Novosti 5.11.2019
Ostalo

Tigrovi obilježili 29. godišnjicu osnivanja brigade

U utorak, 5. studenoga 2019. godine je u Vojarni Rakitje održana svečanost obilježavanja 29. obljetnica ustroja 1. GBR Tigrovi.

Na obilježavanju je bio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je u sklopu programa svečanosti pozdravio brojne okupljene te se posebno osvrnuo na obol Zagoraca u Domovinskom ratu „Više od 400 branitelja s područje Krapinsko-zagorske županije prošlo je kroz prvu gardijsku brigadu.  Danas se sjećamo tridesetak zagorskih Tirgova koji su ostavili život na Oltaru Domovine, ali i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana – našeg Zagorca, koji nas je sve poveo u stvarenje hrvatske države. Naša je obaveza, zbog onih najboljih među nama koji su ostavili svoj život, da svatko na svom mjestu napravi najviše da stvorimo Hrvatsku kakvu su sanjali Tigrovi“ – istaknuo je župan Kolar, koji je zajedno sa predsjednikom i tajnikom Udruge veterana 1. Gbr Tigrovi KZŽ Željkom Hercegom i Tomislavom Bedenikovićem položio vijenac te zapalio svijeće kod spomenika poginulim, nestalim i umrlim Tigrovima.

Okupljene  pozdravilo i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić te predsjednik Udruge Tigar 91 Petar Bajan. Među brojnim delegacijama koji su položili vijence i zapalili svijeće bili su i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora general bojnik Miljenko Filipović te izaslanik ministra obrane, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Siniša Jurković

Svečanost je održana kraj Spomen doma Tigrova koji je prošle godine otvoren na mjestu gdje su Tigrovi osnovani 5. studenog 1990. godine, kada je postrojeno kompletno zapovjedništvo postrojbe s pripadnicima 1, 2, i 3 satnije. Spomen dom je zamišljen kao višenamjensko mjesto susreta, na kojem će se moći okupljati i baviti raznim aktivnostima, a bit će im osigurana i psihosocijalna podrška.

Kroz 1. Gardijsku brigadu Tigrovi je u Domovinskom ratu prošlo više od 11.000 ljudi. Poginulo ih je 367, 1.711 ranjeno, a za njih šest se još uvijek traga.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 5.11.2019 | Prikazano 1411 puta