Novosti 8.10.2020
Ostalo

Obilježen Dan branitelja Krapinsko-zagorske županije

Dan branitelja Krapinsko-zagorske županije obilježen je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u četvrtak, 8. listopada 2020. godine na Gradskom groblju u Krapini.

Svijeće su u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje zapalili brojni članovi braniteljskih udruga s područja Krapinsko-zagorske županije, delegacije Županije u kojoj su bili župan Željko Kolar, zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek, saborski zastupnik Željko Pavić i savjetnik župana za branitelje umirovljeni pukovnik Žarko Miholić, delegacija Ministarstva unutarnjih poslova – Policijske uprave krapinsko-zagorske predvođena načelnikom Policijske postaje Krapina Dubravkom Kunštekom i voditeljem Službe policije Zvonkom Pavlovićem, delegacija Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije sa predsjednikom Stjepanom Skuliberom i zapovjednikom Marijanom Lovrenčićem te delegacija Grada Krapine sa zamjenicima gradonačelnika Brankom Varjačićem i Dragutinom Kozinom.

Župan Željko Kolar je nakon polaganje vijenca i paljenja svijeća istaknuo: „Danas je jedan od najemotivnijih dana u godini, kada se svi u Krapinsko – zagorskoj županiji sjećamo naših branitelja koji su dali život za obranu domovine i svih onih nestalih i njihovih obitelji. Odajemo priznanje i svim Zagorkama i Zagorcima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu. To je preko 11500 ljudi koji su bili spremni dati život za svoju domovinu“ – poručio je župan Kolar te još jednom naglasio ogroman doprinos Zagoraca u Domovinskom ratu, koji su se borili na svim ratištima diljem Hrvatske u brojnim postrojbama hrvatske vojske i policije. „Na današnji dan je naša 103. zagorska brigada prvi puta krenula na karlovačko bojište, 7500 Zagoraca je prošlo kroz 103. brigadu i dali su svoj doprinos na samom početku rata sve do zadnjih akcija. Posebno moram naglasiti je da je suradnja Krapinsko – zagorske županije s udrugama branitelja proizašlih iz Domovinskog rata izuzetna, da nadopunjavamo jedni druge oko zajedničke obaveze da štitimo dignitet Domovinskog rata i širimo istinu o njemu, a isto tako zajednički radimo i na području skrbi za naše branitelje“ – kazao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Zapovjednik 103. zagorske brigade HV-a u VRO Oluja bio je umirovljeni pukovnik bMihoilć, koji je nakon polaganja vijenca rekao: „Ovaj dan svake godine budi jednaku količinu emocija, sjećanje na one dane kada smo stvarali hrvatsku državu Prije nekoliko dana bila je 29. obljetnica raketiranja Banskih dvora i pokušaja uništenja hrvatske države kroz uništenje tadašnjeg rukovodstva, a dan dva nakon toga i raskid odnosa s bivšom SFRJ. Treba istaknuti da je preko 11500 branitelja Krapinsko – zagorske županije, ne samo u 103. kao domicilnoj brigadi prošlo kroz Domovinski rat. Ne postoji ratište u RH gdje Zagorci nisu bili, od gardijskih do domicilnih brigada i stvarno ono što smo radili, i završna operacija Oluja, služi na čast svim braniteljima i žiteljima KZŽ. Svim zagorskim braniteljima, posebno obiteljima stradalih i poginulih, želim čestitati današnji dan, sa željom da se sjetimo svih onih koji su dali svoj život ili dio svog tijela za domovinu, a isto tako i onih branitelja koji su od završetka rata umrli. Moram napomenuti da od onih 11.000, njih više od 3000 danas više nije živo – kazao je savjetnik župana za branitelje i ratni zapovjedni 103. zagorske brigade HV-a umirovljeni pukovnik Žarko Miholić, koji je ovom prilikom također istaknuo kako se intenzivno radi na izdavanju monografije 103. brigade HV-a.

Zajednički vijenac su nosili pripadnici počasne povijesne postrojbe Krapinsko-zagorske županije Kostelske pištole Keglevićeve straže Kostel. 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 8.10.2020 | Prikazano 613 puta