Novosti 9.2.2019
Turizam

Seljačka buna oduševila i na novoj lokaciji kod dvorca Stubički Golubovec

Tradicionalna manifestacija “Seljačka buna – Bitka kod Stubice”, kojom se obilježava. obljetnica Velike seljačke bune iz 1573. godine, uprizorena je u subotu, 9. veljače 2019. godine u Donjoj Stubici, na novoj lokaciji kod Dvorca Stubički Golubovec

Uprizorenju završne bitke Seljačke bune iz 1573. godine prisustvovao je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je istaknuo da procjene govore da je Donju Stubicu i Seljačku bunu posjetilo i 20.000 gostiju. “Promjena lokacije i bogatiji cijelodnevni program doveli su do velikog odaziva publike. I danas smo vidjeli da su potrebni dodatni sadržaji, tako da će sljedeće godine bojno polje i cijeli ovaj dio oko dvorca biti otvoreni već u 11 sati te će ljudi moći pratiti i same pripreme za završni okršaj dvije vojske, tako da smanjimo prometni pritisak koji se stvara kad kolona dolazi iz centra Donje Stubice. Također razmišljamo da uključimo i Klanjec i dvorac Cesargrad, čime bi i za tjedan dana produljili trajanje cijele manifestacije” - rekao je župan Kolar.

Uprizorenje bitke pratili su i zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnici Marija Puh i Marko Vešligaj, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić i niz drugih zagorskih gradonačelnika i načelnika te članova Županijske skupštine.

U ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovalo je više od 300 statista iz dvadesetak udruga iz Hrvatske i susjednih zemalja te, po prvi put, i postrojba iz pričuvnog sastava Hrvatske vojske.

Organizatori manifestacije Seljačka buna - Bitka kod Stubice su Družba vitezova zlatnog kaleža i Turistička zajednica područja Gornja i Donja Stubica.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 9.2.2019 | Prikazano 1815 puta