Kontakt  | Privatnost
 | Opcije
 
Bajka na dlanu
HyperLink
Fotogalerije
Novosti 8.11.2019
Zdravstvo, socijalna politika, branitelji, civilno društvo, udruge i mladi

NAJAVA: Obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa

U Centru za mlade u Zaboku će u srijedu, 13. studenoga, 2019. godine, biti održan stručni skup Dijabetes - bolest sadašnjice, koji Krapinsko-zagorska županija u suradnji s Domom zdravlja Krapinsko-zagorske županije i Udrugom oboljelih od dijabetesa Krapina organizira u sklopu obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa (14. studenoga).

Stručno interaktivno predavanje održati će Vilma Kolarić, dipl. med. techn., glavna sestra Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac, na temu „Šećerna bolest kao javnozdravstveni problem - važnost ranog otkrivanja“, dok će predavanje „Osnovni principi liječenja - prehrana i terapija šećerne bolesti“ održati Snježana Gaćina, dipl.med.techn, također iz Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac.  

Predavanje je u prvom redu namijenjeno zdravstvenim djelatnicima, oboljelima od dijabetesa, kao i ostaloj zainteresiranoj javnosti. Predviđeno vrijeme trajanja stručnog skupa je 2 sata. Svoj dolazak molimo potvrdite elektronskom poštom na adresu: miljenka.muzar@kzz.hr ili telefonom na broj 329-078, najkasnije do 11. studenoga 2019. godine.

 

U obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa će se prema sljedećem rasporedu uključiti i zdravstvene ustanove s područja Krapinsko-zagorske županije:

 

OPĆA BOLNICA ZABOK I BOLNICA HRVATSKIH VETERANA

Dan dijabetesa će se u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana obilježiti u četvrtak, 14. studenoga. Unutar ustanove će se bolesnicima i građanima u pratnji koji se zateknu u prostoru bolnice na prvom katu mjeriti: krvni tlak, šećer u krvi, tjelesnu visinu i težinu te određivati indeks tjelesne mase.

 

SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU KRAPINSKE TOPLICE

Organizira se predavanje za pacijente i ostale zainteresirane u Plavoj Sali dana 14. studenoga u 11:00 sati „Kako pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću očuvati zdravlje?“. Također će se od 9:00 do 13:00 sati moći u ulaznom holu bolnice izmjeriti GUK i procijeniti rizik za razvoj šećerne bolesti tipa 2 pomoću upitnika.

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE

Svjetski dan dijabetesa obilježava se 14. studenoga, i to prema sljedećem rasporedu:

-Zlatar, u prostorima Doma zdravlja i u suradnji s Domom zdravlja KZŽ mjerenje šećera, tlaka i savjetovanje;

-Krapina – na sajmu, u suradnji s Domom zdravlja KZŽ mjerenje šećera, tlaka i savjetovanje;

-Zabok – na Zivtovom trgu, u suradnji s Koordinacijskim odborom "Zdravi grad-Zabok", s OB Zabok i Domom zdravlja KZŽ mjerenje šećera, tlaka i savjetovanje.

 

LJEKARNA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE

Dan dijabetesa obilježiti će 14. studenoga dodatnim mjerenjima šećera u svim ljekarničkim jedinicama Ljekarne Krapinsko-zagorske županije, i to:  Zabok 9-11 sati, Krapina 9-11 sati, Desinić 9-11 sati i Hum 7,30-10,30 sati.  U ljekarničkoj jedinici Sveti Križ Začretje  mjerenje će se održati 13. studenoga 8-11 sati.  Mjerenja će provoditi patronažne sestre Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije  i to unutar prostora  ljekarničkih jedinica, a  Ljekarna KZŽ donira trakice i lancete.  Pozvani su svi zainteresirani. Dodatno će se savjetovati građane i dijeliti prigodne brošure.

 

DOM ZDRAVLJA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE:

ISPOSTAVA KLANJEC - 8. studenoga 2019. - Dijabetički doručak u terminu od 10 do 12 sati i kontrola GUK-a i RR-a

ISPOSTAVA PREGRADA - 11. studenoga 2019. u suradnji sa SŠ Pregrada na Trgu Gospe Kunagorske mjerenje RR-a, GUK-a, savjetovanje, plava svjetla na fontani te milenijska fotografija (baloni); 13. studenoga 2019.- ljekarna Hum na Sutli- mjerenje

ISPOSTAVA KRAPINA - 12. i 13. studenoga 2019. mjerenja RR-a i GUK-a u Ljekarnama u Krapini i Đurmancu

ISPOSTAVA ZABOK -Poznanovec: 14. studenoga 2019. u vatrogasnom domu u suradnji sa Udrugom žena Jana mjerenje RR-a, GUK-a te Dijabetes šetnja; - Zabok: mjerenje u Gradskoj ljekarni te mjerenje na  Zivtovom Trgu

ISPOSTAVA ZLATAR: Mjerenje i prevencija kroničnih komplikacija bolesti:  - 12. studenoga 2019.: Udruga umirovljenika Konjščina, od 9 do 10:30 sati; - 13. studenoga 2019.: Ambulanta Budinšćina, od 9:30 sati: - 14. studenoga 2019.: Ambulanta Hraščina od 8 do 9:30 sati; Ambulante Zlatar, Budinščina i Konjščina - screening na GUK i RR uz prikaz pravilnog  tanjura prehrane, od 8 do 10 sati; - 15. studenoga 2019.:  Ambulanta Lobor - patronaža u suradnji sa školom i Udrugom žena. šetnja od crkve do igrališta Cukovec i prirodnog izvora vode (ovisi o vremenskim prilikama)

ISPOSTAVA DONJA STUBICA 14. studenoga 2019. u 10 sati  u Općinskoj knjižnici i čitaonici u Mariji Bistrici radionica Bebe vole papati

 

Šećerna bolest ili dijabetes (diabetes mellitus) je kronična bolest u kojoj su razine glukoze (šećera) u krvi povišene. Više od 425 milijuna ljudi trenutno živi s dijabetesom. Većina tih slučajeva je dijabetes tipa 2, koji se u velikoj mjeri može spriječiti redovitom tjelesnom aktivnošću, zdravom i uravnoteženom prehranom, te promicanjem zdravog životnog okoliša. Svakoj drugoj osobi koja trenutno živi s dijabetesom bolest nije dijagnosticirana. Rana dijagnoza, liječenje i obiteljska podrška ključni su za sprečavanje komplikacija dijabetesa i postizanje zdravih ishoda. Stoga je važno da trajno obrazovanje i podrška bude dostupna svim ljudima s dijabetesom i njihovim obiteljima kako bi se smanjio emocionalni učinak bolesti.


Zadnja promjena: 8.11.2019 | Prikazano 1338 puta

Najnovije iz područja

Dokumenti
Obrasci
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU Fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Ostalo