Novosti 17.9.2020
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša

U Zelenjaku otvorena edukativna staza Veze prirode

U Zelenjaku je u četvrtak, 17. rujna 2020. godine, održano otvorenje edukativne staze Veze prirode.

Edukativna stazu Veze prirode je u okviru istoimenog projekta uredila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Staza dužine 1,5km sadrži 10 interpretcijskih elemenata sa zanimljivim temama o bogatstvu vrsta i staništa Natura 2000 područja rijeke Sutle, bogatoj geološkoj prošlosti ovoga kraja te povijesti kapele Majke Božje Snježne koja se nalazi na samom vrhu Risvičke gore.  Staza je ujedno i jedna od točaka Veze prirode, uz kanjon Kamačnik te centre za prirodu Sutla, odnosno Bobrov center u Rogaškoj Slatini i Šicu na Radenskom polju.

Prije prvog prolaska novouređenom stazom i simbolične sadnje drveta hrasta održana je i przentacija projekta Veze prirode, u sklopu koje je zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek istaknuo kako se ovakvi projekti usmjereni na zaštitu prirode novčanoj vrijednosti ne mogu mjeriti sa onim iz područje infrastrukture i gospodarstva, no da su itekako značajni i bitni. »Ako nećemo imati projekte poput ovog , bojim se da bi za određeni niz godina svi skupa mogli doći u velike probleme« - poručio je zamjenik župana Ferek-Jambrek. Okupljene je pozdravila i pomoćnica ministrice za regionalni razvoj i fondove EU Stella Arneri, dok je o samom projektu govorila ravnateljica Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Dijana Hršak. Među okupljenim uzvanicima bili su i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek i načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt.

INTERREG i DAN EUROPSKE SURADNJE

Otvorenje staze održano je u sklopu obilježavanja Dana europske suradnje 2020. i 30 godina postojanja Interreg, koje je održano u organizaciji Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj i europsku kohezijsku politiku, u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020., u suradnji s programskim partnerom Ministarstvom regionalnoga razvoj i fondova Europske unije Republike Hrvatske i projektom VEZE PRIRODE.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije jedna je od sedam partnera na projektu 'Veze prirode' koji se odvija u okviru programa Interreg Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020. Glavni ciljevi projekta su očuvanje i obnova ciljnih vrsta (vidra, jelenak, hrastova strizibuba, močvarna riđa, kiseličin vatreni plavac, vodozemci) i staništa na Natura 2000 područjima - Sutla, Kupa, NP Risnjak, Radensko polje i kanjon Kamačnik, uspostava održivih struktura za dugoročno očuvanje biološke raznolikosti, očuvanje i održivo korištenje prirodnih i kulturnih resursa te prekogranična suradnja i uspostava mreže točaka VEZE PRIRODE.

 

 

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 19.9.2020 | Prikazano 768 puta