Novosti 28.4.2019
Ostalo

Obilježen Dan Grada Pregrade

Dan Grada Pregrade obilježen je u nedjelju, 28. travnja 2019. godine.

Nakon mise i mimohoda povijesnih vojnih postrojbi ulicama Pregrade, u zgradi Grada održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su bili i župan Željko Kolar sa zamjenicom Jasnom Petek te predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.

 Župan Željko Kolar čestitao je Dan Grada Pregrade te se posebno obratio vodstvu Grada „Dragi prijatelji, vi ste ovdje pokazali da politika može imati ljudsko lice, da politika može biti častan posao, da politika može biti posao za opće dobro i da se njome možete baviti na način da rješavate probleme običnih ljudi. Ako negdje postoji pravi primjer kako to treba posložiti, onda je to Pregrada. A da se visoka politika također može voditi s ljudskim likom, pokazala je Biljana u Europskom parlamentu. Ovdje je prikazana jasna vizija, strategija i cilj, s konkretnim projektima i konkretnom realizacijom. To ne može biti slučajno. Čestitam na sjajno obavljenom poslu, no posla još ima i budite uvjereni da ćemo ga završiti zajedno“ – istaknuo je župan Kolar.

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki pozdravila je sve okupljene na svečanoj sjednici i čestitala Dan Grada. „Pregrada je povijesni grad bogate tradicije, grad koji određuje svoj razvoj ponosom svojim obrtnicima i gospodarstvenicima, ponosom svojim manifestacijama i njihovim sudionicima, ponosom svim svojim stanovnicima - od najmlađeg do najstarijeg. Pregrada je u svojim politikama i moderan grad. Radujem se upravo zato jer svaka općina i svaki grad u Krapinsko-zagorskoj županiji ima svoju osobnost, a osobnost Pregrade je uvažavanje i povijesti i modernosti. Svima u Pregradi želim puno zdravlja, radosti i veselja, a vodstvu da i dalje vodi putem jednog modernog grada u našem najljepšem frtalju svijeta“ – istaknula je predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.

Na svečanosti je bio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, koji je također uputio čestitke povodom Dana Grada. „Najbolji su oni modeli koji kreiraju ono najvrjednije i najbolje iz lokalne zajednice, koji u prvi plan guraju teritorijalni kapital, koji je najvažniji i koji uključuje nekoliko komponenti lokalne održivosti. To je ono što sam danas imao prilike vidjeti u ovom kratkom filmu o radu grada Pregrade. To je institucionalna održivost, gdje gradonačelnik i njegovi suradnici uključuju širu zajednicu u donošenje svih odluka, to je ekološka održivost koja brine o prostoru, to je povijesna održivost i to je jedna ukupna ekonomska održivost koja želi kroz ulaganja dići ukupnu konkurentnost ovog našeg prekrasnog grada“ – istaknuo je potpredsjednik Hrvatskog sabora te istaknuo da bi svima u Republici Hrvatskoj bilo bolje da ima puno više jedinica lokalne samouprave poput Pregrade.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća prikazan je film o provedenim aktivnostima u proteklom razdoblju, izvješće o radu u proteklom razdoblju i planovima za budućnost iznio je i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. „Iza nas je rekordna godina u kojoj su realizirani ili su se počeli realizirati projekti koji su dugo čekali svjetlo dana, poput obnove osnovne škole ili kinodvorane. Pred nama je još izazovnija godina.  Izdvojit ću nekoliko važnih projekta koji kreću dogodine. Prvi projekt je dogradnja dječjeg vrtića i to je ono s čime nećemo čekati jer ne želimo da nam ijedno dijete ne bude upisano u vrtić. Dogradnja ide odmah početkom iduće godine. Drugi važan projekt je stavljanje kinodvorane, kulturnog centra i centra za mlade u funkciju, zatim izgradnja bazena i dogradnja vatrogasnog doma. Vjerujem i u početak velikih infstrukturnih projekata kao što su sustav izgradnje odvodnje te mreže širokopojasnog interneta“ – najavio je gradonačelnik naglasivši na kraju da sve što su napravili, napravili su za ljude, svoje građane koji su uvijek na prvom mjestu, a mnogi oni njih nagrađeni su i priznanjima kao podstrek za ono što su napravili, ali i za daljnji rad.

Sjednicu je otvorila predsjednica Gradskog vijeća Tajana Broz, koja je zajedno sa gradonačelnikom Vešligajom i uručila ovogodišnja gradska priznanja. Okupljenima se obratila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, župan slovenske Občine ROgatec Martin Mikolić, gradonačelnica Iloka Marina Budimir, načelnik Tuhlja Mladen Hercigonja, dječja gradonačelnica Pregrade Lucija Horvat te u ime dobitnika priznanja Ivan Kračun.

U popratnom programu nastupili su Dijana Zubić i Darijo Tuđina iz Glazbene škole Pregrada.

Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća održana je i završnica manifestacije Kostelska uskrsna pištola.

 

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 28.4.2019 | Prikazano 2074 puta