Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 26.5.2021
Poljoprivreda i šumarstvo

Imamo najbolje bučino ulje u Hrvatskoj i šire!

U Varaždinu je u srijedu, 26. svibnja 2021. godine održana završnica 3. Međunarodne izložbe Alpe-Jadran i 10. izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske.

Na međunarodnoj izložbi bučinog ulja sudjelovali su proizvođači iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske koji su na ocjenjivanje predali ukupno 168 uzoraka bučinog ulja, od kojih je 135 deklarirano kao djevičanska ulja te 33 kao hladno prešana ulja. Proizvođači s područja Krapinsko – zagorske županije ostvarili su sjajne rezultate -  Šampionom izložbe je sa najbolje ocijenjenim uljem proglašen OPG Sinković iz Bedekovčine a ukupno gledajući, naši proizvođači osvojili su  5 zlatnih medalja, 12 srebrnih medalja, 1 brončanu medalju i 3 priznanja!

 

Šampion izložbe, Danijel Sinković je istaknuo: „Moja obitelj započela je sa proizvodnjom bučinog ulja, sada već davne 2009. godine. U početku je to bila skromna proizvodnja na 1-2 hektara površine, sve sa ručnim radom, od skupljanja buča pa do sušenja koštica. Sve više amaterski kao iz znatiželje izgledala je naša proizvodnja, dok nije došlo do velike potražnje za našim bučinim uljem. Tada smo odlučili okrenuti se našoj tradicionalnoj buči sa poštovanjem i profesionalno. Krenule su investicije malo - pomalo: sušara, kombajn, veći traktor, a potom naravno i veće površine pod bučom. Sijali smo tada 10-tak hektara u vlastitoj proizvodnji i dio sa kooperantima. Opet, krenulo je, sajmovi, trgovine, stalni kupci... Krenuo sam tada razmišljati o preradi kao snu svojih snova. Najveća mi je bila želja otvoriti vlastitu uljaru za preradu bučinih koštica.

 

Svake godine iznova smo imali veće želje za ostvarivanje naših ciljeva jer su nam kupci slali dobru poruku o kvaliteti, te smo redovito svake godine na Izložbi bučinog ulja u Varaždinu bili visoko pozicionirani glede kvalitete našeg bučinog ulja. I 2017. godine san se počeo ostvarivati, počele su investicije u objekt za preradu punjenje i skladištenje naših proizvoda. Zahtijevala se od nas maksimalna profesionalnost u proizvodnji, apsolutna kontrola proizvodnje od polja do stola. Ništa se nije prepuštalo slučaju jer svaki krivi korak bio bi korak unazad, a kao mladi i ambiciozni dečko nisam to želio dopustiti. Te divne godine kupili smo objekt, renovirali ga, uz pomoć Krapinsko-zagorske županije opremili ga punilicom, čepilicom i etiketirkom. U našim očima savršeno, kao mali laboratorij. Sva predviđena novčana sredstva smo uložili, ostalo je jedino za kupnju preše za hladno prešano ulje pa smo odlučili i to dopremit u naš „mali laboratorij“ i krenuti po prvi puta sa vlastitom preradom.

 

Prešali smo koštice nekad dan, nekad dva a nekad i čitav tjedan, stavili smo na tržište nešto što još do sada nismo radili u velikim količinama, bilo je to hladno prešano ulje od koštica buče koje se koristi isključivo u zdravstvene svrhe. Štedili smo, radili, sijali 35 hektara naše teške zemlje. Sijali kukuruz za brašno i stočni, pir, heljdu, grah, povrće u plastenicima... Sve to kako bi kroz godinu uštedjeli za strojeve za preradu toplo prešanog bučinog ulja, za koje sada već svi znaju da je na visokoj ljestvici u kvaliteti. I opet svake godine po jedan-dva stroja dok konačno ove godine nismo uspjeli kompletirati cijelu liniju za preradu bučinih koštica.

 

I evo sna koji je postao stvarnost, ispunio se 2021. godine, uljara je tu, još k tome i prva u našoj županiji, kud veće sreće za mene sad ne baš mladog ali i dalje jako ambicioznog poljoprivrednika. Sve smo nekako posložili, usavršili proizvodnju, nadvladali samokontrolu u proizvodnji, proširili se na vanjsko tržište, pojačali domaće, „delamo svi 24 sata“ zasad obiteljski, al razmišlja se o novom zaposlenju od početka sezone berbe i prerade. “Delamo svi-sve“, zaručnica je tu (inače kao magistar ekonomije) kao pravi radnik koji lako zamijeni i dva muškarca, u jednom trenutku sprema koštice, puni ulje, dok ja orem na polju, potom svatko uzima „svoj traktor“ i juri na polje, ona priprema zemlju, ja odmah sijem buče. Roditelji su najčešće u povrću ili na nekom sajmu dok mi mladi tjeramo fizičke poslove. Siguran sam da bez njih ni ja sam ne bi ostvario svoje snove, bio bih negdje na početku, vjerojatno bih još planirao, možda bio u Njemačkoj, Austriji ili Irskoj, no uz njihovu pomoć ostao sam ovdje radit i ostvarivat zajedničke planove“, rekao je Danijel Sinković.

 

Šampionu izložbe čestitao je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je istaknuo: „Imati šampiona na ovakvoj renomiranoj međunarodnoj izložbi, ostvariti ovakve rezultate pokraj brojnih sjajnih proizvođača iz Varaždinske i Međimurske županije i okolnih zemalja – izuzetan je uspjeh! Ovo međutim nije prvi puta da imamo šampiona na izložbi bučinog ulja. Krapinsko - zagorska županija bila je domaćin Izložbe bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske 2016. godine i tada je OPG Cesarec Mladen osvojio veliko zlato, odnosno bio je šampion izložbe sa uljem iz kategorije hladno prešanih ulja.

 

Ovogodišnji šampion, OPG Sinković 2019. godine osvojio je prvo mjesto u kategoriji hladno prešanih ulja, no tada je u Pravilniku bilo navedeno da je šampion iz one kategorije u kojoj je prijavljeno više uzoraka. Krapinsko – zagorska županija ima sjajnu suradnju sa proizvođačima bučinog ulja s našeg područja, kroz mjere ruralnog razvoja subvencioniramo njihov razvoj i širenje a nakon ovakvog uspjeha, činit ćemo to s još većim zadovoljstvom!


Ova se izložba unatrag nekoliko godina podigla na jednu višu međunarodnu  razinu, zahvaljujem na tome županu Čačiću i Varaždinskoj županiji. Na nama svima je da bučino ulje brendiramo da postane  vrijedno kao i maslinovo ulje. Ovakve izložbe  i rezultati najbolja su pozivnica za kupce. Čestitka svim proizvođačima!"


Župan Varaždinske županije Radimir Čačić  istaknuo je da je ovo najveća specijalizirana izložba bučinog ulja u Europi, kako po svojoj kvaliteti, tako i kvantiteti te da dobiti šampiona nije jednostavno. Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredni razvoj Varaždinske županije Dragutin Vincek, rekao je kako je ove godine u kategoriji hladno prešanih ulja bilo 15 zlata, od toga 4 idu u Krapinsko – zagorsku županiju, 3 u Zagrebačku, 3 u Mađarsku, po  1 u Varaždinsku, Međimursku, Virovitičko – podravsku, Osječko – baranjsku i Karlovačku županiju i Sloveniju te da je u kategoriji toplo prešanih ulja 7 zlata.

 

 

NAGRAĐENI PROIZVOĐAČI S PODRUČJA

KRAPINSKO – ZAGORSKE ŽUPANIJE

 

Djevičanska bučina ulja – proizvedena tradicionalnim postupkom (uz prženje)

 

ŠAMPION

Uljara Sinković

 

Zlatna medalja

Matija Mesar

Srebrna medalja

Juraj Hanžek, OPG Haramustek, Matija Hađar, OPG Bratković, Nikola Prepolec, Marin Jembrih, Niskogradnja Hren d.o.o., Ivan Šoštarić, Branko Blažinić, Danijel Kunštović, OPG Osrečak, Ivanka Grilec

 

Brončana medalja

 Mladen Cesarec

 

Priznanje

Srednja škola Bedekovčina, OPG Grozaj, OPG Tomašić

 

 

Bučina ulja prešana hladnim postupkom

 

Zlatna medalja

OPG Liege, OPG Osrečak, Uljara Sinković, Danijel Kunštović

 

Srebrna medalja

Mladen Cesarec

Prilozi:

  KATALOG - IZLOŽBA BUČINOG ULJA

Fotogalerija


Zadnja promjena: 26.5.2021 | Prikazano 8056 puta
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
kolovoz 2022
poutsrčepesune
25262728293031
1
 • Novih 347.000 kuna za povećanje poljoprivredne proizvodnje
 • Krapinsko-zagorska županija
 • 5 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • Upravni odjel za opće i zajedničke poslove
 • 2
 • 105 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • Jana Pavalić - novi uspjesi šampionke iz Gornje Stubice
 • Zamjenica župana na obilježavanju Oluje u Krapini
 • 174 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • 72 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • 24 novozaražene osobe na području KZŽ
 • 39 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • 38 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • 3
  108 novih osoba pozitivno na koronavirus
  4
 • Health IT Akademija - školovanje i prijava
 • Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
 • 115 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • 5
  129 novih osoba pozitivno na koronavirus
  6
 • Održan prijam za učenike koji su postigli izniman rezultat na državnoj maturi
 • Županijski stožer o trenutnoj epidemiološkoj situaciji
 • Otvorena izložba o zagorskim braniteljima na slavonskoj bojišnici
 • Dan Općine Krapinske Toplice
 • 10 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • 170.000 KUNA ZA 17 TURISTIČKIH MANIFESTACIJA
 • 7
  39 novih osoba pozitivno na koronavirus
  8
  4 nove osobe pozitivne na koronavirus
  9
 • Svečana sjednica povodom Dana općine Konjščina
 • 247 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • IN MEMORIAM - Tihomir Premužak
 • 10
  143 nove osobe pozitivne na koronavirus
  11
 • 129 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Natječaj za potporu za povećanje poljoprivredne proizvodnje
 • Natječaj za potporu za zaštitu višegodišnjih nasada od padalina za 2022. g.
 • Natječaj za razvoj poljo. proizvodnje i promociju poljo. proizvoda u 2022.
 • 12
 • Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Programa javnih potreba u kulturi 2023
 • 104 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Odluke o osnivanju Kulturnog vijeća
 • 1314
  15161718192021
  22232425262728
  2930311234
  Gradovi / općine
  visitzagorje.hr EU projekti Fond solidarnosti EU Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Igračka Snježna Kraljica, Snowqueentoy, Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Projekt Generacija Now 2021, iot, robotika