Novosti 5.11.2019
Gospodarstvo

25 godina Obrtničke komore KZŽ - 150.000 kuna za uređenje novih prostora

U sklopu obilježavanja 25 godina Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije je u ponedjeljak, 4. studenog 2019. godine, u Humu na Sutli održana 5. svečana sjednica Skupštine OK KZŽ.

Na svečanosti obilježavanja 25 godina Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije bili su župan Željko Kolar i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, koji su ovom prilikom predsjedniku Obrtničke komore KZŽ Davoru Plešku uručili ugovor o županijskoj donaciji 150 tisuća kuna za dovršetak uređenja novih prostora županijske Obrtničke komore u Krapini. „Uspjeli ste u vremenu najteže krize, nauštrb svojih obitelji i profita, sačuvati većinu radnih mjesta i ulagati u svoje ljude i nove tehnologije te nikako nije bez razloga što je Krapinsko-zagorska županija prva izašla iz ekonomske krize. Rezultati koje naše gospodarstvo danas postiže, daje opet nama, koji upravljamo Županijom, mogućnost da se postavimo na neke projekte koji bi nam bez ovako velike stope zaposlenih i prihoda iz poreza na dohodak bili ipak nedostižni. Svima vama zahvaljujem na svemu što zajedno sa svojim obiteljima radite za prosperitet Krapinsko-zagorske županije, kako u gospodarskom smislu, tako i u ostalim segmentima. Mnogi od vas su i pokretači raznih akcija i aktivnosti koje našu županiju čine boljom i naprednijom. Mislim da mi ipak uspijevamo voditi gospodarstvo sa ljudskim likom“ – istaknuo je župan Kolar u pozdravnom govoru okupljenim zagorskim obrtnicima i njihovim gostima iz drugih dijelova Hrvatske i susjedne Slovenije

Okupljene su pozdravili i načelnik Općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško te predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, koji je Obrtničkoj komori Krapinsko-zagorske županije povodom ove velike obljetnice uručio Povelju HOK-a. Na svečanosti su bili i zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek-Jambrek te pročelnica županijskog upravnog odjela za gospodarstvo, promet, poljoprivredu i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić.  

Ovom su prilikom dodijeljena i godišnja priznanja Obrtničke komore KZŽ. Zlatna plaketa, koja se kao najveće priznanje Obrtničke komore dodjeljuje  uglednom i časnom obrtniku za dugogodišnji doprinos u organizaciji strukovno-cehovskog rada, strukovnog obrazovanja za potrebe obrtništva te organizaciju kulturno-umjetničkih i sportskih aktivnosti obrtnika, dodijeljena je Željku Mališu iz Petrovskog. Na svečanosti su dodijeljene i tri srebrne plakete te 9 brončanih plaketa.

Osnivačka sjednica Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije održana je 4. studenog 1994. godine.  Komora danas, prema teritorijalnom principu, obuhvaća devet Udruženja obrtnika te je 30. rujna 2019.. godine imala 2.605 obrta, odnosno 164  više u odnosu na isti datum 2018. godine.

Najveći broj obrtnika koncentriran je na području većih gradova pa tako UO Stubica sa 30. rujna 2019. godine ima 589 obrta, UO Krapina 438 obrta, UO Zlatar 399 obrta, UO Zabok 339 obrta, UO Pregrada 271 obrt, potom slijede MUO Klanjec 202 obrta, UO Bedekovčina 141, UO Sveti Križ Začretje 116 obrta i UO Krapinske Toplice 110 obrta.

Prema strukovnom principu uslužna djelatnost je najzastupljenija 902 obrta, potom slijede proizvodna djelatnost sa 391 obrtom, graditeljstvo sa 317 obrta, ugostiteljstvo sa 255 obrta, trgovina sa 248 obrta, prijevoz sa 229 obrta te potom slijede ostale djelatnosti.

OKKZŽ skrbi o cjeloživotnom obrazovanju obrtnika kroz majstorske ispite i ispite stručne osposobljenosti, te je do sada majstorski ispit  položilo 1.081 majstor, a ispit stručne osposobljenosti položilo je 677 kandidata.

Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije je također jedina područna obrtnička komora koja od 1994. godine vrši raspodjelu dozvola za međunarodni promet, temeljem Zakona o prijevozu u cestovnom prometi i vezanog Pravilnika.

Fotogalerija


Zadnja promjena: 5.11.2019 | Prikazano 1481 puta

Najnovije iz područja