Novosti 26.5.2014
Turizam

Obilježena obljetnica pada Hrašćinskog meteorita

- U Hrašćini, u dvorištu kurije pl. Beloševića, 24. svibnja je obilježena 263. obljetnica pada Hrašćinskog meteorita. Manifestaciju je 18-tu godinu zaredom održana u organizaciji Hrvatskog saveza za esperanto iz Zagreba u suradnji sa esperantskim društvom Trixini iz Hrašćine. Program je započeo predstavljanjem projekta enciklopedije Hrvatskog zagorja, o kojem su govorili urednici - iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, mag. Mladen Klemenčić i Božidar Brezinščak Bagola, zagorski urednik enciklopedije. U sklopu programa predstavljen je rukopis knjige koja je u izradi, zagorske književnice Štefanije Belošević, (Štefanija Bernas - Belošević), koji se zove „Zapisi o Hrašćini“, za koje je studentica kroatistike Mateja Žugec dobila rektorovu nagradu Zagrebačkog sveučilišta za 2013. godinu.Ulomke iz zapisa čitao je Kristijan Potočki iz HNK Zagreb.

Obilježavanju je nazočio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar: „ Hrašćinski meteorit ima nevjerojatan turistički potencijal kojeg zasad nismo dovoljno iskoristili. To će biti naš sljedeći cilj, kako Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije, tako i općine Hrašćina, da to promijenimo. Što se tiče enciklopedije o Zagorju, to ćemo dovršiti i uvjeravam vas da neće biti ništa lošija od Istarske, a bit će bolja od Zagrebačke i Baranjske. Zagorje je dalo puno velikih imena koja su dala veliki doprinos ne samo hrvatsko, već europskoj i svjetskoj kulturi i to zaslužuje biti dostojno zabilježeno“, izjavio je župan Željko Kolar.

U popratnom programu susreta meteorita predstavljena je i priča „Zagorska uspomena Loiuse i Geze pl. Matačića“, prema knjizi Dana Jacobsona, „Sve za ljubav“. Pokrovitelj programa bila je Krapinsko-zagorska županija i općina Hrašćina.

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 26.5.2014 | Prikazano 6726 puta