Novosti 11.1.2019
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kulturaZdravstvo, socijalna skrb, udruge i mladi

KZŽ - ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, socijalnu skrb, kulturu, sport, udruge, mlade i tehničku kulturu

Župan Željko Kolar i njegova zamjenica za društvene djelatnosti Jasna Petek su u petak, 11. siječnja 2019. godine, održali konferenciju za novinare na temu ulaganja u obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu te zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade – 2018. i 2019. godina.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je sama konferencija za novinare sazvana kako bi se medijima i javnosti prezentirao rad Krapinsko-zagorske županije u sektoru društvenih djelatnosti. „Na područje obrazovanja, znanosti, kulture, sporta, zdravstva, socijalne skrbi, udruga i mladih smo tijekom 2018. godine uložili 112 milijuna i 776 tisuća kuna uz što je dakako išao i izrazito velik trud onih koji su sudjelovali u izvršavanju brojnih projekata. Možemo reći da je godina bila izrazito dinamična sa puno velikih projekata i većim povlačenjem sredstava iz Europskih fondova“ – ocijenio je župan Kolar.

2018.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako je Krapinsko-zagorska županija u 2018. godini za obrazovanje izdvojila 80 milijuna kuna; u zdravstvo 24 milijuna kuna, u socijalnu skrb 4 milijuna kuna, u kulturu, sport i tehničku kulturu 3,2 milijuna kuna te za udruge i mlade 2,1 milijun kuna.

U području obrazovanja se 39 milijuna kuna odnosi na decentralizirana sredstva, 22 milijuna kuna na sredstva iz različitih osmišljenih i provedenih projekata te 11 milijuna kuna na izvorna sredstva koja se zapravo odnose na nadstandard kojeg provodimo u našim osnovnim i srednjim školama. Ponosni smo na kapitalna ulaganja i velike investicijske projekte, što se prije svega odnosi na 7 milijuna kuna vrijednu izgradnju Područne škole Martinišće, energetske obnove škola u Zaboku, Pregradi i Humu na Sutli te gradnje dvorane Područne škole Hrašćina te konačni završetak dvorane Osnovne škole Đurmanec. 42 milijuna kuna vrijedni radovi na energetskoj obnovi i gradnji dvorana završit će u 2019. godini.“ – istaknula je zamjenica župana Jasna Petek te se osvrnula i na brojne druge provedene aktivnosti i projekte na području obrazovanja. Izuzetno nam je bitno da u našim odgojno-obrazovnim institucijama imamo educirane, stručne i motivirane ljude, kao i da našoj djeci pružam podršku u različitim kategorijama – od djece s teškoćama u razvoju do nadarenih učenika“ – naglasila je zamjenica župana za društvene djelatnosti. Na području kulture je kao najznačajnija potpora izdvojen program javnih programa u kulturi, kroz kojeg je u 2018. godini za 157 projekata izdvojeno 885.000 kuna. Izdvajamo i financiranje 920.000 kuna financirala i Sportske zajednice KZŽ sa 920.000 kuna, Školskog sportskog saveza KZŽ sa 200.000 kuna te Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih udruga KZŽ sa 150.000 kuna.

Od ulaganja u zdravstvo se 18 milijuna kuna odnosi na decentralizirana sredstva, 6 milijuna kuna na vlastita sredstva kojima se već drugi godinu financira rad tima hitne T1 u Klanjcu i Konjščini, vraća kredit za izgradnju Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana te provodi rana intervencija.  Među provedenim projektima u 2018. godini izdvajamo 15,7 milijuna kuna vrijedno opremanje dnevne bolnice OB Zabok, 8,2 milijuna kuna vrijedan projekt poboljšanja primarne zdravstvene zaštite te uređenje prostora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Zaboku i izradu glavnog izvedbenog projekta za vanjske bazene Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice. Važno je napomenuti i područje socijalne skrbi gdje se velika pažnja stavlja na sve one koji su se našli u lošijoj socijalnoj situaciji – od jednokratnih pomoći, sufinanciranja školskih udžbenika i pronatalitetnog dodatka za treće i svako sljedeće dijete. Tu su i programi skrbi za starije, zakonske obaveze za Crveni križ te pomoći braniteljskim udrugama.

Zamjenica župana Jasna Petek je na kraju svoj izlaganja posebno istaknula da je Krapinsko-zagorska županija u 2018. godini dobila i prestižni status Županija prijatelj djece. „Izrazito smo ponosni. Velik dio onoga što radimo usmjeren je na to da naša djeca u našoj županiji žive što kvalitetnije i bolje. Dobivanje ovog naslova je priznanje za sve što činimo, kao i veliki podstrek i dogovornost za svaku sljedeću godinu.“ – poručila je zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek.

2019.

Župan Željko Kolar osvrnuo se i na velike projekte koji su planirani u narednom razdoblju. „Najavljujemo da će 2019. godina biti još dinamičnija te će proračun za područje obrazovanja, znanosti, sporta, kulture, zdravstva, socijalne skrbi, udruga i mladih iznositi 137,5 milijuna kuna, što je za 25 milijuna više nego u 2018. Izdvojio bih sljedeće velike projekte čijom ćemo provedbom kompletno promijeniti sliku Krapinsko-zagorske županije kao kulturno-obrazovno-znanstvene destinacije, a sve s ciljem stvaranja što boljeg uvjeta rada i života na našem području i dakako ostanka ljudi u našoj županiji.

Druga faza energetske obnove škola – radovi na 6 škola vrijedni 40 milijuna kuna. Natječaj za izvođače radova na osnovnim školama u Kumrovcu, Gornjoj Stubici i Đurmancu izaći će van u veljači, tako da bi krajem travnja ili početkom svibnja mogli izabrati izvođača, dok bi sami radovi završili krajem godine. Za Srednju školu Bedekovčina te srednju i osnovnu školu u Konjščini raspisali bi natječaj u kolovozu te do kraja godine izabrali izvođača, kako bi radovi mogli početi na proljeće 2020. godine.  S obzirom da je poništen natječaj za odabir izvođača na dvorani u Zlatar Bistrici, početak 23 milijuna kuna vrijednih radova očekujemo ovo proljeće što bi značilo da imamo kontinuitet radova.

Projekti dogradnje specijalnih bolnica u Krapinskim Toplicama i Stubičkim Toplicama.  U Krapinskim Toplicama do kraja godine očekujemo građevinsku dozvolu za dogradnju specijalne bolnice  što je investicija vrijedna 200 milijuna kuna – 74 sobe, 5 apartmana, novi kongresni centar te novi unutarnji bazen sa wellness i spa programom. U Stubičkim Toplicama smo poništili natječaj za gradnju vanjskih bazena, budući da smo dobili ponudu koja je značajno veća od procijenjene. Novi natječaj izlazi drugi tjedan i vjerujem da bi mogli dobiti ponudu vrijednu 14-16 milijuna kuna – to je prva faza koju bi mogli početi realizirati ove godine, dok sljedeće godine želimo ići na povećanje kapaciteta i manjim kongresnim centrom, ukupne vrijednosti investicija od 120 milijuna kuna. Dakako da su obje investicije vezane za novu financijsku omotnicu europskih fondova, a mi očekujemo da će Vlada RH zajedno s nama uspjeti dogovoriti da će se u razdoblju pred nama moći povlačiti sredstva i za specijalne bolnice.

Za Regionalni centar kompetencija za turizam i ugostiteljstvo u Zaboku morat ćemo prilagoditi idejno rješenje, jer je Ministarstvo promijenilo uvjete te maksimalni iznos za izgradnju ograničilo na 30 milijuna kuna te 10 milijuna kuna za opremanje. Rok za prijavu je kraj rujna, a vjerujem da ćemo biti spremni i prije.

Za Znanstveno - edukativni – zabavni centar u dvorcu Stubički Golubovec otkupili smo pola dvorca, pripremili sve papire, napravili konzervatorsku studiju i idejno rješenje te sljedeći tjedan krećemo s natječajem za izradu projektne dokumentacije do građevinske dozvole. Procjenjujemo da je vrijednost tih radova oko 2 milijuna kuna. S obzirom da ovakav centar imaju sve države Europske unije osim Hrvatske i Rumunjske, vjerujem da ni mi više nećemo zaostajati. Stvorili smo preduvjete i vjerujem da ćemo do završetka natječaja osigurati sredstva s državne razine za financiranje projektne dokumentacije, a nakon toga i za nastavak projekta. Obavili smo razgovore sa premijerom Andrejom Plenkovićem, ministricom regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijelom Žalac te ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak i vjerujem Hoće li financiranje ići kroz ITU mehanizam, neki drugi fond EU ili će to biti domaća komponenta – nama je sasvim svejedno. Kako je vrijednost projekta 118 milijuna kuna, vjerujemo da on može biti samo državni, uz suradnju sa Županijom i Gradom Donja Stubica.

Vrijednost ove 4 investicije je pola milijarde kuna. S obzirom na izvorni prihod Krapinsko-zagorske županije, ali i bilo koje druge županije u Republici Hrvatskoj, jasno je da to ne ide bez europskih sredstva. S druge strane očito je i da država treba mijenjati financiranje regionalne samouprave. Koliko god da smo do sada bili dobri i uspješni u iskorištavanju europskih fondova- ako su točne najave da ćemo u budućnosti ove projekte morati sufinancirati s minimalno 30%, bojim se da se jednostavno nitko od nas neće moći postaviti na velike i zahtjevne  projekte. Bila bi ogromna šteta za čitavu RH da umjesto predvodnika postanemo pasivni promatrači u povlačenju europskih sredstava.“ – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Prilozi:

  Prezentacija

Zadnja promjena: 11.1.2019 | Prikazano 1742 puta