Novosti 28.11.2019
Ostalo

29 godina Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Kumrovec

U subotu, 23. studenog 2019. godine u Kumrovcu je obilježena 29. obljetnica osnutka jedinice za posebne namjene MUP-a RH.

Župan Željko Kolar je ovom prilikom zajedno sa brojnim članovima Udruge PJP Kumrovec 1990. kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku položio vijence i zapalio svijeće u spomen na brojne poginule pripadnike ove postrojbe u Domovinskom ratu. „Jedinica za posebne namjene MUP-a RH formirana je ovdje u Kumrovcu i ovdje je zapravo počela edukacija dobrovoljaca, koji su kasnije otišli na ratišta diljem Hrvatske. Danas mi je posebna čast što sam se mogao kratko družiti s njima i da smo zajedno zapalili svijeće u čast onima koji su položili svoj život za Domovinu“ – rekao je ovom prilikom župan Kolar.

Zapovjednik Posebne jedinice policije Kumrovec, danas predsjednik Udruge PJP Kumrovec 1990. Neven Martić prisjetio se osnutka jedinice u studenome 1990. godine. „Ovdje se tada okupilo 350 dragovoljaca koji su formirali Posebnu jedinicu policije Kumrovec, koja je u samim počecima 90-ih služila u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske. Sudjelovali smo u prvim borbenim operacijama u Pakracu, bili smo u akciji Plitvice te sama postrojba tada nije imala poginulih. To se u daljnjem tijeku Domovinskom rata nažalost promijenilo“ – rekao je Neven Martić te podsjetio kako su pripadnici jedinice za posebne namjene MUP-a RH Kumrovec nakon uspostavljanja Zbora narodne garde formirali su elitne gardijske postrojbe i Bojnu Zrinski, a jedan dio je u Uredu Predsjednika ostao zadužen za zaštitu Predsjednika Republike Hrvatske.

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 28.11.2019 | Prikazano 1518 puta