Novosti 7.10.2019
Ostalo

Obilježen Dan neovisnosti i Dan branitelja KZŽ

U ponedjeljak, 07. listopada 2019. godine Krapinsko – zagorska županija je u Krapini organizirala središnje županijsko obilježavanja Dana neovisnosti i Dana branitelja Krapinsko – zagorske županije.

Tim povodom, u maloj dvorani POU Krapina održan je prijem za braniteljske udruge koje djeluju na području Krapinsko – zagorske županije. Župan Željko Kolar tom je prilikom rekao:  „Posebno bih istaknuo veliki doprinos Zagoraca u Domovinskom ratu, od prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je bio vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH do 11.500 zagorskih branitelja koji su bili u svim vojnim i policijskim postrojbama i na svim ratištima na području Hrvatske, Rudolfa Perešina, vojnog pilota i junaka koji je ostavio neizbrisiv trag svojom gestom kada je avionom preletio u Klagenfurt i rekao: „Ja sam Hrvat i neću pucati na Hrvate“, do pojedinaca koji se nisu isticali, ali su svi zajedno dali doprinos u obrani i oslobođenju hrvatskih teritorija i formiranju samostalne države. Županija ima odličnu suradnju s braniteljskim udrugama s kojima smo partneri u zajedničkom poslu, a to je prije svega skrb o braniteljima i obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i širenju istine o Domovinskom ratu. Na području KZŽ ima više od 20 braniteljskih udruga i sve su aktivne, a u ovoj godini za rad i skrb braniteljskih udruga i druge aktivnosti u proračunu Županija je osigurala više od 600 tisuća kuna“, rekao je župan Kolar.

Načelnik Policijske uprave Krapinsko – zagorske županije Darko Car čestitao je svima Dan neovisnosti i Dan branitelja Krapinsko – zagorske županije. Istaknuo je kako je policija bila prva i jedina organizirana skupina koja je počela braniti Hrvatsku. „Sudjelovali su i naši policajci iz Policijske uprave krapisnko – zagorske i njih šestorica su stradala. Mi smo bili oprezni od prvog dana, profesionalno smo prilazili svakoj zadaći, nije bilo lako. Odluka o odvajanju os SFRJ bila je povijesna“, rekao je Car.

Stjepan Pavliša, Predsjednik podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ, časnik Hrvatske vojske i pripadnik 103. brigade, prisjetio se dana od prije 28 godina. „Bila je nedjelja 1991., preko 5 i pol tisuća Zagoraca je mobilizirano i dignuta je kompletna 103. brigada s 3 i pol tisuće Zagoraca. Bio sam tada u funkciji zamjenika zapovjednika 3. satnije 2. bojne zabočke. Svaki je peti vojnik imao pušku, a svaki treći vojnu odoru. No, svi su željeli ići iako nije bilo oružja. Imali su hrabro srce, snagu duha i zajedništvo. Iako slabo naoružani, kompletna bojna 103. brigada stigla je u Karlovac, tada su svi shvatili da je Karlovac branjen i na kraju obranjen, iako je bio čvrsto uporište tadašnjeg JNA. Do lipnja iduće godine pomagali smo mi iz Zagorja lokalnom stanovništvu, brigadama i policiji da se sve četiri vojarne oslobode i da se ojača obrambeni položaj Hrvatske – ispričao je Pavliša.

Voditelj Područnog ureda odsjeka za poslove obrane Krapina Darko Kucelj rekao je kako su zagorski branitelji upravo ovaj dan odabrali za Dan branitelja KZŽ jer su na taj datum, odnosno 7. i 8. listopada krenuli na ratište u Karlovac. Od bojne od 570 ljudi koja je stigla u Karlovac formirane su druge postrojbe u Karlovcu i bio je to početak obrane Karlovca. „Ponosni smo na Zagorce, naši su se branitelji pozivu uvijek odazvali hrabro. Velik je obor Zagoraca u Domovinskom ratu, učestvovali su na ratištima od Dubrovnika do Vukovara, moramo se ponositi njima“, rekao je Kucelj. Umirovljeni bojnik, predsjednik udruge ratnih veterana 1.gbr. Tigrovi KZŽ Željko Herceg  istaknuo je da su Zagorci bili na ratištima diljem Hrvatske od Vukovara do okolice Zagreba, Pokupskog, Novske do Zadra, gdje god je bilo potrebno te da je odluka Sabora o raskidanju svih državnopravnih veza sa SFRJ olakšala obrambene aktivnosti Hrvatima jer se konačno dobila službena potvrda da je agresor JNA.

Nakon prijema, na gradskom groblju u Krapini položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Događanju su nazočile delegacije braniteljskih udruga koje djeluju na području Krapinsko - zagorske županije, delegacija Krapinsko – zagorske županije u kojoj su bili župan Željko Kolar i zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek – Jambrek, pukovnik u miru i županov savjetnik za branitelje Žarko Miholić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i saborski zastupnik Žarko Tušek, delegacija MORH-a, delegacija MUP-a, delegacija Ureda državne uprave u KZŽ, delegacije gradova i općina te delegacija Vatrogasne zajednice KZŽ.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 7.10.2019 | Prikazano 1192 puta