Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
123...
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 3.5.2019
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kulturaZdravstvo, socijalna skrb, udruge i mladi

HOLISTIČKI PRISTUP ZDRAVLJU DJETETA – PREHRANA, REKREACIJA I SLOBODNO VRIJEME

Društvo „Naša djeca“ Zabok i Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske u sklopu projekta „Zdravo i fino“ su u petak, 3. svibnja 2019. godine, organizirali savjetovanje „Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom, Ministarstvom zdravstva, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, LittleDot projektom potpore ranom roditeljstvu, Zavodom za javno zdravstvo KZŽ, Srednjom školom Zabok i Gradom Zabokom uz sufinanciranje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Svrha Savjetovanja je ukazati i upozoriti na problem debljine u djece te mobilizirati stručnu i širu javnost kako bi se prioritetni javnozdravstveni problem – problem debljine djece, sustavno počeo rješavati. Na savjetovanju su prezentirana saznanja o čimbenicima rizika debljine u trudnoći i ranom djetinjstvu te o prevalenciji prekomjerne tjelesne mase i debljine djece u predškolskoj i školskoj dobi. Također, prikazani su opći rizici debljine po zdravlje kao i primjeri dobre prakse u području prevencije debljine u djece.

Na samom početku Savjetovanja članice dječjeg zbora „Zabočki mališani“ DND-a Zabok predstavile su dio repertoara s CD-a „Zdravo i fino“ i oduševile publiku, a dječje vijećnice Ana Grah i Lana Repovečki pozdravile su sudionike skupa u ime sve djece grada Zaboka i Dječjega gradskog vijeća DND-a Zabok.

Da je ovo događanje vrlo edukativno i bitno objasnila je predsjednica Društva „Naša djeca“ Zabok Sonja Borovčak. „U Društvu „Naša djeca“Zabok se već sustavno bavimo ovom problematikom od 2012. godine. Kao nekadašnja županica htjela sam dati doprinos kako bi se sa školama i vrtićima vidjelo što možemo učiniti na temu zdrave prehrane djece“ istaknula je predsjednica DND-a Zabok  Borovčak i dodala kako je sve godine rad DND-a podržavala Krapinsko-zagorska županija, Grad Zabok i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.  Predavači su bili eminentni stručnjaci i sudionici iz cijele Hrvatske pa je Sonja Borovčak ovom događaju dala status nacionalnog značaja. Složila se s time i zamjenica župana Jasna Petek. „Kroz različite preventivne programe u Županiji se puno radi na prevenciji debljine i promicanju zdravih navika života te zdravom provođenju slobodnog vremena. Društvo „Naša djeca“ Zabok je inicijator i vizionar svih akcija koje su vezane za mlade, djecu, promicanju zdravih stilova života i čestitam im na njihovom radu“ - rekla je zamjenica župana Jasna Petek.  Zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek također je imao same riječi hvale kako za Društvo „Naša djeca“ Zabok, tako i za Dječje gradsko vijeće. „Dječje gradsko vijeće je najozbiljnije tijelo koje najozbiljnije promišlja o budućnosti svoga grada. Zaista smo ponosni na akciju „Zdravo i fino“ koja je iznimno uspješna i na domaćoj sceni, ali i međunarodnoj“ - istaknuo je gradonačelnik Hanžek.

Jedna od predavačica na Savjetovanju je bila Aida Salihagić-Kadić, predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i profesorica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. „Prehrana je jako važna. Živimo u epidemiji pretilosti u dječjoj dobi i ona poprima dramatične razmjere. Više od 380 milijuna djece i adolescenata ima problem s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću. Istraživanja pokazuju da se broj pretile djece brže povećava nego broj pretilih odraslih osoba, zabrinjava da se debljina javlja sve ranije odnosno u sve mlađim dobnim skupinama“ objasnila je Salihagić-Kadić i dodala kako je prehrana bitna i prije rođenja djeteta.

Sanja Musić Milanović, docentica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica Službe za promicanju zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo objasnila je kako je pretilost kod djece kompleksan problem i istaknula porazne statističke podatke. „Od 2002. do 2015. godine u Hrvatskoj se dogodio dramatičan skok s 20% djece koja imaju prekomjernu težinu u dobi od 8 godina do 35%. To je rezultat nepravilnih životnih navika. Naše istraživanje pokazuje kako trećina djece svakodnevno konzumira nezdravu hranu, dvije trećine svakodnevno ne konzumiraju voće i povrće, a jedu hranu koja ima skrivene kalorije“ – rekla je docentica Musić Milanović

Doktorica Sanja Predavec iz Ministarstva zdravstva predstavila je Nacrt akcijskog plana za prevenciju debljine kroz aktivnosti kao što su uklanjanje automata iz škola, korištenje školske kuhinje, provjeravanje pridržavanja standarda prehrane u dječjim vrtićima i osnovnim školama, organizacija javnih događanja hodanja i kretanja te javnih prezentacija pravilne prehrane, edukacija roditelja, nastavnog osoblja, javne kampanje za pravilnu prehranu i kretanje te sustavno poticanje tjelesne aktivnosti djece i mladih.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, pedijatar, istaknuo je da analiza 146.857 mjerenja visine i tjelesne mase djece u dobi od 2 do 8 godina ukazuje da se učestalost pretilosti značajnije povećava u dobi između 5. i 8. godine života. Reprezentativnost i količina prikupljenih podatka može biti temeljem za planiranje preventivnih aktivnosti, kako prema djeci najmlađih dobnih skupina tako i prema njihovim roditeljima i ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja.

 

Eva Pavić, univ. spec. dipl. ing. preh. teh. s Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Službe za prehranu i dijetetiku, ističući da je temeljni cilj prehrambene politike poboljšati, čuvati i očuvati zdravlje te kvalitetu života stanovnika što se postiže osiguravanjem sigurne, kvalitetne i zdravstveno korisne hrane. Važno je da sve struke potiču djecu i mlade konzumiranju zdravih obroka, da tijekom dana piju vodu te da odabiru zdravije grickalice i međuobroke. Slatka pića, poput sokova i zaslađenih osvježavajućih napitaka te uobičajeni široko dostupni slatkiši, keksi i čokoladice sadrže značajne količine šećera, loših masnoća, soli i sl. te nisu dio pravilne i uravnotežene prehrane.

 

Željka Klemenčić, gastro novinarka i urednica portala Mrvica, iz svojeg osobnog iskustva govorila je o važnoj ulozi roditelja u stjecanju pravilnih prehrambenih navika djeteta te im je u tome potrebna podrška struke, kao i edukacija, ali i intuicija i instinkt da njihovo dijete jede raznovrsno te da je zdravo i sretno.

 

Izv. prof. dr. sc. Mario Kasović s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu govorio je o današnjim životnim stilovima djece, koja su definitivno nedovoljno tjelesno aktivna jer dostupnost tehnologije i modernih trendova sve više diktiraju životni ritam i navike. Izloženost djeteta ekranimaizazivaju simptome kao što su glavobolje, bol u ramenima i vratu, osjetljivost očiju, pad koncentracije, loše ponašanje, razdražljivost. Za razliku od toga, kretanje i sport u djece razvija motoričke i funkcionalne sposobnosti, višu razinu socijalizacije i komunikacije, samopouzdanje, otpornost na stres i što je najvažnije prevenira u djece razvoj bolesti.

 

Dječje vijećnice Ana Grah i Lana Repovečki zajedno s tajnicom DND Zabok i voditeljicom projekta „Zdravo i fino“ Jasenkom Borovčak predstavile su ovaj vrijedan projekt. Osim radionica zdravoga kuhanja u kojima djeca usvajaju vještine zdravoga kuhanja i izbora zdravih namirnica te stječu zdrave prehrambene navike koje mogu primijeniti u svojoj obitelji, djeca se poučavaju o temeljima cjelovita zdravlja, ekološkom uzgoju, šetnjama u prirodi, vrtlarenju te odabiru zdravih namirnica.  Projekt je jedan od pozitivnih primjera kako djeca svojim aktivnim angažmanom utječu na promjene u svojoj sredini, provode svoje ideje, razvijaju kreativnost te pokreću i ostale vršnjake na aktivno sudjelovanje i angažman u području zdravlja i prevencije pretilosti.

Na kraju savjetovanja istaknuti su zaključci koje će Društvo „Naša djeca“ Zabok i Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske dostaviti svim relevantnim nacionalnim tijelima, zdravstvenim i odgojno-obrazovnim ustanovama te gradovima, općinama i županijama.

Na opće oduševljenje svih sudionika na kraju savjetovanja poslužen je zdravi domjenak, s izborom zdravih i finih jela iz tri kuharice nastale u okviru projekta „Zdravo i fino“, autorice i voditeljice radionica kuhanja Snježane Krpes. Zahvaljujemo svim organizatorima i pokroviteljima savjetovanja, predavačima kao i profesoricamaAnki Ilinčić, Renati Tršinski, volonterkama DND Zabok i Saveza DND Dubravki Kolarić, Jani Borovčak, Karolini Grgić, Manueli Kranjec, Lani Kassim te učenicima Srednje škole Zabok na pripremi i posluživanju zdravog domjenka.

Iz evaluacija sudionika izdvajamo vrlo motivirajući tekst gospođe Snježane Mikac, odgajateljice iz Dječjeg vrtića Zapruđe iz Zagreba:

Uz kratki osvrt na jučerašnje savjetovanje i CD „Zdravo i fino“ koji ste nam velikodušno darovali. Pjesmice, na CD-usu živog ritma i vesele, uvjerena sam da će ih tako doživjeti i moje petogodišnje Bubamare. Hvala. Činjenice o debljini, prehrambenim navikama i životnom stilu djece iznesene u brojkama su poražavajuće kad ih se poveže s informacijama o posljedicama pretilosti na zdravlje i bolestima koje se javljaju u budućnosti. Svi nazočni savjetovanju su zasigurno osvijestili ozbiljnost problema i važnost prevencije koja gotovo u konkretnom smislu primjene i ne postoji. Stručnjaci, koje ste okupili, prezentirali su jasne podatke o učestalosti debljine kod djece i proširili moju osobnu spoznaju o čimbenicima kojih sam bila svjesna, ali sam saznala i nove činjenice koje povezuju debljinu i stanja u prenatalnom razdoblju. 

Radionice, događanja, javne prezentacije, organizirane tjelesne aktivnosti, osmišljavanje, priprema i degustacije zdravog i finog domjenka…daje pečat vjerodostojnosti. Toliko primjera konkretnog djelovanjaje na mene ostavilo snažan dojam. Zadivljujućeje i donosi rezultate. Kako radim s djecom, mogu samo pretpostaviti koliki je ogroman trud, koliko puno vremena i energije uloženo da bi se postavljeni ciljevi ostvarivali.

S iskrenim željama da ih s lakoćom i uspješno dalje ostvarujete, srdačan pozdrav!

 

 

Fotogalerija


Zadnja promjena: 12.5.2019 | Prikazano 683 puta
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna skrb,
udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Ostalo
srpanj 2019
poutsrčepesune
24252627282930
1
 • Deveti Memorijalni malonogometni turnir „Boris Mutić“
 • Ove godine 14 maturanata koji su tijekom školovanja imali prosjek 5.0
 • 2
 • I. izmjena Pravilnika o sufin. Programa vodoopskrbe i odvodnje (savjetovanje)
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Vladimir Kamenečki)
 • 11 mil. KUNA ZA RECIKLAŽNO DVORIŠTE I SANACIJU ODLAGALIŠTA OTPADA
 • Potpisani ugovori o sufinanciranju sanacije klizišta
 • 3
 • ENERGETSKA OBNOVA OŠ MATIJE GUPCA GORNJA STUBICA
 • Javni poziv - 100% ZAGORSKO u ZAGREBU
 • 4
 • Radovi na obnovi Osnovne škole Mače - II. faza
 • Javni poziv - izdavanje građevinske dozvole - ŽUC
 • KZŽ JOŠ JEDNA "PETICA" ZA TRANSPARENTNOST PRORAČUNA
 • Javni poziv - izdavanje građevinske dozvole - Gzim Muharemi
 • 5
 • OTVORENA NOVA SPORTSKA DVORANA U ĐURMANCU
 • Javni poziv - izdavanje građevinske dozvole - Općina Bedekovčina
 • Održan sastanak Koordinacije članova i članica Županijske skupštine
 • 6
  8.REGIONALNI SUSRET ČLANOVA HRVATSKE PSIHOLOŠKE KOMORE
  7
  8
 • 8. KUP DVD-a Stipernica
 • Jako olujno nevrijeme pogodilo Zagorje
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (ŽUC, sanacija klizišta na LC 22001)
 • Okolišna dozvola odlagalište „Gorjak“
 • 9
 • Proglašena elementarna nepogoda za područje Grada Pregrade
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Snježana Huljak - Petriček)
 • Štruklijada ove godine u Bedekovčini
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Štefica Petreković)
 • POTPISIVANJE PISMA NAMJERE – 5 ŽUPANA
 • 10
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Ankica Škender)
 • Sjednica predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Dragutin Jurina)
 • 11
 • KRAPINSKO VELEUČILIŠTE POSTAJE DRŽAVNO
 • Završnica 18. Sportskih igara učenika
 • Uspjesi ŠUDIGO-a na filmskim festivalima
 • Novi Erasmus+ projekt Osnovne škole Bedekovčina
 • Ocjena o potrebi procjene utjecaja na okoliš uređenja vodotoka Krapinica
 • 12
 • Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Marija Bistrica
 • Suradnja hrvatskih i slovenskih veterana
 • Rodilištu Opće bolnice Zabok uručena nova donacija Županije
 • Počeo 17. Tabor film festival
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Grad Zabok, Ulica J.J. Strossmayera)
 • Županija za 10 knjižnica donirala 280 knjiga
 • 13
  14
  ZMH Horvat pobjednik 11. Štruklijade
  15
 • 20 godina Radija Marija Bistrica
 • U Velikoj Horvatskoj održani 15. Dani kulture, zabave i športa
 • Odluka o pokretanju postupka izrade Plana razvoja KZŽ za period 2021. – 2027. g.
 • Javni poziv za uvid u spis predmeta (Općina Krapinske Toplice, prilazna cesta)
 • 2. Športsko rekreativno, stvaralačko druženje HVIDRA-e KZŽ
 • 16
 • Radovi na obnovi Osnovne škole Mače - II. faza
 • Radno vrijeme pisarnice (Ispostava Donja Stubica i Zlatar)
 • 1718192021
  22232425262728
  2930311234
  Gradovi / općine
  Županijske institucije - zadnje objave
  visitzagorje.hr EU projekti Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova Cesi - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
  Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Video studio IN, Krapina, Doliće, Vladimir Ovčarić Air Mill, Best, Mobile Game, iOS, Android, Addictive, One tap, recommended