Novosti 1.10.2019
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura

Hrvatska udruga Muži zagorskog srca - 25 godina djelovanja

Hrvatska udruga Muži zagorskog srca je u ponedjeljak, 30. rujna 2019. godine u Dvorcu Gredice (Gjalski) u Zaboku održala prigodnu svečanost kojom je obilježila 25 godina svog osnivanja

Veliku obljetnicu su članovima Hrvatske udruge Muži zagorskog srca čestitali i župan Željko Kolar i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.

Njihov doprinos očuvanju naše kulture i baštine je neprocjenjiv, a kvaliteta ljudi i njihova aktivnost su za svaku pohvalu, stoga je podrška Krapinsko – zagorske županije u svim njihovim projektima uvijek dostupna. Kroz povijest je Hrvatsko zagorje dalo puno velikih ljudi, od Ljudevita Gaja, Antuna Augustinčića do Otona Ivekovića, koji su svojim velikim idejama zapravo dali pečat hrvatskoj opstojnosti i hrvatskom narodu, a upravo tu vidim ulogu Udruge Muži zagorskog srca jer oni su možda na neki način sačuvali i otkrili neke ljude koji možda nisu bili toliko medijski eksponirani, možda su kroz povijest bili i zaboravljeni, a koji su upravo zahvaljujući Mužima ostali u žiži javnosti, to njihovo djelo je isplivalo na površinu i pokazalo se koliko je zapravo bitno“ – rekao je nakon same svečanosti župan Željko Kolar.

Muži zagorskog srca su od osnutka do danas inicirali puno dobrih prigoda, obnovili i sačuvali puno kulturne baštine. Nama u našem frtalju svijeta vjerojatno je najvažnije što je, i zahvaljujući njihovom angažmanu, kajkavski priznat kao punopravni europski jezik. Muži su sa svojim djelovanjem ostavili upečatljiv trag u Krapinsko-zagorskoj županiji, a isto tako se radujem da će to prenijeti i na nove generacije“ – istaknula je predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, koja je ovom prilikom čestitala svima članovima na svim poduzetim aktivnostima, a stoloravnatelju Rajku Furešu i na izboru na novi četverogodišnji mandat.

Okupili smo ljude dobre volje, kojima je prvenstveno bio cilj napredak našem zagorskog kraja i jezika, što je i potvrđeno 2015. godine, međunarodnim priznanjem kajkavskog književnog jezika. Naša udruga broji 80–ak članova, od čega ih je 40–ak u aktivnom svojstvu, a 14 članova udruge, nažalost, više nije među nama. Ima nas dosta veliki broj i svi smo mi prvenstveno pajdaši, jer da nije tako, ne bismo mogli zajedno provesti ovih 25 godina, a nadam se da će nas s vremenom biti još i više“ – rekao je ovom prilikom predsjednik Hrvatske udruge Muži zagorskor srca Rajko Fureš.

Muže zagorskog srca i njihove goste pozdravila je i zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Valentina Đurek, dok su na svečanosti bili i načelnik Općine Veliko Trgovišće Robert Greblički te zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Dragutin Kozina.

Na pročelju Dvorca Gredice je prije početka svečanosti, otkriven obnovljen odljev Tanajskih ploča.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 1.10.2019 | Prikazano 1362 puta

Najnovije iz područja