Novosti 20.11.2020
Zdravstvo, socijalna politika, branitelji, civilno društvo, udruge i mladi

20. studenoga - Međunarodni dan Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta.

20. studenog u cijelom svijetu se obilježava Međunarodni dan Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta.

Konvencija o pravima djeteta, koja je usvojena na Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda 1989. godine, predstavlja prvi dokument u kojem se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi kojoj je potrebna posebna zaštita. Njeno osnovno polazište jest da se djeca rađaju s temeljnim slobodama i pravima koja pripadaju svim ljudskim bićima te sadrži univerzalne standarde koje svaka država potpisnica mora jamčiti svakom djetetu. Obzirom kako Konvencija o pravima djeteta obvezuje sve čimbenike društva na potrebu osiguravanja optimalnog razvoja djeteta, a istodobno i na učenje djeteta kako da štiti vlastita prava, njen značaj je neosporan.

 

Kao država koja je stranka Konvencije o pravima djeteta od 1991. godine, Republika Hrvatska je preuzela obvezu provođenje prava i načela zaštite dječjih prava i temeljnih sloboda. Prema Konvenciji o pravima djeteta (UN, 1989.) svako dijete ima pravo na slobodno izražavanje svog mišljenja o svim pitanjima koja se na njega odnose, ima pravo na slobodu izražavanja, pravo na slobodu misli, savjesti i vjere, pravo na slobodu udruživanja, pravo na zaštitu privatnosti te pristup informacijama.

Današnji dan je prigoda u kojoj možemo objektivnim sagledavanjem učinjenog potaknuti daljnje zajedničko djelovanje svih nadležnih institucija u korist djece te odaslati poruku javnosti o važnosti promoviranja i poštivanja prava svakog djeteta.

 

Obzirom da županija ponosno nosi titulu Krapinsko - zagorska županija - prijatelj djece, s pravom možemo reći da smo prijatelji djece u punom smislu te riječi i obvezujemo se da ćemo još više raditi za dobrobit djece. Kao doprinos što većoj participaciji djece Krapinsko - zagorska županija je donijela dječji proračun za 2020. godinu, a također je objavila Javni poziv za prijavu prijedloga za participativni dječji proračun. To podrazumijeva uključivanje djece u odlučivanje o tome koji će se projekti za djecu financirati iz županijskog proračuna, a vrijednost mu je 200.000,00 kn.

 

Svjesni smo da je potrebno još mnogo truda kako bi se svoj djeci omogućilo da zaista ostvaruju svoja prava te je potrebno uložiti daljnje napore na nacionalnoj i lokalnoj razini s ciljem prevencije zlostavljanja i zanemarivanja djece, poticanja odgovornog roditeljstva te unapređenja cjelokupnog sustava zaštite djece u svrhu potpunog i skladnog razvoja osobnosti djeteta. Imajući na umu da prava djece nemaju rok trajanja, da su ona univerzalna i svevremenska, vodimo se činjenicom da svaka generacija ima priliku za stvaranje temelja za novi, bolji svijet.

 

U sklopu obilježavanja ovog značajnog datuma Krapinsko-zagorska županija u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku organizira dana 26. studenoga on line predavanje na temu „Smjernice za kvalitetnu participaciju djece u javnim politikama i odlučivanju.

 

Ured UNICEF-a za Hrvatsku nedavno je objavio publikaciju "Smjernice za kvalitetnu participaciju djece u javnim politikama i odlučivanju". Publikacija doprinosi boljem razumijevanju dječje participacije i uvažavanju mišljenja djece u odlukama koje ih se tiču. Ove smjernice su jedan od alata kako osigurati kvalitetnu participaciju djece i adolescenata u javnim politikama i odlučivanju.

 

Predavanje na spomenutu temu u sklopu kojeg će se predstaviti istoimena publikacija održati će autorice publikacije, socijalne pedagoginje, izv. prof. dr. sc. Ivana Borić i dr. sc. Arijana Mataga Tintor. Predavanje je namijenjeno svima koji rade s djecom i za djecu, u prvom redu ravnateljima, učiteljima, profesorima i stručnim suradnicima u odgojno-obrazovnim ustanovama., kao i organizacijama civilnog društva.

 

LINK NA PREDAVANJE: https://zoom.us/j/93357354376?pwd=TE9leFFTMWYxUVRjLzl4YlRKU0FlQT09

Lozinka: Pravadjece

 

Ovim putem ujedno skrećemo pozornost da prijave aktivnosti za participativni dječji proračun možete poslati do 25. studenog ove godine.

 

LINK NA JAVNI POZIV:

http://www.kzz.hr/javni-poziv-za-prijavu-prijedloga-za-participativni-djecji-proracun-za-2021-godinu

 

 

Prilozi:

  POZIV

Fotogalerija


Zadnja promjena: 20.11.2020 | Prikazano 834 puta