Novosti 7.9.2020
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura

Održan još jedan znanstveni skup Kajakvski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća

Zamjenica župana Jasna Petek prisustvovala je otvaranju 19. znanstvenog skupa Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća koji je u ponedjeljak, 7. rujna 2020. godine, održan u Pučkom otvorenom učilištu u Krapini.

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek svim je sudionicima skupa zaželjela dobrodošlicu u Krapinsko-zagorsku županiju te u pozdravnom govoru istaknula: „O značaju ovog skupa govori nam i činjenica da njime već tradicionalno počinje Tjedan kajkavske kulture u kojem slavimo našu kulturu, povijest i baštinu, kao i kaj u suvremenom izričaju. Tema skupa možda i nije atraktivna široj javnosti, ali je on zato važan uskom krugu ljudi koji se znanstveno bave kajkavskim jezikom, književnošću i kulturom. Upravo su ova područja temelji identiteta svakog naroda, stoga je i nama jako važno da kajkavsko narječje, koje je 2015. dobilo međunarodni ISO kod kao punopravni europski jezik, i dalje ostane tema znanstvenog proučavanja“ – poručila je zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek.

Na svečanosti otvaranja prisutnima su se obratili i zamjenik gradonačelnika Krapine Dragutin Kozina te tajnik Organizacijskog odbora i Stoloravnatelj Hrvatske udruge Muži zagorskog srca Rajko Fureš.

Znanstveni skup Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća se od 2002. godine održava u organizaciji Hrvatske udruge Muži zagorskog srca i Društva kajkavskog kulturnog stvaralaštva. Ove  je godine uz niz izlaganja održano i predstavljanje knjige  Alojza Jembriha Dragutin Domjanić u  novom svjetlu, dok je u kraćem popratnom glazbenom programu nastupio Srećko Blažićko.

Skup je održan uz poštivanje epidemioloških mjera.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 7.9.2020 | Prikazano 574 puta