Novosti 1.12.2020
Koronavirus

Srednje škole prelaze na kombinirane modele nastave, polovica učenika manje u prometu

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite i Župana Krapinsko-zagorske županije održana je u utorak, 1. prosinca 2020. godine, ispred Poslovno-tehnološkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije u Krapini.

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je kako je na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano novih 96 slučajeva zaraze koronavirusom, dok su se u istom razdoblju oporavile 262 osobe. „Sada na području Krapinsko-zagorske županije imamo 1.405 aktivnih slučajeva i 1.832 osobe u samoizolaciji. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalazi se 30 pacijenata sa SARS CoV-2 infekcijom. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalaze se 82  pacijenta pozitivna na SARS CoV-2, od kojih je 11  na respiratoru. Preminule su dodatne 4 osobe pozitivne na koronavirus“ – kazao je načelnik Stožera Ferek-Jambrek te izrazio sućut obiteljima preminulih.

Župan Željko Kolar naglasio je kako su u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana čitavo vrijeme na gornjem rubu te da još uvijek mogu sami zbrinjavati teške i teže pacijente kojima je potrebna liječnička skrb zbog COVID-a 19. „Za lakše smo pacijente otvorili sekundarni odjel u Stubičkim Toplicama, koji već funkcionira 3 ili 4 tjedna  i dobili smo odobrenje od Ministarstva da se takav sekundarni odjel otvori i u Krapinskim Toplicama, kao ispomoć OB Zabok za srednje teške pacijente, onima kojima je potreban kisik“– rekao je župan Kolar te dodao kako se Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice intenzivno priprema za prijem prvih bolesnika.  „Dio medicinskog osoblja koji će raditi taj posao je u Zaboku na ispomoći i na taj način se priprema za preuzimanje te vrste pacijenata. Sada se montira sustav za kisik, radovi bi trebali sutra biti gotovi i ja se nadam da bi do petka prvi pacijenti mogli ući u COVID odjel u Krapinskim Toplicama i na taj način bi dodatno rasteretili OB Zabok“ – poručio je župan Kolar te dodao da se zasad priprema 20-ak kreveta, sa mogućnošću širenja na dodatnih 20.

Marina Stanković Gjuretek iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županija kazala je kako na području županije u proteklih nekoliko dana nema značajnih epidemioloških promjena te naglasila značajan udio obiteljskih kontakata u ukupnom broju pozitivnih osoba. „Kada gledamo neki 10-dnevni prosjek udio pozitivnih među testiranima nam je blizu 50%, no jako je važno spomenuti velik udio obiteljskih kontakata – osoba iz  iste obitelji koje su i prije testiranja bile izolirane i u samoizolaciji. U jednom danu imamo 20 – 30 posto obiteljskih kontakata. Gledajući škole, one čine 7,5 posto u udjelu oboljelih, a mlađa populacija od 0 do 2,5 godine 2,5 posto tako da je udio djece starosti od 0 do deset godina oko deset posto. Primijećeno je i da je u školama koje su išle po modelu B, manji broj zaražene djece“ – kazala je dr. Stanković Gjuretek te dodala kako je u domovima za starije i nemoćne na području Krapinsko-zagorske županije situacija stabilna te nema posebnih žarišta i eksplozivnih širenja.

SREDNJE ŠKOLE – POLOVICA UČENIKA MANJE U PROMETU

Nakon konzultacija i razgovora sa ravnateljicama i ravnateljima srednjih škola dao sam suglasnost da od sutra 2 škole imaju nastavu po modelu B, a da ih 7 kombinira model A i C na način da se izmjenjuju razredi koji imaju nastavu uživo sa onima koji imaju online. Osnovni cilj ove odluke je da smanjimo broj učenika u javnom prijevozu. Od oko 4.400 srednjoškolaca, 2.200 ćemo maknuti iz javnog prijevoza. Nismo se odlučili da kao susjedi prijeđemo kompletno na model C, prevladavalo je mišljenje da je za djecu bolje da djelomično ipak jesu na nastavi. Epidemiološka situacija i organizacija u školama je na iznimno visokoj razini i zato nismo zatvorili sve škole" – kazao je župan Kolar, dodajući da je upravo završio Zoom sastanak s predsjednikom Vlade i ministrima te je i stav ministra Fuchsa da se koliko je god dugo moguće, održi i kombinira A i B model nastave. „Sa današnjim danom imamo 90 pozitivnih učenika u 19 osnovnih 8  srednjih škola, dok je 1.347 učenika u samoizolaciji. U samoizolaciji je i 41 djelatnik naših škola, dok ih je pozitivno 37. U samoizolaciji je 39 razrednih odjela koji rade prema modelu C, a prema ovom modelu kompletno rade i dvije škole: Stubičke Toplice do 7. prosinca i Kumrovec do 5. prosinca. Mi ćemo pratiti epidemiološku situaciju i u slučaju potrebe donositi nove odluke. Za sada smatramo da je ovaj naš potez dovoljan, da za 50% smanjimo tranzit djece u javnom prometu i nadam se da će to zajedno sa mjerama Vlade RH biti dovoljno da nam počne padati krivulja zaraženih na području županije“ – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.  


Zadnja promjena: 1.12.2020 | Prikazano 600 puta