Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 30.5.2020
Zdravstvo, socijalna politika, branitelji, civilno društvo, udruge i mladi

Svjetski dan multiple skleroze

Prema inicijativi MSIF (Multiple Sclerosis International Federation) u svijetu se ove godine 30. svibnja obilježava Svjetski dan multiple skleroze.

Cilj Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu, skupila sredstva koja će pomoći organizaciju svih aktivnosti pokreta i udruga pacijenata te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju multiple skleroze na međunarodnoj razini. Vodeći slogan i poruka kampanje je “Ja sam više od MS-a!”, a događanja se obilježavaju virtualnim putem. U dvogodišnjoj kampanji (2020.-2022.) naglasak se stavlja na međusobnu povezanost oboljelih, važnost podrške obitelji, prijatelja i poslodavaca, kao i bolju edukaciju u vrijeme pandemije koronavirusa.

U svijetu oko 2.500.000 ljudi boluje od multiple skleroze. Multipla skleroza najčešća je kronična upalna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava, većinom se pojavljuje u mlađih osoba između 20. i 50. godine života i uzrok bolesti nije poznat. Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca. Smatra se da multipla skleroza nastaje kao rezultat međudjelovanja genskih i čimbenika okoline, odnosno bolest nastaje kod osoba koje imaju nasljednu sklonost za bolest, ali i djelovanjem nekog vanjskog čimbenika. Više od 6.000 osoba boluje u Hrvatskoj od MS-a. Prema podacima iz Izvješća Registra o osobama s invaliditetom za 2019. godinu o dijagnozama koje se mogu kvalificirati kao teži oblici invaliditeta (u potpunosti ili u većoj mjeru invalidiziraju osobu) u Hrvatskoj je 2.188 osoba s multiplom sklerozom.

Zbog svega navedenog, treba podići svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu i pomoći u rješavanju problema oboljelih pravovremenim početkom liječenja, odmah nakon što je bolest dijagnosticirana. Prema novim smjernicama (NN 51/19) ukinuta su tri kriterija koja su bila preduvjet za liječenje (dob do 55. godine, godina dana nakon postavljanja dijagnoze i dva liječena relapsa u dvije godine). Pacijenti se počinju liječiti već nakon prvog demijelinizacijskog događaja (CIS – klinički izolirani sindrom), odnosno nakon prvog simptoma koji upućuje na mogući budući razvoj multiple skleroze.

Ranim početkom liječenja ostvaruju se najbolji rezultati za pacijenta, a preduvjet osnaživanju oboljele osobe je njezino socijalno uključivanje, dostupnost obrazovanja, zdravstvene zaštite, pristup tržištu rada, jačanje pristupa socijalnim uslugama, što će u konačnici doprinijeti senzibiliziranju zajednice za poteškoće oboljelih od multiple skleroze.

Tijekom pandemije COVID-19 Savez društava multiple skleroze Hrvatske objavio je na portalu “Globalne savjete za COVID-19 za osobe s MS-om”. Svim osobama s MS-om, obiteljima, njegovateljima, osobnim asistentima koji žive ili redovito posjećuju osobu s MS-om savjetovano je posebnu pozornost posvetiti smjernicama za smanjenje rizika od infekcije COVID-19. Uz pridržavanje preporuke Svjetske zdravstvene organizacije tijekom pandemije COVID-19, posebno su navedeni savjeti koje su sastavili neurolozi i istraživački stručnjaci iz organizacija članova MSIF-a u vezi s terapijama za modificiranje bolesti za osobe s MS-om.

Jedina udruga u Krapinsko-zagorskoj županiji, koja okuplja osobe oboljele od multiple skleroze, infornira ih o njihovim pravima te im pomaže konkretnim projektima i aktivnostima je Društvo multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije. Društvo broji 173 članova te zapošljava 30-ak osoba. Krapinsko-zagorska županiaj redovito sufinancira rad ove udruge, koja je prošle godine ostvarilo potporu u iznosu od 27.000 kuna.

Više o radu DMS KZŽ pronađite na: http://www.dmskzz.hr/


Zadnja promjena: 1.6.2020 | Prikazano 1155 puta
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
kolovoz 2021
poutsrčepesune
262728293031
1
1 nova osoba pozitivna na koronavirus
2
 • Javni poziv "Volonter/ka godine" i "Volonterska akcija godine" za 2020. godinu
 • Produženje roka za prijavu - Volonter / Volonterska akcija 2020.
 • Bez novih pozitivnih osoba
 • "Igrajte nam mužikaši" ponovno oduševili na Bajerima u Bedekovčini
 • Obilježena 26. obljetnica VRO Oluja
 • Projekt "Novi početak"
 • 3
 • 1 nova osoba pozitivna na koronavirus
 • Dobitnici županijskih priznanja
 • 4
 • Završna konferencija projekta EDUPREVENT – edukacijom do zdravlja
 • 5 novih osoba pozitivno na koronavirus
 • Članovi županijske skupštine
 • Akti ŽS - 2. sjednica
 • Akti Županijske skupštine
 • 5678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  303112345
  Gradovi / općine
  visitzagorje.hr EU projekti Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Igračka Snježna Kraljica, Snowqueentoy, Osnovna škola Stjepana Radića Brestovec Orehovički, Projekt Generacija Now 2021, iot, robotika