Novosti 22.10.2019
Ostalo

U Radoboju održani Dani orhideja

U sklopu osmog tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki od 14. do 20. Svibnja 2018. godine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije u suradnji sa Općinom Radoboj organizirala je u 18. i 19. Svibnja 2018. godine manifestaciju „Dani orhideja“.

Manifestacija „Dani orhideja“ organizira se s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite prirode te važnosti suživota čovjeka i prirode. Program se sastoji od zanimljivih predavanja i radionica te obilaska planinarsko-poučne staze „Putevima orhideja“ na kojoj se u mjesecu svibnju može vidjeti preko 15 vrsta orhideja. Događanje je u subotu, 19. svibnja 2018. godine, posjetila zamjenica župana Jasna Petek.

Biološka raznolikost je sveukupnost svih živih organizama koji su sastavni dijelovi ekoloških sustava, a uključuje raznolikost unutar vrsta, između vrsta, životnih zajednica te raznolikost između ekoloških sustava. Predstavlja globalnu imovinu od neprocjenjive važnosti za sadašnje i buduće generacije. Broj ugroženih vrsta iz dana u dan je sve veći, s tendencijom izumiranja. Nestankom biljnih i životinjskih vrsta trajno se umanjuje biološka raznolikost i stabilnost odnosno održivost ekoloških sustava. Orhideje su samo mali dio biološke raznolikosti čija su staništa, travnjaci i šume, direktno ovisna o ljudskom djelovanju. Poljoprivreda je primjer kako ljudske aktivnosti imaju značajan utjecaj na ekosustave i njihovo očuvanje.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 20.5.2018 | Prikazano 2039 puta

Najnovije iz područja