Novosti 10.10.2020
Ostalo

Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 10. listopada Svjetskim danom mentalnog zdravlja.

Svrha obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja je svijesti o problemima vezanima za mentalno zdravlje te pružanje prilike osobama, organizacijama i institucijama koje se bave zaštitom mentalnog zdravlja da promoviraju svoj rad i u suradnji sa zajednicom rade na poboljšavanju uvjeta za pružanje odgovarajuće zaštite mentalnog zdravlja.

Ovogodišnji Svjetski dan mentalnog zdravlja dolazi u vrijeme kada se naš svakodnevni život znatno promijenio kao rezultat pandemije COVID-19. Protekli mjeseci donijeli su mnoge izazove: zdravstvenim radnicima koji pružaju njegu u teškim okolnostima te odlaze na posao bojeći se prijenosa COVID-19 sa sobom kući; za učenike koji se prilagođavaju pohađanju nastave od kuće, s malo kontakta s učiteljima i prijateljima; za radnike kojima je život ugrožen; za ogroman broj ljudi koji su uhvaćeni u siromaštvu ili u krhkim humanitarnim uvjetima s izuzetno ograničenom zaštitom od COVID-19 te za ljude s mentalnim zdravstvenim stanjima među kojima su mnogi u još većoj socijalnoj izolaciji nego prije. 

S obzirom na prošla iskustva s hitnim situacijama, očekuje se da će se potreba za mentalnim zdravljem i psihosocijalnom podrškom znatno povećati u sljedećim mjesecima i godinama. Ulaganje u programe mentalnog zdravlja na nacionalnoj i međunarodnoj razini, koji su već patili od godina kroničnog nedovoljnog financiranja, sada je važnije nego ikad prije. Zbog toga je cilj ovogodišnje kampanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja povećana ulaganja u mentalno zdravlje.

S ciljem prevencije, zaštite i očuvanja psihičkog zdravlja, stručnjaci Klinike za psihijatriju Vrapče, Referentnog centra Ministarstva zdravstva za psihosocijalne metode, Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za mentalno zdravlje iz relevantnih institucija i organizacija osmislili su i izradili Program očuvanja mentalnog zdravlja borbom protiv negativnih utjecaja tjeskobe i stresa. Možete ih naći na internetskim stranicama pod nazivom Preporuke za zaštitu mentalnog zdravlja u krizi.

Krapinsko-zagorska županija povodom obilježavanja ovog datuma organizira 14. listopada 2020. godine u 13 sati on-line predavanje na temu „Što smo naučili iz korona krize – preporuke za sretan boravak u školi“ koje će održati  Eli Pijaca Plavšić, sociologinja i izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja.

 


Zadnja promjena: 10.10.2020 | Prikazano 506 puta