Novosti 22.10.2019
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura

Otvoreni Dani Ksavera Šandora Gjalskog

U ponedjeljak, 21. listopada 2019. godine u velikoj galeriji Grada Zaboka otvorena je izložba kipara Peruška Bogdanića, čime su ujedno otvoreni i tradicionalni Dani Ksavera Šandora Gjalskog

Izložbu i manifestaciju otvorio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, koji je istaknuo da je Zabok grad kulture. „Zabok je grad identiteta, grad koji živi od humanista i identificira se s hrvatskim velikim književnikom Ksaverom Šandorom Gjalskim. Grad je to koji već 40 godina umjesto puške i metka slavi riječ autora, a samim time širi pozitivnu energiju i poziva sve ljude dobre volje da budu otvoreni i kozmopolitski raspoloženi te uživaju u onom što je najvažnije, dijeljenju kulture“, rekao je potpredsjednik Hrvatskog sabora Hajdaš Dončić.

 

Župan KZŽ Željko Kolar rekao je da su Dani Ksavera Šandora Gjalskog posebni po mnogočemu. „Osim najveće književne nagrade koja se već 40 godina dodjeljuje, ova manifestacija zapravo okuplja sve generacije, od osnovnoškolaca do srednjoškolaca s područja Krapinsko - zagorske, ali i Varaždinske županije. Čitav tjedan manifestacija prolazi u prozi, pjesmi, literarnim radovima, izložbama poput ove današnje, okuplja širok krug ljudi i na neki način odaje počast Gjalskome, ali i najboljim hrvatskim piscima koji bivaju nagrađeni za svoja djela. Zabok je gospodarsko i prometno sjedište Krapinsko -zagorske županije, a ovom manifestacijom Zabok pokazuje da je i kulturno izuzetno jak grad, isto kao što je jak i  po udrugama, afirmaciji civilnog društva i urbane kulture“, rekao je župan Kolar. Okupljene je na svečanosti otvorenja pozdravio i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. Na otvorenju je bila i zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek. Ove godine, dobitnik književne nagrade Gjalski je Goran Tribuson, za roman „Otac od bronce“. Svečana dodjela bit će održana u subotu 26. listopada, na sam dan rođenja K.Š. Gjalskog.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 22.10.2019 | Prikazano 1233 puta

Najnovije iz područja