Kontakt  | Privatnost  
Bajka na dlanu
HyperLink
Sva područja
Kontakt
Autobusni vozni red
Naselje polaska:
 Vi ste ovdje: Home
Ispis stranice Komentirajte stranicu Dodajte u favorite / zabilješke
Novosti 22.9.2020
Zdravstvo, socijalna politika, branitelji, civilno društvo, udruge i mladiOstalo

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na ubojstvo koje se dogodilo 22. rujna 1999. godine, kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu suprug ubio suprugu te sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku, ali i na sve druge žene koje su nasilno izgubile svoje živote.

Krapinsko-zagorska županija je svojim zalaganjem i brigom za sve ranjive skupine stekla ulogu koordinatora i poveznice između različitih dionika. Također, kontinuiranom radom na planiranju i razvoju novih usluga iz područja socijalne skrbi, ali i kao osnivač odgojno-obrazovnih ustanova i zdravstvenih ustanova može puno doprinijeti u ovom području.

U cilju razvoja institucionalnih mehanizama za borbu protiv nasilja Krapinsko-zagorska županija osnovala je Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova. Povjerenstvo, sukladno svom djelokrugu rada, između ostaloga, poduzima mjere usmjerene prevenciji nasilja u obitelji i nad ženama te ublažavanja posljedica već počinjenog nasilja, odnosno skrbi za žrtve nasilja u obitelji.

Na inicijativu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije 2015. potpisana je Europska povelja o ravnopravnosti spolova čime je dodatno preuzeta odgovornost za provođenje i preventivnih aktivnosti, ali isto tako aktivnosti koje su vezane za pružanje podrške žrtvama nasilja.

Krapinsko-zagorska županija, također je jedna od 6 županija koja još nema uspostavljeno sklonište za žrtve obiteljskog nasilja i na osnivanju kojeg se intenzivno radi. U srpnju 2020. godine Županijska je skupština donijela odluku o s osnivanju ustanove Dom za žrtve obiteljskog naselja NOVI POČETAK. Osiguran je prostor i sva potrebna oprema te se očekuje skori početak smještavanja korisnika i korisnica. Krapinsko-zagorska županija u to je svrhu planirala u županijskom proračunu za 2020. godinu 700.000 kn za građevinske radove i opremanje i još dodatnih 600.000 kn za kupnju objekta u kojem će se pružati usluge smještaja žrtava nasilja u obitelji. Također, priprema se projekt za natječaj u Europskog socijalnog fonda kojim bi se trebala osigurati sredstva skloništa u narednom razdoblju.

Na temelju Sporazuma o međuresornoj suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji potpisanog dana 23. studenog 2018. godine između ministara nadležnih za poslove obitelji i socijalne skrbi, pravosuđa, zdravstva, obrazovanja, uprave, unutarnjih te vanjskih i europskih poslova, u Republici Hrvatskoj ustrojeni su županijski timovi za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Tako Županijski tim Krapinsko-zagorske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji za glavni cilj ima poduzimanje potrebnih mjera za unapređenje rada nadležnih državnih tijela i organizacija civilnog društva, osiguravanje zajedničke i koordinirane suradnje s ciljem učinkovitog sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te sveobuhvatne zaštite žrtava takvog nasilja kroz provedbu zajedničkih izobrazbi.

SOS telefon za žene žrtve nasilja Krapinsko-zagorske županije započeo je s radom u listopadu 2012. godine, provodi ga Centar za edukaciju i istraživanje - CESI u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije. Od 2017. godine djeluje i savjetovalište čime su omogućene nove mogućnosti suradnje s udrugama van područja Krapinsko-zagorske županije koje su ga prepoznale kao mjesto gdje šalju svoje korisnike/ce (Ženska soba, Ured za podršku žrtvama i svjedocima). Krapinsko-zagorska županija za višegodišnje programe psihosocijalne pomoći žrtvama nasilja izdvaja na godišnjoj razini 75.000 kn.

SOS telefon za žene žrtve nasilja radi na sljedećim linijama:

-049 639 281 - otvorena je utorkom i četvrtkom od 12:00 do 18:00 sati.

-091 639 2810 - radi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9:00 do 15:00 sati,

U savjetovalište za žrtve nasilja na adresi Trg svete Jelene 6, Zabok možete doći utorkom i četvrtkom od 10:00 do 12:00 sati, ili prema prethodnom telefonskom dogovoru.

Pozivi i posjete SOS telefonu u potpunosti su anonimni, kao i online savjeti koji se svakodnevno mogu dobiti putem e-maila: sos@cesi.hr.

Facebook stranica: SOS telefon

Na telefonu i e-mailu dežura 20 volonterki koje su educirane i osposobljene za rad na SOS telefonu. Kroz pružanje psihosocijalne, savjetodavne i emocionalne podrške žrtvama i svjedocima ili članovima njihovih obitelji, razgovorom ili putem direktne podrške na sudu, SOS telefon nastoji smanjiti razinu stresa, straha i nelagode te upoznati žrtve i svjedoke s pravosudnim sustavom i pravima koja u okviru istog imaju te im omogućiti učinkovitije ostvarivanje istih.

Praktične informacije i emocionalna podrška pružaju se radnim danom od 8:00 do 16:00 sati na broj telefona 049 /492 688

Pravno informiranje: Srijeda - 15:00 do 17:00 sati,

Psihosocijalna podrška: Ponedjeljak - 10:00 do 17:00 sati,

ili prema prethodnom telefonskom dogovoru.

Moramo osvijestiti da je obiteljsko nasilje, rodno uvjetovano nasilje, nije privatni nego društveni problem i to je problem svih nas i cijelog društva. Trebamo raditi na osvještavanju javnosti, senzibilizaciji i svi trebamo prijaviti nasilje. Moramo znati da prijavom možemo nekome spasiti život. Nasilje nad ženama je problem svih nas i moramo se svi pobrinuti da imamo nultu stopu tolerancije nad nasiljem.

Prema podacima iz Pregleda sigurnosnih pokazatelja u 2019. godini Ministarstva unutarnjih poslova RH u 2019. godini na području KZŽ prijavljeno je ukupno 261 kaznenih djela na štetu djece i obitelji, što je porast za 52,6% u odnosu na prethodnu godinu (171). Također, evidentirano je 337 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, za 20,1 manje u odnosu na prethodnu godinu (422).

Također, Ministarstvo unutarnjih poslova u cilju senzibilizacije javnosti i činjenice da se nasilje u obitelji događa u „četiri zida“ , ali tamo ne treba i ostati, svakodnevno putem „KALENDARA NASILJA“ izvješćuje javnost o kaznenim djelima i prekršajima nasilja u obitelji.

Cilj je upoznati javnost s brojnošću ovih kaznenih djela i prekršaja, po kojima policija i druge nadležne službe svakodnevno postupaju, daleko od očiju javnosti.

SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja KZŽ organizira u suradnji sa Županijskim povjerenstvom za ravnopravnost spolova Javnu akciju dana 24. rujna (četvrtak) u Krapini, Ulica Frana Galovića, kod parkirališta FINA-e s početkom u 10 sati. Svrha javne akcije je informiranje i senzibiliziranje javnosti o aktivnostima Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela koja djeluje i na području Krapinsko- zagorske županije.


Zadnja promjena: 22.9.2020 | Prikazano 604 puta
Područja
Gospodarstvo
Poljoprivreda i šumarstvo
Promet i komunalna infrastruktura
Obrazovanje, kultura, šport i tehnička kultura
EU fondovi, eurointegracije, međunarodna i regionalna suradnja
Zdravstvo, socijalna politika,
branitelji, civilno društvo, udruge i mladi
Prostorno uređenje, gradnja i zaštita okoliša
Energetska učinkovitost
Financije i proračun
Turizam
Opća uprava i imovinsko - pravni poslovi
Ostalo
Koronavirus Deficitarna zanimanja Humanitarna pomoć
listopad 2020
poutsrčepesune
2829301234
567
8
23. sjednica Županijske skupštine
91011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
2345678
Gradovi / općine
visitzagorje.hr EU projekti Otvoreni proračun Elektronička kontaktna točka Službeni glasnik Online prijave na natječaje Županijska skupština Poslovne zone Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije Babičini kolači Regionalni program za mlade KZŽ 3.0 Savjetovanje Dobitnici županijskih priznanja Projekt Zalogajček Projekt Baltazar Program podrške darovitoj djeci Palijativna skrb Autobusni prijevoz EU financirani projekti - Energetska obnova škola Udomiteljstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji Gospodarsko-socijalno vijeće HOMER Partnerstvo za razvoj Savjet mladih Krapinsko-zagorske županije Partnersko vijeće KZŽ Učenička natjecanja eEnviper - okolišne dozvole za 21. stoljeće Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova SOS telefon i mreža podrške žrtvama obiteljskog nasilja Osoba za nepravilnosti Savjet za razvoj civilnog društva Antikorupcijsko povjerenstvo Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata
Krapinsko - zagorski aerodrom, Krapina - Zagorje airport, Gubaševo, Zabok Nogometni klub Mladost Zabok, Zabok, ŽNL, nogomet,poredak Air Mill, Best, Mobile Game, iOS, Android, Addictive, One tap, recommended