Zagorje
Bajka na dlanu

192.000 kuna za očuvanje pčelinjeg fonda, predstavljena i pakiranja zaštićenog meda

Datum objave: 26. srpnja 2022.

Natječaj za potporu za očuvanje pčelinjeg fonda  na području  Krapinsko-zagorske županije u 2022. godini bio je otvoren od 20. svibnja do 20. lipnja.  Potpore su se dodjeljivale po košnici, odnosno pčelinjoj zajednici,  prijavljenoj  u Evidenciji pčelara i pčelinjaka kod Hrvatskog pčelarskog saveza. Iznos i udio potpore po košnici, odnosno pčelinjoj zajednici, iznosila je  minimalno 10,00 kuna, a maksimalno do 30,00 kuna. S time da je korisnik mogao ostvariti maksimalnu potporu od 5.000 kuna. Na natječaj je pristiglo 85 zahtjeva, od toga 1 zahtjev nije prošao administrativnu kontrolu. Ukupno 84  podnositelja zahtjeva  ostvarilo je maksimalnu  potporu za očuvanje pčelinjeg fonda na području Krapinsko-zagorske županije, tj. 30,00 kuna po pčelinjoj zajednici. Potpora se odobrila za 6.418 pčelinjih zajednica te je ukupni  iznos za očuvanje pčelinjeg fonda 192.540,00 kuna.

Župan Željko Kolar istaknuo je da nakon nekoliko loših godina, ove godine bilo je bagrema visoke kvalitete i količine. „Upravo je bitna poruka odavde da meda ima i da naši pčelari garantiraju kvalitetu i da je ono što stavljaju na tržište ono što piše u tim specifikacijama. U nekim trgovačkim centrima zna se na policama naći svega i svačega što zapravo nema veze s medom, ali to je pitanje inspekcija. Pozivam kupce da kupuje bagremov med zagorskih brega, zagorskih pčelara, jer ovdje garantiramo kvalitetu“ – rekao je župan Kolar i dodao da je u Zagorju registrirano 475 pčelara.  „Sada kad smo naš bagremov med zaštitili i na europskoj razini, ovim prilikom sve pozivam da se certificiramo. Na taj se način nama i našem pčelarskom savezu otvara dodatan prostor da kreiramo nove mjere kako bi povećali proizvodnju, dodatno brendirali ovaj sjajan proizvod i postigli veću cijenu na tržištu. Kvaliteta zagorskog bagremovog meda to i zaslužuje“ – kazao je župan Kolar i naglasio kako će Krapinsko-zagorska županija od sljedeće godine mjere ruralnog razvoja dodatno usmjeriti prema certificiranim proizvođačima zagorskog bagremovog meda, dok će široke potpore za očuvanje pčelinjeg fonda ići samo u slučaju loše pčelarske godine.

U ime svih pčelara riječi zahvale na provedenom natječaju za očuvanje pčelinjeg fonda uputio je predsjednik Saveza pčelarskih udruga KZŽ Dragutin Jureša, koji je ovom prilikom istaknuo i nužnost kontrole kvalitete meda kojom bi se spriječio plasman lažnog meda.

Prva tri certificirana proizvođača zagorskog bagremovog meda ovom su prilikom predstavili i prva pakiranja ovog zaštićenog proizvoda. „Mi smo sad pioniri koji trebamo napraviti put za naredne godine, da se broj certificiranih pčelara što više poveća i da taj naš cijenjeni zagorski bagremov med bude dostupan u Zagorju i u drugim krajem Hrvatske, a onda i izvan naših granica“ – rekao je Zdravko Bedeniković. „Više od trideset godina se bavim pčelarstvom i sad imam oko 150 pčelinjih zajednica. Ova je godina donekle bila dobra pa smo uspjeli izvrcati 150 tona meda, a i bagrem je bio dobar pa smo ušli u proces zaštite“ –  kazao je Josip Krog, dok je Radovan Herceg istaknuo kako je njegov OPG odlučio proširiti ponudu vezanu uz pčelarstvo te je nedavno otvorio i apiterapijsku kućicu za poboljšanje zdravlja uz pomoć pčelinjih proizvoda.


Fotogalerija