Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 19.5.2023
Zdravstvo, socijalna politika, branitelji, civilno društvo, udruge i mladi

Likovno-literarni natječaj na temu ravnopravnosti spolova: Nagrađeni najbolji radovi

U Osnovnoj školi Bedekovčina je u četvrtak, 18. svibnja 2023. godine, održana svečanost dodjele priznanja i nagrada autorima najboljih radova pristiglih na likovno-literarni natječaj Krapinsko-zagorske županije i županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova na temu ravnopravnosti spolova.

Krapinsko-zagorska županija je u suradnji sa Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije 24. ožujka 2023. godine raspisala likovni-literarni natječaj na temu ravnopravnosti spolova.  „Kad smo razgovarali o našim planovima aktivnosti u ovoj godini Povjerenstvo je predložilo da nemamo nikakvo predavanje i nikakve edukacije vezano uz Dan obitelji, nego da pokušamo raspisati natječaj s nadom da ćemo dobiti nekoliko radova. Na kraju je na naš natječaj pristiglo dosta radova i jako smo zadovoljni njihovom kvalitetom. Cilj nam između ostalog bio i potaknuti literarno i likovno stvaralaštvo te umjetničko izražavanje naših učenika, a kojim će oni iskazati nediskriminirajuće stavove prema rodnim i spolnim razlikama“ – rekla je na samom početku predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Snježana Romić, pojasnivši kako su zadane teme za likovni ili literarni sastavak, priču ili pjesmu bili muško ženski poslovi odnosno općenito moja obitelj te tko što u obitelji radi i kako funkcionira njihova obitelj.

Pristigla 93 rada u četiri kategorije 

Natječaj je trajao do 25. travnja te su pristigla  93 rada od 24 prijavitelja,  gledano prema kategorijama 19 prijava u kategoriji predškolskog uzrasta, 48 prijava u kategoriji od 1. do 4. razred osnovne škole, 24 prijave u kategoriji od 5. do 8. razred osnovne škole i 2 prijave u kategoriji srednjih škola. Stručni ocjenjivački sud odlučio je o tri najuspješnija rada u svakoj kategoriji te su priznanja i nagrade autorima najboljih radova uručile su zamjenica župana Jasna Petek i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade martina Gregurović Šanjug.

„Djeca uče u obitelji, uče od ponašanja svojih roditelja“

„Krapinsko – zagorska županija dugi niz godina promiče jednakost, poštivanje različitosti, toleranciju i ravnopravnostte u svakom području djelovanja nastoji te teme nametnuti kao izuzetno važne, da bi naša zajednica zaista funkcionirala, rasla i razvijala se upravo na tim načelima. Stoga nam je jako važno da upravo te politike te misli i razmišljanja od najranijih dana budu utkana u rad s djecom i mladima, u nekom razgovoru i suradnji s obiteljima te stručnjacima koji rade s djecom i mladim obiteljima“ – rekla je zamjenica župana Jasna Petek te naglasila kako joj je drago što je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova nametnulo ovu temu te da vjeruje kako će natječaj postati tradicionalan. „Zaista nam je važno poručiti, uvijek i iznova, da djeca uče u obitleji, uče od ponašanja svojih roditelja i to je nekako prvo učenje onih rodnih uloga u životu. Jako je važno i posebno su me se dojmile misli da poslove u obitelji ne dijelimo prema spolu, nego prema onome što tko želi raditi i u čemu je dobar. Hvala vam što razmišljate, promišljate i promičete ravnopravnost, jednakost, toleranciju i poštivanje različitosti. Hvala vam na tome, jer ukoliko ćemo tako svi razmišljati i tako učiti svoju djecu, zaista će život biti bolji i ugledniji“– rekla je u završnom osvrtu zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

„Radove nam je zapravo bilo lako odabrati radove. Bilo ih je puno i bili su prekrasno, ali neki su se posebno istaknuli. Zastupljene su razne tehnike te sve one služe svrsi odnosno da se sruše predrasude i naglasi ravnopravnost spolova. Imamo priliku vidjeti i kolaž crteže, tempere, kombinirane tehnike, različite izričaje i stvarno, sve što je iskombinirano i što je rađeno zajedno, nema samo naglasak na likovno, nego na poruci – i to je ono što je bitno“ – pojasnila je članica ocjenjivačkog suda, akademska slikarica Maja Vukina Bogović

„Formiranje stavova i kritičko promišljanje“ 

Na svečanosti je bio i potpredsjednik Županijske skupštine Željko Ćleković, ujedno i član Povjerenstva za ravnopravnost spolova te članica Povjerenstva Marijana Sopek. Okupljene su pozdravili i ravnatelj Osnovne škole Bedekovčina Ivan Paradi te načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, koji je istaknuo da mu je drago što se ova svečanost održava upravo u Bedekovčini i čestitao svoj djeci koja su sudjelovala na natječaju, a posebice onim nagrađenima.

„Od prvog dana prvog razreda do posljednjeg dana završetka osmog razreda mi se trudimo, koliko znamo i umijemo, da sve naše učenike na čim uspješniji način pripremimo za daljnji život. Pritom ne mislim samo na ocjene jer one nisu presudne, nego formiranje stavova, kritičko promišljanje, postavljanje pitanja “zašto?” u nedogled i pomoć u traženju odgovora. Poprilično smo svoji i čini mi se da nam dosta dobro ide“ – rekao je u svom govoru dobrodošlice ravnatelj Paradi.

Svi sudionici svečanosti mogli su u prostoru Osnovne škole Bedekovčina razgledati izložbu svih radova pristiglih na Natječaj.

Svečanost je svojim izvedbama obogatila Vokalna skupina OŠ Bedekovčina pod vodstvom Ivane Tomašković.

 

Nagrađeni radovi prema kategorijama:

Literarni radovi od 1. do 4. razreda 

Mihael Jembrih, Osnovna škola  Ljudevit gaj Mihovljan

Josip Žlender, Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

Filip Bublić, Centar za odgoj i obrazovanje Goljak, Zagreb

Literarni radovi od 5. do 8. razreda 

Emili Koprivnjak, Osnovna škola Janka Leskovara Pregrada

Jana Krušelj, Osnovna škola Bedekovčina

Dora Galunić, Osnovna škola Zlatar Bistrica

Likovni radovi djece predškolskog uzrasta

 

Lana Sedak, Dječji vrtić Mačići

Gloria Livajić, Dječji vrtić Maksimir

Dino Kondres, Dječji vrtić Mačići

Likovni radovi učenika i učenica od 1. do 4. razreda  

Lea Porčić, Osnovna škola  Ante Kovačića Zlatar

Jana Šurina, Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

Josipa Felja, Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

Likovni radovi učenika i učenica od 5. do 8. razreda

Julija Grđan, Osnovna škola Oroslavje

Paula Lugarić, Osnovna škola Đure Prejca Desinić

Mila Cvitković, Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj

Likovni radovi učenica srednjih škola

Lana Grgić, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Franciska Kuna, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 19.5.2023 | Prikazano 345 puta

Najnovije iz područja

Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
svibanj 2023
poutsrčepesune
24252627282930
1234567
891011
12
NAJAVA: Konferencija „Korupcija i klijentelizam“
1314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Gradovi / općine
Županijske institucije - zadnje objave
visitzagorje.hr EU projekti Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. Fond solidarnosti EU Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Igračka Snježna Kraljica, Snowqueentoy, Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Projekt Generacija Now 2021, iot, robotika