Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
123...
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 3.5.2019
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kulturaZdravstvo, socijalna skrb, udruge i mladi

HOLISTIČKI PRISTUP ZDRAVLJU DJETETA – PREHRANA, REKREACIJA I SLOBODNO VRIJEME

Društvo „Naša djeca“ Zabok i Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske u sklopu projekta „Zdravo i fino“ su u petak, 3. svibnja 2019. godine, organizirali savjetovanje „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom, Ministarstvom zdravstva, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, LittleDot projektom potpore ranom roditeljstvu, Zavodom za javno zdravstvo KZŽ, Srednjom školom Zabok i Gradom Zabokom uz sufinanciranje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Svrha Savjetovanja je ukazati i upozoriti na problem debljine u djece te mobilizirati stručnu i širu javnost kako bi se prioritetni javnozdravstveni problem – problem debljine djece, sustavno počeo rješavati. Na savjetovanju su prezentirana saznanja o čimbenicima rizika debljine u trudnoći i ranom djetinjstvu te o prevalenciji prekomjerne tjelesne mase i debljine djece u predškolskoj i školskoj dobi. Također, prikazani su opći rizici debljine po zdravlje kao i primjeri dobre prakse u području prevencije debljine u djece.

Na samom početku Savjetovanja članice dječjeg zbora „Zabočki mališani“ DND-a Zabok predstavile su dio repertoara s CD-a „Zdravo i fino“ i oduševile publiku, a dječje vijećnice Ana Grah i Lana Repovečki pozdravile su sudionike skupa u ime sve djece grada Zaboka i Dječjega gradskog vijeća DND-a Zabok.

Da je ovo događanje vrlo edukativno i bitno objasnila je predsjednica Društva „Naša djeca“ Zabok Sonja Borovčak. „U Društvu „Naša djeca“Zabok se već sustavno bavimo ovom problematikom od 2012. godine. Kao nekadašnja županica htjela sam dati doprinos kako bi se sa školama i vrtićima vidjelo što možemo učiniti na temu zdrave prehrane djece“ istaknula je predsjednica DND-a Zabok  Borovčak i dodala kako je sve godine rad DND-a podržavala Krapinsko-zagorska županija, Grad Zabok i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.  Predavači su bili eminentni stručnjaci i sudionici iz cijele Hrvatske pa je Sonja Borovčak ovom događaju dala status nacionalnog značaja. Složila se s time i zamjenica župana Jasna Petek. „Kroz različite preventivne programe u Županiji se puno radi na prevenciji debljine i promicanju zdravih navika života te zdravom provođenju slobodnog vremena. Društvo „Naša djeca“ Zabok je inicijator i vizionar svih akcija koje su vezane za mlade, djecu, promicanju zdravih stilova života i čestitam im na njihovom radu“ - rekla je zamjenica župana Jasna Petek.  Zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek također je imao same riječi hvale kako za Društvo „Naša djeca“ Zabok, tako i za Dječje gradsko vijeće. „Dječje gradsko vijeće je najozbiljnije tijelo koje najozbiljnije promišlja o budućnosti svoga grada. Zaista smo ponosni na akciju „Zdravo i fino“ koja je iznimno uspješna i na domaćoj sceni, ali i međunarodnoj“ - istaknuo je gradonačelnik Hanžek.

Jedna od predavačica na Savjetovanju je bila Aida Salihagić-Kadić, predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i profesorica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. „Prehrana je jako važna. Živimo u epidemiji pretilosti u dječjoj dobi i ona poprima dramatične razmjere. Više od 380 milijuna djece i adolescenata ima problem s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću. Istraživanja pokazuju da se broj pretile djece brže povećava nego broj pretilih odraslih osoba, zabrinjava da se debljina javlja sve ranije odnosno u sve mlađim dobnim skupinama“ objasnila je Salihagić-Kadić i dodala kako je prehrana bitna i prije rođenja djeteta.

Sanja Musić Milanović, docentica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica Službe za promicanju zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo objasnila je kako je pretilost kod djece kompleksan problem i istaknula porazne statističke podatke. „Od 2002. do 2015. godine u Hrvatskoj se dogodio dramatičan skok s 20% djece koja imaju prekomjernu težinu u dobi od 8 godina do 35%. To je rezultat nepravilnih životnih navika. Naše istraživanje pokazuje kako trećina djece svakodnevno konzumira nezdravu hranu, dvije trećine svakodnevno ne konzumiraju voće i povrće, a jedu hranu koja ima skrivene kalorije“ – rekla je docentica Musić Milanović

Doktorica Sanja Predavec iz Ministarstva zdravstva predstavila je Nacrt akcijskog plana za prevenciju debljine kroz aktivnosti kao što su uklanjanje automata iz škola, korištenje školske kuhinje, provjeravanje pridržavanja standarda prehrane u dječjim vrtićima i osnovnim školama, organizacija javnih događanja hodanja i kretanja te javnih prezentacija pravilne prehrane, edukacija roditelja, nastavnog osoblja, javne kampanje za pravilnu prehranu i kretanje te sustavno poticanje tjelesne aktivnosti djece i mladih.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, pedijatar, istaknuo je da analiza 146.857 mjerenja visine i tjelesne mase djece u dobi od 2 do 8 godina ukazuje da se učestalost pretilosti značajnije povećava u dobi između 5. i 8. godine života. Reprezentativnost i količina prikupljenih podatka može biti temeljem za planiranje preventivnih aktivnosti, kako prema djeci najmlađih dobnih skupina tako i prema njihovim roditeljima i ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja.

 

Eva Pavić, univ. spec. dipl. ing. preh. teh. s Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Službe za prehranu i dijetetiku, ističući da je temeljni cilj prehrambene politike poboljšati, čuvati i očuvati zdravlje te kvalitetu života stanovnika što se postiže osiguravanjem sigurne, kvalitetne i zdravstveno korisne hrane. Važno je da sve struke potiču djecu i mlade konzumiranju zdravih obroka, da tijekom dana piju vodu te da odabiru zdravije grickalice i međuobroke. Slatka pića, poput sokova i zaslađenih osvježavajućih napitaka te uobičajeni široko dostupni slatkiši, keksi i čokoladice sadrže značajne količine šećera, loših masnoća, soli i sl. te nisu dio pravilne i uravnotežene prehrane.

 

Željka Klemenčić, gastro novinarka i urednica portala Mrvica, iz svojeg osobnog iskustva govorila je o važnoj ulozi roditelja u stjecanju pravilnih prehrambenih navika djeteta te im je u tome potrebna podrška struke, kao i edukacija, ali i intuicija i instinkt da njihovo dijete jede raznovrsno te da je zdravo i sretno.

 

Izv. prof. dr. sc. Mario Kasović s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu govorio je o današnjim životnim stilovima djece, koja su definitivno nedovoljno tjelesno aktivna jer dostupnost tehnologije i modernih trendova sve više diktiraju životni ritam i navike. Izloženost djeteta ekranimaizazivaju simptome kao što su glavobolje, bol u ramenima i vratu, osjetljivost očiju, pad koncentracije, loše ponašanje, razdražljivost. Za razliku od toga, kretanje i sport u djece razvija motoričke i funkcionalne sposobnosti, višu razinu socijalizacije i komunikacije, samopouzdanje, otpornost na stres i što je najvažnije prevenira u djece razvoj bolesti.

 

Dječje vijećnice Ana Grah i Lana Repovečki zajedno s tajnicom DND Zabok i voditeljicom projekta „Zdravo i fino“ Jasenkom Borovčak predstavile su ovaj vrijedan projekt. Osim radionica zdravoga kuhanja u kojima djeca usvajaju vještine zdravoga kuhanja i izbora zdravih namirnica te stječu zdrave prehrambene navike koje mogu primijeniti u svojoj obitelji, djeca se poučavaju o temeljima cjelovita zdravlja, ekološkom uzgoju, šetnjama u prirodi, vrtlarenju te odabiru zdravih namirnica.  Projekt je jedan od pozitivnih primjera kako djeca svojim aktivnim angažmanom utječu na promjene u svojoj sredini, provode svoje ideje, razvijaju kreativnost te pokreću i ostale vršnjake na aktivno sudjelovanje i angažman u području zdravlja i prevencije pretilosti.

Na kraju savjetovanja istaknuti su zaključci koje će Društvo „Naša djeca“ Zabok i Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske dostaviti svim relevantnim nacionalnim tijelima, zdravstvenim i odgojno-obrazovnim ustanovama te gradovima, općinama i županijama.

Na opće oduševljenje svih sudionika na kraju savjetovanja poslužen je zdravi domjenak, s izborom zdravih i finih jela iz tri kuharice nastale u okviru projekta „Zdravo i fino“, autorice i voditeljice radionica kuhanja Snježane Krpes. Zahvaljujemo svim organizatorima i pokroviteljima savjetovanja, predavačima kao i profesoricamaAnki Ilinčić, Renati Tršinski, volonterkama DND Zabok i Saveza DND Dubravki Kolarić, Jani Borovčak, Karolini Grgić, Manueli Kranjec, Lani Kassim te učenicima Srednje škole Zabok na pripremi i posluživanju zdravog domjenka.

Iz evaluacija sudionika izdvajamo vrlo motivirajući tekst gospođe Snježane Mikac, odgajateljice iz Dječjeg vrtića Zapruđe iz Zagreba:

Uz kratki osvrt na jučerašnje savjetovanje i CD „Zdravo i fino“ koji ste nam velikodušno darovali. Pjesmice, na CD-usu živog ritma i vesele, uvjerena sam da će ih tako doživjeti i moje petogodišnje Bubamare. Hvala. Činjenice o debljini, prehrambenim navikama i životnom stilu djece iznesene u brojkama su poražavajuće kad ih se poveže s informacijama o posljedicama pretilosti na zdravlje i bolestima koje se javljaju u budućnosti. Svi nazočni savjetovanju su zasigurno osvijestili ozbiljnost problema i važnost prevencije koja gotovo u konkretnom smislu primjene i ne postoji. Stručnjaci, koje ste okupili, prezentirali su jasne podatke o učestalosti debljine kod djece i proširili moju osobnu spoznaju o čimbenicima kojih sam bila svjesna, ali sam saznala i nove činjenice koje povezuju debljinu i stanja u prenatalnom razdoblju. 

Radionice, događanja, javne prezentacije, organizirane tjelesne aktivnosti, osmišljavanje, priprema i degustacije zdravog i finog domjenka…daje pečat vjerodostojnosti. Toliko primjera konkretnog djelovanjaje na mene ostavilo snažan dojam. Zadivljujućeje i donosi rezultate. Kako radim s djecom, mogu samo pretpostaviti koliki je ogroman trud, koliko puno vremena i energije uloženo da bi se postavljeni ciljevi ostvarivali.

S iskrenim željama da ih s lakoćom i uspješno dalje ostvarujete, srdačan pozdrav!

 

 


Zadnja promjena: 12.5.2019 | Prikazano 349 puta
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna skrb,
udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Ostalo
svibanj 2019
poutsrčepesune
2930
1
 • PROSLAVA PRAZNIKA RADA NA STRAHINJČICI
 • NEBOM IZNAD ZAGORJA PONOVNO ZAVLADALI BALONI NA VRUĆI ZRAK!
 • 2
 • EUROPA U ŠKOLI 2019. - novi uspjeh ŠUDIGO-a
 • Državno natjecanje i smotra Opisujemo sustave
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Branka Debeljak Fon)
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Vetropack Straža)
 • Župan Kolar primio hrvatskog zastupnika u europskom parlamentu Tonina Piculu
 • OB ZABOK PRVA U HRVATSKOJ DOBIVA VLASTITU ELEKTRANU
 • Foto natječaj 2019.
 • Dan Općine Budinščina
 • 3
 • NOVI OBRAZOVNI PROGRAMI U ŠKOLAMA NA PODRUČJU KZŽ
 • OBAVIJEST: OTKAZIVANJE BALON FESTIVALA
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Ivan Horvat, Petrovsko)
 • 100 DJEČJIH VRTIĆA ZA 100 MUZEJSKIH GODINA
 • PREMIJERA MJUZIKLA ”ALICA U ZEMLJI BAJKE NA DLANU”
 • Bajka na dlanu u Vukovaru - SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ
 • HOLISTIČKI PRISTUP ZDRAVLJU DJETETA – PREHRANA, REKREACIJA I SLOBODNO VRIJEME
 • 4
 • SVEČANOM SJEDNICOM OBILJEŽEN DAN GRADA KLANJCA
 • NOĆ OBRTNIKA - KRAPINA
 • SVEČANA SJEDNICA HRVATSKE VATROGASNE ZAJEDNICE
 • OBILJEŽENA OBLJETNICA TITOVE SMRTI
 • 5
  6
 • Javni poziv - utvrđivanje građevne čestice - August Cerovečki
 • Posvećena crkva u Stubičkim Toplicama
 • Proslavom Sv. Florijana, počelo obilježavanje Dana općine Mače
 • 7
 • DRŽAVNO NATJECANJE IZ HRVATSKOG JEZIKA
 • PRIOPĆENJE: Operativna obrana od tuče u sezoni 2019. godine
 • Još jedan međunarodni certifikat za Specijalnu bolnicu Stubičke Toplice
 • NAJAVA: Konferencija Žene i poduzetništvo u Krapinsko-zagorskoj županiji
 • PRIOPĆENJE - INVESTITORI IZ KINE KUPILI POLITIČKU ŠKOLU U KUMROVCU
 • Obavijest o zatvaranju Javnog poziva
 • Javni poziv - izdavanje građevinske dozvole - Tomica Ivanić
 • 8
 • Festivalčić – još jedna godina projekta Baltazar
 • Gotovo 500 djece na 18. Olimpijadi dječjih vrtića
 • Javni poziv - izdavanje građevinske dozvole - Friderik Hajdinjak
 • Javni poziv - izdavanje građevinske dozvole - Dunapack d.o.o.
 • NAJAVLJENI 22. SUSRETI ZA RUDIJA
 • 9
 • Poznati rezultati foto natječaja „Volim svoju županiju“ 2019.
 • Posjet učenika OŠ Viktora Kovačića Hum na Sutli
 • PRIJEM ZA EU ZASTUPNICU BILJANU BORZAN
 • Župan Kolar na prijemu kod makedonskog veleposlanika
 • Uspjeh zbora iz OŠ Konjščina
 • 10
 • Obilježen Dan osnovne škole u Gornjoj Stubici
 • Javni natječaj za imenovanje pročelnika UO za obrazovanje
 • U DESINIĆU OTVOREN HOSTEL WINE HILL
 • ZA BRANITELJSKE UDRUGE 250.000 KUNA
 • Kongres Europske SPA asocijacije
 • 11
 • Dodijeljena priznanja za volontere godine
 • Održan 17. Mali gastro
 • 12
 • Skupština UVSPDR Barun
 • Susreti za Rudija u znaku povratka MIG-a i gradnje spomen kuće
 • Više od 1.200 sudionika HEP Zagorje Trekka
 • Babičini kolači na Virovskoj prkačijadi
 • Održana 26. Nagrada Stubičkih Toplica
 • Krava Maja i pastuh Vihor šampioni ovogodišnje županijske izložbe stoke i konja
 • Županijsko natjecanje "Sigurno u prometu" 2019.
 • Mreža udruga Zagor započela s provedbom novog milijunskog projekta
 • Održan još jedan Festivalčić - još jedna godina projekta Baltazar4
 • Zbor OŠ Bedekovčina na Glazbenim svečanostima u Varaždinu
 • NAJAVA: U Krapini proslava 28. godišnjice osnutka 2. gbr Gromovi
 • 13
 • Intervencije vatrogasaca tijekom nedavnog nevremena
 • 222.000 kuna za poljoprivredne udruge
 • Međunarodni dan sestrinstva
 • 14
 • WBAF predstavljen i premijeru Plenkoviću
 • Obilježen Dan Općine Mače
 • Besplatna radionica: Promocija mog poljoprivrednog proizvoda
 • Obilježena 97. godišnjica rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana
 • Zajednički napori u prevenciji nasilja u vezama mladih
 • 15
 • Javni poziv - izdavanje građevinske dozvole - HŽ infrastruktura d.o.o.
 • Dani otvorenih vrata poslodavaca 2019.
 • Odluka o dodjeli sredstava - povećanje poljo. proizvodnje
 • Odluka o dodjeli sredstava - uzgoj zagorskog purana
 • U Maču obilježen Međunarodni dan obitelji
 • Obilježena 28 godišnjica osnivanja 2. gbr. Gromovi
 • 16
 • KZŽ obnavlja kuću obitelji povratnika u Bosansku Posavinu
 • Poziv na radionicu "Pravo na pristup informacijama"
 • Poziv na okrugli stol "Razvoj civilnog društva u KZŽ"
 • Krenuli radovi na gradnji vanjskog bazena u Specijalnoj bolnici Stubičke Toplice
 • Javni poziv - izdavanje građevinske dozvole - Krklec-metal d.o.o.
 • Privremena lista za dodjelu financijskih sredstava - žene žrtve nasilja
 • Privremena lista za dodjelu financijskih sredstava - centar za mlade
 • Održana još jedna radionica Antikorupcijskog povjerenstva KZŽ
 • Novi pad nezaposlenosti
 • Još jedna obitelj sa petero djece
 • U Klanjcu održani još jedni Proljetni susreti
 • Svečana sjednica Općinskog vijeća u Velikom Trgovišću
 • Održana konferencija Žene i poduzenitšvo
 • Predstavljena knjiga Zbirka tradicijskih dječjih igračaka
 • 17
 • Održan okrugli stol Razvoj civilnog društva u KZŽ
 • Promet nije šala ni opasnost mala!
 • Sljubljivanje vina i sira
 • SUNCE NA DLANU - razvoj inovativne platforme za solarnu energiju
 • 1819
  20
 • Centar za mlade i Podrška ženama žrtvama nasilja – ugovori o financiranju
 • Više od 750 djece na 11. Cunge, cunge, cungeraju
 • Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja - grupa VI
 • 21
 • Javni poziv - utvrđivanje građevne čestice - Tino Preglej
 • Rezultati sa 52. ocjenjivanja vina i voćnih vina
 • Sufinanciranje rekonstrukcije ovojnice OŠ Mače
 • Nacionalni dan oboljelih od neuromuskularnih bolesti.
 • 130 godina DVD-a Marija Bistrica
 • Natjecanje operativnih vatrogasaca u Klanjcu
 • 22
 • Natječaj za potporu za pripremu proj. dok. u 2019. g.
 • Savjetovanje - Program vodoopskrbe i odvodnje na području KZŽ
 • Javni poziv - izdavanje građevinske dozvole - OPG Željko Alan Šimec
 • Besplatna edukacija - Ciljana komunikacija i prezentacija moje ideje
 • Hrvatsko salonsko kolo plesalo više od 350 zabočkih maturanata
 • 23
 • Dan Grada Zaboka
 • Osnovan Stolnoteniski klub Mladost Mihovljan
 • Okupljanje žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici u Šibeniku
 • Učenici iz Belca posjetili Županiju
 • Prijem za kandidate na listi za izbore za EU parlament Ravnopravna Hrvatska
 • 242526
  272829303112
  3456789
  Gradovi / općine
  visitzagorje.hr EU projekti Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova Cesi - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Video studio IN, Krapina, Doliće, Vladimir Ovčarić Air Mill, Best, Mobile Game, iOS, Android, Addictive, One tap, recommended