeme korištenja usluga, ali i nakon izlaska iz skrbi. Ovaj okrugli stol drugi je od sedam okruglih stolova koji se organiziraju s ciljem senzibilizacije javnosti o problemu nasilja u obitelju.

 

Prilozi:

  PREZENTACIJA

Zadnja promjena: 16.5.2022 | Prikazano 1926 puta
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
listopad 2022
poutsrčepesune
2627282930
1
134 nove osobe pozitivne na koronavirus
2
31 nova osoba pozitivna na koronavirus
3
 • Dječji tjedan u Krapinsko-zagorskoj županiji
 • Rana intervencija u djetinjstvu kao doprinos budućnosti zajednice
 • Ocjena prihvatljivosti za ekološku mrežu - izgradnja parka Otok ljubavi
 • 56 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • 4
 • 25 godina službe zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića
 • PREKOGRANIČNA DEMONSTRACIJSKA VJEŽBA U KLANJCU
 • 221 nova osoba pozitivna na korona virus
 • Održana konferencija o ranoj intervenciji
 • Dani E-medice
 • 56789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31123456
  Gradovi / općine
  visitzagorje.hr EU projekti Fond solidarnosti EU Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Igračka Snježna Kraljica, Snowqueentoy, Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Projekt Generacija Now 2021, iot, robotika