Novosti 16.10.2020
Koronavirus

Županijski stožer u narednom razdoblju neće izdavati dozvole za okupljanja

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije održana je u petak, 16. listopada 2020. godine, u prostoru Poslovno-tehnološkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije u Krapini, s početkom u 10:00 sati.

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je kako na području Krapinsko-zagorske županije trenutno ima 373 aktivna slučajeva zaraze koronavirusom. „Imamo 60 novih slučajeva zaraze. Radi se o uzorcima uzetima 14. listopada 2020. godine, kada su ukupno testirane 174 osobe. Pristiglo je i 111 negativnih nalaza, dok se još čekaju rezultati za 3 uzorka od 14. listopada, kao i rezultati 159 uzoraka uzetih 15. listopada. U samoizolaciji su trenutno 1.153 osobe“ – kazao je načelnik Ferek-Jambrek te upozorio kako posljednjih dana oko 35% testiranih dobije pozitivan nalaz.

BEZ DOZVOLA ZA OKUPLJANJA

Stožer civilne zaključke Krapinsko-zagorske županije donio je zaključak da do daljnjega neće izdavati suglasnosti za održavanje društvenih okupljanja u zatvorenim i na otvorenim prostorima, za što je nadležan temeljem odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Radi se o okupljanjima na kojima se očekuje ili je pozvano više od 50 osoba, poput koncerata u ugostiteljskim objektima, sajmovima, privatnim i korporativnim okupljanjima i svečanostima, raznim promocijama, savjetovanjima, simpozijima i slično.

PRIJEDLOG ZABRANE POSJETE STARAČKIM DOMOVIMA

Podsjećam kako je Županijski stožer još 9. rujna od Nacionalnog stožera zatražio da se na području Krapinsko-zagorske županije dodatno ograniče okupljanja na maksimalno 50 ili 20 osoba, ovisno o vrsti. Nažalost još uvijek nismo dobili ni potvrdu ni odbijenicu“ – istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek te dodao kako će unatoč tome od Nacionalnog stožera dodatno tražiti zabranu posjeta u staračkim domovima. „Tražimo zabranu posjeta korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja starijih i nemoćnih osoba te odraslih osoba s invaliditetom, uključujući nesrodničke udomiteljske obitelji te korisnicima stacionara ustanova za zdravstvenu njegu pri čemu bi iznimno bile dopuštene posjete korisnicima u terminalnoj fazi, samo jednog posjetitelja istovremeno, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i u trajanju do 15 minuta“ – pojasnio je načelnik Ferek-Jambrek.

NUŽNOST PRAVILNOG BORAVKA U SAMOIZOLACIJI

Dr. Marina Stanković Gjuretek iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije upozorila je na postojanje velikog problema neadekvatnog načina provođenja samoizolacije u kojoj osoba u samoizolaciji zarazi sve svoje ukućane. „Tamo gdje na početku imamo jednu pozitivnu osobu u obitelji u samoizolaciji, gotovo automatizmom dobivamo i cijele obitelji pozitivne. Ponovno ističem da osoba u samoizolaciji mora biti u posebnoj prostoriji, odvojeno jesti i ne smije biti u istom prostoru sa drugim članovima obitelji. Ona može izaći na balkon, na terasu ili dvorište, no ne smije provoditi vrijeme u istom prostoru s drugim članovima obitelji. Imamo dakako i školskih primjera da se to poštuje i da imamo samo 1 pozitivnog iz obitelji“  - kazala je dr. Stanković Gjuretek te se potom osvrnula i na pojedina širenja zaraze na radnom mjestu. „Dinamika cirkulacije virusa u populaciji je takva da nije neobično da uđe u tvrtke, institucije i ustanove, no svima nama je cilj da se to maksimalno ograniči i uspori“ – rekla je dr. Stanković Gjuretek te istaknula kako uz provođenje mjere na samom radnom mjestu treba jednaku pažnju posvećivati i vremenu dolaska i odlaska s posla, kao i provođenju pauze za ručak.

"Cijepljenje protiv gripe počinje 19. listopada. Za našu županiju smo naručili 14.000 doza cijepiva te ističem kako se cijepljenje preporuča, a osobito za ranjive skupine, kronične bolesnike i starije osobe. Dolazi zima, vrijeme kapljičnih infekcija i zatvorenih prostora. Bitno je kontrolirati ono što možemo, a u ovom slučaju to je gripa" - rekla je dr. Stanković Gjuretek.

SITUACIJA U ŠKOLAMA I ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

Zamjenica načelnika Stožera Jasna Petek pohvalila je strogo provođenje epidemioloških mjera u odgojno-obrazovnim ustanovama, zdravstvenim ustanovama i ustanovama s područja socijalne skrbi zbog čega u njima nema ni velikog broja oboljelih ni osoba u samoizolaciji.  „Danas imamo 27 pozitivnih učenika i 5 pozitivnih djelatnika, dok je u samoizolaciji 290 učenika i 11 djelatnika, odnosno 11 razrednih odjela. Učenici i razredni odjeli koji su u samoizolaciji imaju nastavu online, koja se u našim školama zaista fleksibilno realizira te su sve škole spremne da u slučaju potreba za svoje učenike vrlo brzo organiziraju ovakav oblik nastave“ – rekla je zamjenica načelnika Jasna Petek te dodala kako u zdravstvenim ustanovama Krapinsko-zagorske županije trenutno ima 24 pozitivna djelatnika, dok je u samoizolaciji njih 102. „Ljudi koji su pozitivni su se, prema poznatim informacijama, zapravo zarazili u obiteljskom kontaktu i provođenju slobodnog vremena. Promptno se reagiralo tako da su svi kontakti popisani i za sada nemamo nekog većeg širenja te se nadamo da će tako i ostati“ – rekla  je zamjenica načelnika Stožera Jasna Petek te dodatno naglasila kako ustanove socijalne skrbi na području Krapinsko-zagorske županije stoje vrlo dobro. „Zbog velikog porasta oboljelih na području županije, a s ciljem zaštite korisnika u tim ustanovama, Nacionalnom stožeru predlažemo da se zabrane posjeti korisnicima osim onima koji su terminalnoj fazi svoje bolesti. Svjesni smo da je ovo nepopularna mjera, no smatramo da je u ovom trenutku nužna te se nadamo da će ju Nacionalni stožer i prihvatiti.“ – poručila je zamjenica načelnika Stožera civilne zaštite KZŽ, ujedno i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek.


Zadnja promjena: 16.10.2020 | Prikazano 1297 puta