Poljoprivreda i šumarstvoTurizam

Poziv na 9. izložbu bučinog ulja SZ HRV i 2. međ. izložbu Alpe-Jadran

Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb dana 25. svibnja 2019. godine, organiziraju 9. IZLOŽBU BUČINOG ULJA SJEVEROZAPADNE HRVATSKE i 2. MEĐUNARODNU IZLOŽBU BUČINOG ULJA ALPE-JADRAN.

Analiza i ocjenjivanje bučinog ulja provoditi će se sukladno zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007. Od kemijskog sastava bučinog ulja analizirati će se; sastav masnih kiselina, peroksidni broj, slobodne masne kiseline, …, a od senzorskih analiza provoditi će se ocjenjivanje; okus, miris, …. Najbolje ocjenjeno ulje (šampion izložbe) osvojiti će novčanu nagradu u iznosu od 2.000 EUR-a.

Prije 9 godina započeli smo s održavanjem manifestacije koja sadrži ocjenjivanje ulja, tematsko predavanje te prezentaciju i prodaju bučinog ulja i proizvoda s bučinim uljem. Upravo su izložbe i ocjenjivanje kvalitete bučinog ulja, poligon prema izgradnji što kvalitetnijeg proizvoda i stvaranja još boljeg i većeg povjerenja kupaca u domaću hranu. Isto tako izložbe također omogućuju, da se proizvođači međusobno bolje upoznaju, da se prenesu različita iskustva u proizvodnji. Povezanost je nužna, i ne trebaju se proizvođači bojati međusobne konkurencije. Svako iskustvo i znanje koje će unaprijediti proizvodnju, a da se pri tome vrednuju pozitivne tradicije u uzgoju dobro je došlo i sigurno će utjecati na razinu dohodovnosti te proizvodnje.

Bučino ulje je danas prepoznatljiva sastavnica tradicionalne kuhinje Sjeverozapadne Hrvatske, a svestrana primjena i sam način njegove uporabe dio su bogatog srednjoeuropskog gastronomskog naslijeđa. Dugogodišnjim marljivim radom, prenošenjem znanja i vještina s generacije na generaciju, proizvođači su iz sjemenki buča sa svojih polja nastojali proizvesti što kvalitetnija i ukusnija ulja. Tek posljednjih desetljeća bučino ulje dobiva potvrdu povoljnih učinaka na zdravlje i vitalnost ljudskog organizma i zasluženo mjesto na stolovima ljubitelja dobre hrane. Bučino ulje obiluje mnogim visokovrijednim, bioaktivnim spojevima s vitaminskim i antioksidativnim djelovanjem te ostalim spojevima koji pozitivno djeluju na zdravlje.

Izložba bučinog ulja poprimila je tradicionalni karakter na području sjeverozapadne Hrvatske.

POZIVAMO

sve zainteresirane proizvođače bučinog ulja s područja Krapinsko-zagorske županije da se prijave na 9. Izložbu bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske i 2. Međunarodnu izložbu bučinog ulja ALPE-JADRAN koja će se održati u subotu 25. svibnja 2019. godine u Varaždinu.

Molimo zainteresirane proizvođače da ispunjene prijavne obrasce (u prilogu) dostave najkasnije do 20. ožujka 2019. godine na adresu: Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu, Magistratska 1, 49000 Krapina ili na e-mail adresu ivanka.kuscar@kzz.hr .

Prikupljanje uzoraka za ocjenjivanje bučinog ulja za proizvođače s područja Krapinsko-zagorske županije održat će se u utorak 02. travnja 2019. godine od 08-12 sati u prostorijama Krapinsko-zagorske županije, Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu, Magistratska 1, 49000 Krapina.

Dostavlja se 1 x 0,25 litara i 1 x 0,50 litara ulja u tamnim, staklenim i neobilježenim bocama za ocjenjivanje bučinog ulja, te 1 boca ulja s etiketom proizvođača ulja u svrhu izlaganja i degustacije na navedenoj Izložbi.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti u Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu, Krapinsko-zagorske županije na broj telefona: 049/329-084, Ivanka Kuščar.

Prilozi:

  Prijavni list

Zadnja promjena: 1.3.2019 | Prikazano 2025 puta