Novosti 7.10.2020
Koronavirus

Konferencija za medije Županijskog stožera /7. listopada

Konferencija za medije Županijskog stožera civilne zaštite održane je nakon sastanka Stožera u utorak, 7. listopada 2020. godine, kod Poslovno-tehnološkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije u Krapini., s početkom u 10:40 sati.

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek izvijestio je kako je na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano 14 novih osoba pozitivnih na koronavirus, od kojih je 7 osoba kontakti već poznatih oboljelih osoba. „Situacija nam je i dalje u porastu. S današnjim danom, bez ovih novih 14, imamo 156 aktivnih ili u ovom drugom valu 360 pozitivnih. To je u 105 dana, gotovo 4 osobe po danu. U prvom valu smo imali jednu i pol osobu po danu, ukupno 138 pozitivnih. Trenutno je u županiji 139 pozitivnih na 100 tisuća stanovnika, dok je prosjek na razini države 33 na 100.000 stanovnika“  – upozorio je načelnik Ferek-Jambrek te dodao kako je Županijski stožer na današnjem sastanku analizirao situaciju na područu Krapinsko-zagorske županije i okolice. „Dogovorili smo se da se konzultiramo s ostalima jer mislimo da nema potrebe donositi odluke koje se kose s državnim odlukama ili su u suprotnosti s odlukama u okruženju. Imamo najavu da će danas ili sutra nacionalni stožer donijeti nove mjere. Mi ćemo pričekati petak i nacionalnom stožeru predložiti nove mjere i produženje postojećih mjera. Podsjećam, 10. listopada izlaze postojeće mjere“ – kazao je načelnik Ferek Jambrek.

Dr. Marina Stanković Gjuretek iz Zavoda za javno zdravstvo KZŽ.ponovno je naglasila važnost pridržavanja važećih epidemioloških mjera: „Postoje određena žarišta koja su još uvijek aktualna, a to su određene tvrtke iz čijih se rezervoara svakodnevno generiraju novi oboljeli. Međutim, s obzirom da je prošlo već nekoliko dana, možemo reći da je ta situacija, nadamo se, ograničena i da neće doći do nekog većeg širenja više od ovoga što je sada. Sve naše mjere se baziraju na ponavljanju istih mjera, znači situacija koju imamo zapravo zrcali stupanj provođenja mjera. Imamo vrlo jasnu situaciju. Tamo gdje se mjere provode, čak i kad se pojave sporadični slučajevi koji se moraju pojaviti s

SPECIJALNA BOLNICA ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU KRAPINSKE TOPLICE

Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić izvijestila je kako je na koronavirus za sada pozitivno 3 djelatnika i 5 pacijenata, od kojih su 3 već premješteni u zagrebačke bolnice. „Pacijenti i djelatnici nisu imali nikakvih vidljivih znakova infekcije niti temperature koja se inače mjeri dva puta na dan. Ukupno su u samoizolaciji 34 djelatnika, svi ostali odjeli normalno rade, a odgođeni su jedino prijemi na ortopedsku rehabilitaciju“ – rekla je ravnateljica Žnidarić te podsjetila kako velika većina pacijenta kod prijma nije obavezna imati negativan test na koronavirus. Na današnjem sastanku Županijskog stožera smo razgovarali o mogućnosti da uputimo zamolbu prema Nacionalnom stožeru da možemo tražiti negativni test pacijenta prije prijema na stacionarnu rehabilitaciju, s obzirom da se radi o specifičnim postupcima koji uključuju velike kontakte sa zdravstvenim djelatnicima. Mi smo još u razdoblju lockdowna tražili negativne testove, ali smo dobili uputu od ministarstva u kojima su bile jasno definirane dijagnoze i skupine pacijenata za koje se može tražiti testiranje i za koje je test obavezan. Stacionaran odjel nije bio naveden među njima“ – kazala je ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željka Žnidarić.


Zadnja promjena: 7.10.2020 | Prikazano 725 puta