Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 4.12.2020
Koronavirus

Županijski stožer – epidemiološka situacija i COVID odjel u K. Toplicama

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije održana je u petak, 4. prosinca 2020. godine, ispred prostora Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije u Zaboku.

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je kako su na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane 183 nove osobe na koronavirus, dok se u istom razdoblju opravilo 160 osoba. „Trenutno imamo 1.576 aktivnih slučajeva zaraze i 1.153 osobe u samoizolaciji. Što se tiče naših bolnica, na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalaze se 34 pacijenta sa SARS CoV-2 infekcijom. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 79  pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, od kojih je 11  na respiratoru. Nažalost u protekla 24 sata preminulo je 7 osoba te ovim putem u ime Stožera i u svoje osobno ime izražavam sućut obiteljima“ – rekao je načelnik Županijskog stožera Ferek-Jambrek te nastavio: „U zdravstvenim ustanovama imamo pozitivnih 82 djelatnika, dok ih je 73 u samoizolaciji. Na području Krapinsko-zagorske županije je na koronavirus pozitivno 55 djelatnika i 148 korisnika iz 13 domova za starije i nemoćne i drugih pružatelja socijalnih usluga smještaja, od ukupno 28 koji djeluju na području županije. Ukupno je preminulo 38 korisnika domova za starije i nemoćne na području Krapinsko-zagorske županije koji su bili COVID pozitivni. U bolnicama je preminulo 25 korisnika, dok ih je u domovima preminulo 12. Ukupno su od 23. listopada 2020. godine preminule 132 osobe pozitivne na koronavirus, a u proteklih 7 dana 51 osoba. U protekla 7 dana na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 1.057 novooboljelih osoba, dok se u istom razdoblju opravilo 829 osoba“ – rekao je načelnik Stožera Ferek-Jambrek te dodao kako su na području Krapinsko-zagorske županije produljene mjere koje se odnose na zabranu posjeta i izlaska korisnika domova za starije i nemoćne.

VAŽNOST OSOBNE I PROFESIONALNE ODGOVORNOSTI

Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije dr. Gordana Popijač Cesar naglasila je da je prema statističkim pokazateljima još uvijek veći broj oboljelih žena nego muškaraca, 3200 u odnosu 2900. „Možda je to zato jer su žene izloženije i njeguju svoje ukućane. Najzastupljenije je stanovništvo od 30 do 70 godina koje je radno aktivno, koje odlazi na posao i obavljaju svakodnevne aktivnosti. Što se tiče oboljenja, djeca predškolske i školske dobi nisu toliko zastupljena te ne vidimo nikakav porast ni u školama ni u vrtićima“ - rekla je dr. Popijač – Cesar te posebno istaknula kako se posljednjih  mjeseci vidi pogoršanje kliničke slike hospitaliziranih osoba. „Vidimo da kliničke slike više nisu lake nego srednje teške i teške. Broj hospitaliziranih i umrlih nas i dalje zabrinjava i mislim da jedino angažman nas samih te osobna i profesionalna odgovornost može smanjiti broj oboljelih, koji jest stabilan, ali i dalje izrazito visok i zabrinjavajući“ – poručila je dr. Gordana Popijač Cesar iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije.

1,5 milijuna kuna za bolje uvjete liječenja

Župan Željko Kolar istaknuo je, kako sukladno najavi, danas s radom kreće COVID odjel u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. „Iz županijskog smo proračuna za otvaranje ovog odjela izdvojili 730.000 kuna, s time da smo dogovorili i kompletan dovod kisika za kat na kojem se nalazi taj odjel. Zahvaljujem ravnateljici Bolnice i svim djelatnicima koji su u nevjerojatno kratkom roku pripremili njegovo pokretanje. Uz njihovo vrhunsko znanje i iskustvo svi će pacijenti tamo imati maksimalnu zdravstvenu skrb, dok će u isto vrijeme ostatak bolnice najnormalnije raditi budući da je COVID odjel i u Krapinskim i u Stubičkim Toplicama apsolutno odvojen od ostatka bolnice. Nemogući je bilo kakav kontakt drugih pacijenata sa onih na COVID odjelu, kao što je nemoguć i kontakt medicinskog osoblja na odjelu sa onim iz ostatka bolnice. Protokoli su strogi, svi djelatnici su s time upoznati i pozivam ljude da bez straha dođu u naše specijalne bolnice i obave svoju rehabilitacijurekao je župan Kolar te naglasio kako je najbolji dokaz sigurnosti da unazad četiri tjedana koliko postoji COVID odjel u Stubičkim Toplicama nitko od zdravstvenih djelatnika nije zaražen pa nema straha ni za zdravstvene djelatnike ni za korisnike tih zdravstvenih ustanova. „Za OB Zabok odobrili smo 2 nova respiratora i 5 high flow uređaja tako da je to još dodatnih 700 tisuća kuna za OB Zabok. Ovaj tjedan skoro 1,5 milijuna kuna za dodatne medicinske aparate da stvorimo što bolje uvjete za liječenje“ – napomenuo je ovom prilikom župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Pozivam sve da se i dalje strogo pridržavaju mjera koje su donijeli nacionalni  županijski stožer. Otvaranje COVID odjela u Krapinskim Toplicama će rasteretiti OB Zabok, no sako ne smanjimo broj zaraženih doći će i do popunjenja ovih dodatnih kapaciteta. Mi smo naravno napravili planove i za pripremu dodatnih kapaciteta, no nadam se da će epidemiološke mjere dovesti do rezultata i da neće biti potrebe za aktiviranjem dodatnih kapaciteta. Mi ćemo situaciju i dalje pratiti iz sata u sat i u skladu s njezinim razvojem donositi odgovarajuće odluke“ – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

SB KRAPINSKE TOPLICE

Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić istaknula je kako bi Bolnica na strogo odvojenom odjelu danas trebala početi primati i COVID pacijente. „U izvođenju su završni radovi tako da bi COVID odjel trebao startati za nekoliko sati. Danas ćemo zaprimiti prvih 12 pacijenata, sutra još 5 te ćemo i dalje u komunikaciji s OB Zabok dogovarati daljnji prijam. Bitno je naglasiti da je ulaz i svi putevi za COVID pacijente odvojen od ostatka bolnice koja će i dalje sasvim normalno funkcionirati. Htjela bih zahvaliti svojim ljudima koji su u tjedan dana izveli ono što bi u normalnim uvjetima trajalo 2-3 mjeseca“ – rekla je ravnateljica Žnidarić te napomenula da će se početna obrada pacijenata raditi u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, gdje će se potom i donositi odluka hoće li pacijenti ostati u OB Zabok ili će biti smješteni u Specijalnoj bolnici u Krapinskim Toplicama.

SB STUBIČKE TOPLICE

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice Davor Gredičak podsjetio je da je bolnički COVID odjel u potpunosti odvojen od ostatka Bolnice koji normalno radi. „Na COVID odjelu na raspolaganju imamo 60 kreveta, 40 za nepokretne i 20 za pokretne pacijente. Do sada je popunjenost bila od 28 do 38 pacijenta. Radi se o lakšim i srednje teškim COVID pacijentima, koji imaju i druge bolesti“ – rekao je ravnatelj Gredičak te ponovno naglasio kako je COVID odjel potpuno odvojen od ostatka bolnice. „Ovaj je odjel praktički hermetički zatvoren tako da ostatak bolnice može normalno funkcionirati. Danas imamo 70 stacionarnih pacijenata i 160 pacijenata koji dolaze na ambulantno-fizikalnu terapiju“ – naveo je ravnatelj Gredičak.

DOM ZDRAVLJA KZŽ

Ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije Nada Dogan istaknula je kako je na SARS CoV-2 pozitivno 5 liječnika obiteljske medicine, 5 liječnika dentalne medicine, 12 medicinskih sestara, 2 vozača i 1 djelatnik u pravi, dok je dodatan 31 djelatnik u samoizolaciji. „Ako zbrojimo sve, trenutno nam na terenu nedostaje 10 liječnika i 10 liječnika dentalne mediicine, od medicinskih sestara trenutno ne radi 25 sestara.Molim sugrađane za strpljenje, primamo puno mailova i telefonskih poziva te liječnici nekad jednostavno ne stignu na sve odmah odgovoriti“ – poručila je ravnateljica Dogan te apelirala na sve da iskrenu govore je li neki član obitelji pacijenta pozitivan ili u samoizolaciji.

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU KZŽ

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije Krešimir Božić rekao je da je od 12. veljače Zavod obavio oko 1400 intervencija vezano za COVID. „U posljednjih 30 dana obavljeno je 600 intervencija, od kojih je 55 posto pacijenata završilo na bolničkom liječenju. Velik broj poziva je na broj 194, 150 poziva dnevno. 70 do 80 poziva zahtijeva intervencije, od tih 80 intervencija 50 posto se odnosi na COVID pozitivne pacijente. Zadnjih 7 dana uveli smo i dodatne liječnike u Klanjec i Konjščinu kako bi tamošnje T2 timove pretvorili u timove sa liječnicima i tako pacijentima smanjili vrijeme čekanja“ – kazao je ravnatelj Božić te napomenuo da je, od uvođenja brzih antigen testova u rad Zavoda, prosjek otkrivanja COVID pozitivnih pacijenata 36 posto od ukupnog broja.

 

SITUACIJA U ŠKOLAMA

Župan Željko Kolar ovom je prilikom podsjetio da je od sredine ovog tjedna za dvije srednje škole uveden B model nastave, te kombinacija A i C modela za ostalih 7 škola. „To znači da otprilike pola učenika srednjih škola ima nastavu online te da smo broj srednjoškolaca u javnom prijevozu smanjili za 50%. To bi se sigurno trebalo odraziti i na broj zaraženih, s time da moram reći da je situacija u našim školama još uvijek povoljna. Imamo 101 zaraženog učenika, odnosno njih 62 iz 25 osnovnih škola i 39 iz 9 srednjih škola, što znači da u 8 osnovnih škola nemamo zaraženih. Među djelatnicima je njih 48 pozitivno, od kojih 41 iz 22 osnovne škole i 7 iz 6 srednjih škola, što znači da u 11 osnovnih škola nemamo zaraženih djelatnika. Broj djelatnika u samoizolaciji je 74, a učenika 1.576. Imamo 50 razrednih odjela kojima je određena mjera samoizolacije – 32 u osnovnim školama i 18 u srednji školama, s time da smo ovaj tjedan imali dvije škole koje su radile po modelu C – osnovnu školu u Kumrovcu koja se u ponedjeljak vraća na model A te osnovnu školu u Stubičkim Toplicama koja će na modelu C ostati do 7. prosinca“ – naveo je župan Kolar.

 


Zadnja promjena: 4.12.2020 | Prikazano 645 puta
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
siječanj 2021
poutsrčepesune
28293031
1
 • 32 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • EMA I EMA, PRVE ZAGORKE ROĐENE U 2021.
 • 2
 • 22 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • KONVOJ POMOĆI KRENUO IZ ZAGORJA - Zagorke i Zagorci opet pokazali veliko srce!
 • 3
  15 novih osoba pozitivnih na koronavirus
  4
 • Pozivni centar za prijavu štete od potresa
 • 5 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Javni poziv za isticanje kandidatura za izbor članova / članica Žup. savjeta mladih
 • Javni poziv – zapošljavanje pomoćnika / posrednika u projektu "Baltazar 4" - 6 dopuna
 • Savjetovanje - Pravilnik II. za provedbu mjera razvoja poljo. proizv. (2021.-2023.g)
 • Savjetovanje - Pravilnik I. za provedbu mjera razvoja poljo. proizv. (2021.-2023.g)
 • 5
 • Novih 270 doza cjepiva; Stožer o epidemiološkoj situaciji
 • 44 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • 6
  52 nove osobe pozitivne na koronavirus
  7
 • Indikativni plan raspisivanja Mjera razvoja poljoprivredne proizvodnje u 2021. g.
 • Peto dijete obitelji Bručić – Pavuk
 • Savjetovanje sa javnošću - Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o mentorstvu
 • 13 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • 8
 • Veliko hvala svim djelatnicama i djelatnicima u zdravstvu!
 • Ocjena prihvatljivosti za ekološku mrežu - gradnja poljop. zgrade u Općini Radoboj
 • 31 nova osoba pozitivna na koronavirus
 • 9
  45 novih osoba pozitivnih na koronavirus
  10
  11 novih osoba pozitivnih na koronavirus
  11
 • Krapinske Toplice - župan proglasio prirodnu nepogodu zbog šteta od potresa
 • Šteta od potresa na OŠ Krapinske Toplice procijenjena na 2 milijuna kuna
 • 10 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Nastavak pomoći stradalima u velikom potresu
 • 12
 • Županija kupila 4 kontejnera za pogođena područja
 • 31 nova osoba pozitivna na koronavirus
 • 13
 • Poduzetnici u Poslovno-tehnološkom inkubatoru oslobođeni plaćanja zakupnine
 • 31 nova osoba pozitivna na koronavirus
 • POMOĆ OTIŠLA I ZA SISAK
 • 14
 • Proglašena prirodna nepogoda i za područje Općine Kumrovec
 • 15 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu županijskih priznanja
 • 1 MIL. KN. ZA VATROGASNU ZAJEDNICU KZŽ
 • Najavljena gradnja nove zgrade Područne škole Laz
 • 15
 • 29. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske
 • NASTAVAK ŠKOLE – UČENICI SVIH ZAVRŠNIH RAZREDA SREDNJIH ŠKOLA PONOVNO U KLUPAMA
 • 13 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • NASTAVLJEN PAD BROJA NOVOBOOLJELIH, UKINUT COVID ODJEL U STUBIČKIM TOPLICAMA
 • 16
 • 25 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • U energetsku obnovu ide i osnovna škola Marija Bistrica
 • Kako se nositi sa životnim promjenama uslijed potresa i pandemije koronavirusa?
 • 17
  9 novih osoba pozitivnih na koronavirus
  18
 • Zbog potresa proglašena prirodna nepogoda i za područje Općine Tuhelj
 • Godišnji plan natječaja i javnih poziva za 2021. - civilno društvo
 • 4 nove osobe pozitivne na koronavirus
 • 700 TIS. KN ZA RAD REGEA-e
 • 19
 • Župan proglasio prirodnu nepogodu i za Općinu Sveti Križ Začretje / POTRES
 • 18 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Prirodna nepogoda proglašena i za Grad Klanjec
 • 20
 • 25 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • 816 tis. kn. vrijedni radovi na uređenju Centra za prirodu Zagorje
 • Ocjena o potrebi procjene utjecaja na okoliš tehničkog održavanja potoka Radobojčica
 • 21
 • 10 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • 2,45 mil. kn. za cjelovitu obnovu OŠ Krapinske Toplice
 • Šteta od potresa na području županije premašila 26 mil. kn.
 • 22
 • Vincekovo – početak nove vinogradarske godine
 • 15 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Županijski stožer: epidemiološka situacija je dobra, nastavlja se cijepljenje
 • Oglas za prijam u službu u UO za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša
 • 23
  6 novih osoba pozitivnih na koronavirus
  24
  4 nove osobe pozitivne na koronavirus
  25262728293031
  1234567
  Gradovi / općine
  visitzagorje.hr EU projekti Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Air Mill, Best, Mobile Game, iOS, Android, Addictive, One tap, recommended