Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
123...
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 3.9.2020
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura

SVE JE SPREMNO ZA POČETAK ŠKOLSKE GODINE

U Krapini je u četvrtak, 3. rujna 2020. godine, održana konferencija za medije na temu Početak školske godine u Krapinsko-zagorskoj županiji

Župan Željko Kolar je na samom početku istaknuo kako je već na kraju prošle nastavne godine pozvao Vladu Republike Hrvatske i ministarstvo obrazovanja na dogovor o priprema za novu školsku godinu, no da su upute Ministarstva znanosti i obrazovanja stigle tek u subotu u večernjim satima. „Unatoč tome, poručujem svim našim učenicama i učenicima, njihovim roditeljima te nastavnicama i nastavnicima da je Krapinsko-zagorska županija zajedno sa svim svojim osnovnim i srednjim školama spremna za početak školske godine“ – rekao je župan Kolar te naveo da su osigurane maske za učenike i nastavnike, dezinfekcijska sredstva te prijevoz po novim epidemiološkim uvjetima. „Kako su ovo izuzetno veliki troškovi, s nadležnim ministrom moramo čim prije imati jedan ozbiljan sastanak oko načina financiranja ovih dodatnih troškova.  Zbog povećanog broja odlaska i dolazaka rasti će troškovi prijevoza, a samo maske za početak školske godine koštaju gotovo 100.000 kuna. S druge strane Vlada ide u izmjenu poreza na dohodak prema kojim jedinice lokalne i regionalne samouprave gube između 3,5 i 4 milijarde kuna, što bi za Krapinsko-zagorsku županije značilo 8 milijuna kuna manje prihoda, a prihodi nam se dodatno smanjuju i zbog rasta nezaposlenosti te dodatnih olakšica za mlade. Ovo je jedan poziv da sjednemo i vidimo na koji ćemo način kompenzirati te prihode, jer ćemo inače imati ozbiljne izazove da zatvorimo tu financijsku konstrukciju“ – poručio je župan Kolar te uz zahvale ravnateljicama i ravnateljima te svim djelatnicima osnovnih i srednjih škola, posebnu dobrodošlicu poželio učenicima prvih razreda.  

Zamjenica župana Jasna Petek kazala je kako u Krapinsko-zagorskoj županiji ima 13.685 učenika, od čega njih 9.369 u osnovnim školama i 4.316 u srednjim školama, odnosno ukupno 117 manje nego prošle školske godina. Učenika prvih razreda ima 1.089, odnosno sedamdesetak manje nego prošle školske godine. Broj zaposlenih u našim osnovnim i srednjim školama je 2.233, dok pomoćnika u nastavi ima 118. „Krapinsko-zagorska županija za područje obrazovanja izdvaja 46,5% svog proračuna, što znači nešto više od 108 milijuna kuna na godišnjoj razini  Svaki početak školske godine je izazovan i različit u odnosu na one protekle, no ovaj početak je još izazovniji i svima nama zasigurno teži nego bilo koji do sada. U sustavu odgoja i obrazovanja u našim osnovnim i srednjim školama svakodnevno imamo više od 16.000 ljudi, što samo po sebi govori koliko je bilo zahtjevno osigurati sve potrebno da bi se poštivale sve epidemiološke mjere. Više od 4.000 učenika ima osiguran prijevoz do škola te smo zbog nove epidemiološke situacije morali povećati broj dovoza i odvoza, neke linije smo mijenjali te uveli i neke nove. Sami troškovi prijevoza povećani su za čak 1.700.000 kuna te on na godišnjoj razini sada iznosi 13.600.000 kuna. Naravno trošak je i nabava maski. Županija je u prvom valu nabavila 33.000  platnenih maski, svaki će djelatnik i djelatnica te učenik i učenica naših škola na početku školske godien dobiti po dvije maske. Važna je dakako i nabava dezinfekcijskih sredstava – nabavili smo više od 2.000 litara dezinficijensa za ruke, kao i dezinficijens za prostor i namještaj. I ta dezinfekcijska sredstva i vizire, koje ćemo podijeliti svim nastavnicima i pomoćnicima u nastavi, nabavili smo kroz donacije. Dezinficijens nam je donirala Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, dok su viziri izrađeni u Srednjoj školi Krapina i Srednjoj školi Oroslavje“ – navela je zamjenica župana za društvene djelatnosti te se posebno osvrnula na modele organizacije nastave u školama na podruju Krapinsko-zagorske županije.

MODELI ORGANIZACIJE NASTAVE

90% naših škola odlučilo se za model A, koji podrazumijeva nastavu u školi licem u lice.  Model B, prema kojem se dio nastave održavati u školi te dio online, odabralo je 10% škola - to su velike škole i one koje nemaju organizacijske mogućnosti za model A. Model C, odnosno kompletnu online nastavu, će naše škole primjenjivati za one učenike koji imaju kronične ili teže bolesti i za koje je prevelik epidemiološki rizik  da nastavu pohađaju u školi. Dio škola nam prelazi iz jedne u dvije smjene, tako da ćemo sada dvosmjensku nastavu imati u 70% škola, a jednosmjensku u 30%. Iako se preporuča da početak nastave bude u različito vrijeme, zbog organizacijskih problema će u 2/3 škola nastava započeti u isto vrijeme. Negdje oko 50% škola će obroke dijeliti u blagovaonicama koje su dovoljne velike, dok će druga polovica obroke dijeliti na primjeren način“ – rekla je zamjenica župana za društvene djelatnosti te naglasila kako ja ključ uspješne školske godine prvenstveno u rukama učiteljica i učitelja, no da veliku ulogu imaju i sami učenici, roditelji te lokalna i područna samouprava. „„Upravo zbog suradnje svih dionika u odgojno obrazovnom procesu moguće je imati uspješne škole, koje naša djeca sretno i radno polaze. Svima želim uspješan početak školske godine, da naše škole i dalje ostanu  mjesta radosnog odrastanja naše djece“ – proučila je zamjenica župana Jasna Petek

Voditelj aktiva ravnatelja srednjih škola Krapinsko-zagorske županije  Ivica Rozijan naglasio je kako je nakon završetka prošle školske godine svima bilo jasno da će se za pripremu za sljedeću morati utrošiti puno više vremena i energije. „Svaka škola ima svoje specifičnosti vezane za samu arhitekturu škole, programe koje izvodi, organizaciju nastave i broj učenika. Dakle nikako nije jednostavno planirati novu nastavnu godinu na način da svi radimo isto. Svake je škola odabrala model organizacije nastave prema svojim specifičnostima te ćemo te modele prilagođavati ovisno o razvoju epidemiološke situacije. Sve su škole zajedno sa Županijom kao osnivačem osigurale sva dezinfekcijska sredstva, odnosno jedan kompletan štit da naši učenici u školama budu sigurni. Pozivam sve roditelje i učenike da intenzivno prate web stranice škola i društvene mreže na kojima su naše škole prisutne, SŠ Krapina će tamo sutra objaviti sve potrebne upute, a uvjeren sam da će tako biti i u svim ostalim srednjim školama Krapinsko-zagorske županije“ – poručio je voditelj aktiva ravnatelja srednjih škola KZŽ, ujedno i ravnatelj Srednje škole Krapina Ivica Rozijan.

Voditeljica aktiva ravnatelja osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije Snježana Romić istaknula je kako su ravnatelji, učitelji i svi djelatnici škole učinili sve kako bi se djeca vratila u školu. „Naš je cilj raditi s djecom i biti s njima u neposrednom kontaktu budući da takav odgojno obrazovni rad daje najveće i najkvalitetnije učinke. Naše su škole odabrale različite modele nastave, to je većinom model koji predviđa da su sva djeca u učionicama. Neki su prešli u dvije smjene jer ne mogu osigurati sigurne prostorne uvjete da svi učenici rade u jednom, neki imaju kombinirani oblik zastave, a nastave će u samo iznimnim slučajevima ići samo online i to za djecu koji su u rizičnim skupinama. Veseli nas što ćemo biti s djecom u školama, no dakako da ćemo vidjeti kako će se razvijati daljnja epidemiološka situacija te ćemo se tijekom školske godine prilagođavati i po potrebi mijenjati uvjete rada.- Molim roditelje da i dalje budu strpljivi i prate upute koje će biti stavljene na web stranice i društvene mreže osnovnih škola te da razgovaraju sa svojom djecom o sigurnosti u školama i izvan škole“ – rekla je voditeljica aktiva osnovnih škola KZŽ, ujedno i ravnateljica Osnovne škole Lijepa naša Tuhelj Snježana Romić.

INVESTICIJE, POTRES, RADNE BILJEŽNICE, POMOĆNICI U NASTAVI...

Župan Željko Kolar se ovom prilikom kratko osvrnuo i na investicije u škole te kratko napomenuo kako je Krapinsko-zagorska županija radila na poboljšanju i energetske učinkovitosti i samih uvjeta odražavanje nastava, a da u narednom razdoblju slijede i otvaranja novih sportskih dvorana.

Mi smo ovo ljeto trebali osposobiti, sanirati i adaptirati i neke područne škole – prije svega Globočec, Sveti Matej te Laz Bistrički. U Lazu Bistričkom, gdje se nalazi područna škola Osnovne škole Marija Bistrica, smo zajedno sa općinom organizirali privremeni boravak djece u vatrogasnom domu kojeg smo prilagodili da zadovoljava državno pedagoške standarde. Budući da je sama škola teško oštećena, još uvijek razmišljamo o tome hoćemo li graditi novu školu ili sanirati postojeću. Naravno, osim sanacije ovih objekta koji su bili pogođeni potresom, radili su se i drugi manji građevinski zahvati i popravci. Važno je da smo i ove godine, zajedno sa općinama i gradovima, osigurali sredstva za radnje bilježnice. Županijska sredstva su na razini 1.400.000 kuna te naglašavam da su uz udžbenike, besplatne i radne bilježnice i radni materijal“  - rekla je zamjenica župana Jasna Petek te istaknula kako je zbog epidemije koronavirus i osiguranja uvjeta za siguran rad u školama u drugi plan palo niz aktivnosti koje se provode u zagorskim školama poput građanskog odgoja i rada s darovitim učenicima. „Valja napomenuti da ćemo natječaj za učeničke stipendije raspisati u rujnu, a studentske u listopadu. Preko projekta Baltazar i kroz odlično suradnju sa našim udrugama osigurali smo 118 pomoćnika za 131 dijete s poteškoćama u razvoju, čime smo pokrili potrebe djece da se obrazuju sa svojim vršnjacima u svojoj sredini. Za one koje nismo osigurali preko projekta Baltazar i Udruga, odnosno za njih 8. sredstva smo osigurali zajedno sa jedinicama lokalne samouprave kojima se isto tako zahvaljujem“ – rekla je zamjenica župana za društvene djelatnosti.

 

Na konferenciji za medije bila je i pročelnica županijskog upravnog odjela nadležnog za obrazovanje Mirjana Smičić Slovenec.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 3.9.2020 | Prikazano 591 puta
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
rujan 2020
poutsrčepesune
31
1
 • Župan Kolar na konferenciji „Oporavak lokalnih proračuna i komunalnih investicija“
 • Domovi socijalne skrbi
 • Obiteljski domovi
 • Na području KZŽ 2 nove zaražene osobe koronavirusom
 • 2
 • Treća dopuna Javnog poziva - pomoćnici u nastavi za šk. g. 2020/2021
 • Izvješće o nesukladnim rezultatima za vodu
 • 300 TISUĆA KUNA ZA SANACIJU SAKRALNIH OBJEKATA
 • Županov osvrt na konačni prijedlog Zakona o obnovi
 • 3
 • U KZŽ 3 novozaražene osobe (02.09.2020.)
 • Uvid u registre
 • Obrasci
 • Ministarstvo pravosuđa i uprave
 • Državne matice
 • Upravni odjel za opću upravu i imovinsko - pravne poslove
 • Zaključak - privremeni zastupnik (Aglomeracija Zlatar, 2331/8, Veleškovec)
 • Zaključak - privremeni zastupnik (Aglomeracija Zlatar, 2331/15, Veleškovec)
 • Zaključak - privremeni zastupnik (Aglomeracija Zlatar, 2331/24, Veleškovec)
 • SVE JE SPREMNO ZA POČETAK ŠKOLSKE GODINE
 • 4
 • Savjetovanje - sanacija sportske dvorane OŠ "Lijepa Naša" Tuhelj
 • Javni poziv "Volonter/ka godine" i "Volonterska akcija godine" za 2019. godinu
 • Odluka o dodjeli Županijskog priznanja - VOLONTERI - za 2019. godinu
 • Na području KZŽ 2 nove osobe zaražene koronavirusom
 • 6 novozaraženih osoba s područja KZŽ
 • Modeli organizacije nastave u školama
 • 5
  Na području KZŽ 7 novozaraženih
  6
 • Na području KZŽ 2 novozaražene osobe (06.09.2020.)
 • OŠ Lobor prelazi na online nastavu
 • OTVOREN 55. TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE
 • 7
 • Nacionalni Stožer potvrdio prijedlog Stožera civilne zaštite KZŽ
 • POČETAK ŠKOLSKE GODINE
 • 150 TISUĆA KUNA ZA BRANITELJSKE UDRUGE
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Darko Vidović)
 • Odluka o sufinanciranju troškova prijevoza redovitih učenika SŠ za 2020/2021
 • Zaključak - privremeni zastupnik (Aglomeracija Zlatar, 3098, Veleškovec)
 • Prvi dan nove školske godine
 • Zaključak - privremeni zastupnik (Aglomeracija Zlatar, 2288, Veleškovec)
 • Zaključak - privremeni zastupnik (Aglomeracija Zlatar, 3845, Veleškovec)
 • Županovo pismo povodom početka nove šk. god.
 • Održan još jedan znanstveni skup Kajakvski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća
 • Na području KZŽ 4 novozaražene osobe
 • 8
 • Zaključak - privremeni zastupnik (Aglomeracija Zlatar, 3089, Veleškovec)
 • Zaključak - privremeni zastupnik (Aglomeracija Zlatar, 3089, Veleškovec)
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Krunosla Zanoški)
 • Izvješće o nesukladnim rezultatima za vodu (Belec, Trgocentar, Belečki Martin)
 • Priopćenje - župan Kolar o početku nove šk. god. i podjele zaštitnih maski
 • 60 godina Zagorskog vodovoda
 • Na području KZŽ 5 novozaraženih osoba
 • 9
 • Recital dječjeg kajkavskog stvaralaštva
 • Upravni odjel za financije i proračun
 • Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša
 • Županija ulaže 1,21 mil. kn u OŠ Mače i Zlatar
 • Zaključak - privremeni zastupnik (Hrvatske ceste d.o.o., 2760/5, Zlatar)
 • Zaključak - privremeni zastupnik (Hrvatske ceste d.o.o., 2759/2, Zlatar)
 • Konferencija za novinare i sastanak sa lokalnim stožerima civilne zaštite
 • Održana 6. sjednica Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata
 • NAJAVA: Dani otvorenih vrata udruga
 • Na području KZŽ 1 novooboljela osoba
 • 10
 • Recital kajkavske poezije Krapina 2020.
 • 28. ZAGORSKI GOSPODARSKI ZBOR
 • 35. Mali Kaj
 • 11
 • Izjava o pristupačnosti mrežnog sjedišta
 • 317.000 kuna za Javne potrebe u kulturi
 • 12
  13
  U KZŽ 5 novozaraženih, OŠ Đurmanec prelazi na online nastavu
  14
  15
 • Obavijest o preseljenju Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam....
 • Proglašeni najbolji volonteri u 2019. godini
 • Dan Općine i Župe Sveti Križ Začretje
 • Održani 23. Susreti za Rudija
 • Održan 55. Festival kajkavskih popevki
 • Na području KZŽ 3 novobooljele osobe
 • Na području KZŽ 3 novooboljele osobe
 • Lepoglavska spojnica – šansa za gospodarstvo sjevera Hrvatske
 • 16
 • Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana - Zakup poslovnog prostora
 • Sanacija sportske dvorane OŠ Lijepa naša Tuhelj
 • Ispostave
 • Zaključak - privremeni zastupnik (Aglomeracija Zlatar, 1364/3, Mokrice)
 • Javni poziv - "HBOR - subvencija kredita"
 • Izvješće o javnoj raspravi - nerazvrstana cesta Radoboj - Strahinje
 • Ekološka mreža- održavanje nerazvrstane ceste Radoboj - Strahinje
 • Rješenje - održavanje nerazvrstane ceste Radoboj - Strahinje
 • 17
 • Upravni odjel za opće i zajedničke poslove
 • Na području KZŽ 5 novooboljelih osoba
 • Na području KZŽ 8 novooboljelih osoba
 • Na području KZŽ 5 novooboljelih
 • Na području KZŽ 5 novozaraženih osoba
 • Na području KZŽ 4 novozaražene osobe
 • Na području 7 novooboljelih osoba
 • U Krapinsko-zagorskoj županiji bez novooboljelih
 • Nema novozaraženih osoba
 • U Krapinskim Toplicama otvoren i Kabinet za ranu intervenciju
 • 18
 • Zagorje ima najbolji OPG u Hrvatskoj
 • U protekla 24 sata 9 novobooljelih, ukupno 67 aktivnih slučajeva zaraze
 • Video razglednica za Vinkovačke jeseni
 • 19
 • U Zlataru počeli 51. Dani kajkavske riječi
 • U KZŽ 6 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Župan Kolar na sastanku sa Vladom RH
 • U Zelenjaku otvorena edukativna staza Veze prirode
 • 100% ZAGORSKO i 11 put u Zagrebu
 • 20
  U KZŽ 6 novih osoba pozitivnih na koronavirus
  21
 • U Zlataru održan Festival dječje kajkavske popevke
 • Počelo Branje grojzdja
 • U KZŽ 9 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Medijski natpisi o podjeli maski - PRIOPĆENJE
 • 22
 • Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama
 • Konferencija za medije Županijskog stožera civilne zaštite
 • 23
 • Najavljen 13. GFUK
 • Najuspješniji EU projekti – glasajte za Newlight
 • Registar sportskih djelatnosti
 • Odobrena humanitarna akcija "Zajedništvom obrtnika za pomoć stradalima u potresu"
 • U KZŽ 15 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Javni poziv – zapošljavanje pomoćnika / posrednika u projektu "Baltazar 4" 2020/2021
 • Znanstveni piknik ove godine i online!
 • 24
 • Podravska naiva u Pregradi
 • Natječaj "Kreditom do uspjeha 2014" - Mjera 1 "Kreditom do konkurentnosti"
 • U KZŽ 5 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • 25
 • Zaključak - privremeni zastupnik (Aglomeracija Zlatar, 1364/3, Mokrice)
 • Zaključak - privremeni zastupnici (Aglomeracija Zabok, k.o. Mače)
 • Baltazar - četvrta dopuna Javnog poziva
 • Natječaj za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola 2020./2021.
 • U KZŽ 14 novih osoba pozitivnih na koronavirus
 • Priopćenje Stožera civilne zaštite KZŽ - NADOPUNA
 • Nove epidemiološke mjere za KZŽ
 • 26
 • U Hrašćini otvorena nova sportska dvorana
 • U KZŽ 8 novih osoba pozitivnih na koronavirus, 1 osoba preminula
 • Otvoren Znanstveni piknik, posjetite Youtube kanal
 • Na 50. Branju grojzdja i predsjednik Milanović
 • 27
  U KZŽ 9 novih osoba pozitivnih na koronavirus
  2829301234
  567891011
  Gradovi / općine
  visitzagorje.hr EU projekti Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Air Mill, Best, Mobile Game, iOS, Android, Addictive, One tap, recommended