Novosti 28.10.2019
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura

Nagrada Gjalski Goranu Tribusonu za roman Otac od bronce

U subotu, 26. listopada 2019. godine u Zaboku je održana dodjela nagrade Gjalski, koju je ove godine osvojio Goran Tribuson za roman Otac od bronce.

Svečanosti je nazočio i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, koji je istaknuo kako je Nagrada Gjalski jedna od najcjenjenijih književnih nagrada u Hrvatskoj. „Ova nagrada Zabok stavlja na kulturnu kartu ne samo županije nego i čitave Hrvatske. Mi uvijek Zabok spominjemo u kontekstu prometnog i gospodarskog središta, no ova nagrada daje mu i kulturnu važnost. Treba pohvaliti i čitav tjedan posvećen velikom književniku koji obiluje raznim događanjima. Zato sam povodom 40. obljetnice održavanja Dana K.Š.Gjalskog manifestaciji kao župan uručio posebnu zahvalnicu za sva postignuća i doprinos književnosti“ - istaknuo je župan Kolar, koji je uz čestitke Goranu Tribusonu posebno istaknuo činjenicu, da je istu nagradu osvojio i 1991. te 1999. godine.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, koji je i uručio priznanja za iznimne doprinose na očuvanju i promicanju književne baštine Ksavera Šandora Gjalskog te posebno pohvalio i sve one koji danas sudjeluju u organizaciji manifestacije Dani Ksavera Šandoga Gjalskog. „Velik je to tim ljudi, koji cijelu godinu priprema bogate sadržaje ovog kulturnog događanja. Ponosan sam na angažman svih ljudi u organizacijskom odboru jer upravo zbog toga ova manifestacija sve bolje funkcionira i ima sve veći značaj“ – poručio je gradonačelnik Hanžek.

Književnu nagradu Ksaver Šandor Gjalski dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zabok. Nagradu je Tribusonu dodijelio gradonačelnik Ivan Hanžek, a povelju je uručio Đuro Vidmarović, dok je novčanu nagradu uručila Mihaela Majcen Marinić, voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo iz Ministarsta kulture. Okupljenima se obratio i predstavnik Mozaik knjige Zoran Maljković, a samoj svečanosti prisustvovali su i saborski zastupnik Marko Vešligaj, zamjenica župana za društvene djelatnosti  Jasna Petek te zamjenica gradonačelnika Zabok Valentina Đurek. U popratnom programu nastupili su Zbor glazbenog odjela ŠUDIGO-a i Lidija Jadek. Program je vodila Marija Jerneić, koja je i pročitala ulomak iz pobjedničkog romana.

Goran Tribuson, predstavnik je tzv. žanrovske proze u Hrvatskoj, jedan je od najboljih i najčitanijih hrvatskih prozaika. Književnu karijeru započeo je početkom sedamdesetih s generacijom borgesovca ispisujući tzv. fantastičku književnost, da bi mu kasnije radove obilježio zaokret prema stvarnosnoj prozi. Tribusonov stil je prepoznatljiv po svojoj jasnoći,  duhovitosti i kvaliteti. Rođen je 1948. godine u Bjelovaru, prvu knjigu kratkih priča Zavjera kartografa objavio je 1972. godine. Za svoja književna djela primio je brojne nagrade i priznanja. Za roman Otac od bronce istaknuo je sljedeće: „Roman je uvjetno rečeno ljubavni jer se u njemu ukrštavaju razni pripovjedni smjerovi. Tu je priča o sukobu oca i sina, priča o početku rata u Hrvatskoj, a roman ima skoro 500 stranica tako da sam se trudio da bude zanimljiv, bogat i gotovo bude kao kultiviranija napisana sapunica.“

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 28.10.2019 | Prikazano 1290 puta

Najnovije iz područja